Aurox Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Nadszedł czas aby wymienić łożysko maszynowe we wspaniałej piaście torowej Novatec. Powodem są luzy, ogromne luzy. W tylnym kółku o dziwo wszystko jest ok. Przednie w prawdzie przeżyło wiele przygód, ale nie sądzę, że luzy wzięły się od jakiegoś większego lub mniejszego dzwona. Tym bardziej, że luz ma tylko jedno łożysko. Może jakiś Tajwańczyk miał zły dzień? Jakie rozmiary ma to łożysko? Nie chcę być w takiej sytuacji że wyjmę łożysko aby zmierzyć i okaże się że identyczne jest nie do kupienia. Mieliście jakieś problemy z łożyskami w tych piastach (podejrzewam że tak )? Jak się zabrać do wymiany. Mam imadło zegarmistrzowskie, myślę że uda się stworzyć jakąś praskę czy wciskarko-wyciskarkę. Ach, same problemy z tymi Nowatecami, dajcie mi Miche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszej Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Możesz wziąć łożysko i iść do sklepu typowo z łożyskami i na pewno takie dostaniesz a do tego wybierzesz sobie producenta. Chyba, że nie masz takiego sklepu w swoim mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 W ten sposób dobiorę jedynie średnice zewnętrzną i wewnętrzną, a co z szerokością? Popatrzę jeszcze na forum głównym. Przeca w zwykłych piastach z bębenkiem też się wymienia łożyska maszynowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smurv Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 ja myślę ze opcja podana wyżej będzie najlepsza, wyciągnij łożysko i idź do sklepu po takie samo, oryginał miche to ~25,- wiec pewnie dasz max 10 złoty za to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 dajcie mi miche ? pogieło ? Droga piasta na tandetnych łożyskach z włoskim gwintem od kontry która lubi sie zerwać. Piasta 199zł rozsądne łożyska ze 30 plus kontra campagnolo 90zł . spoko. Novatec - piasta 140(?) plus łożyska za 30zł plus kontra dura ace 40zł. A sam korpus jak korpus Tak to już jest , że w takich produktach dostajemy najtansze z mozliwych łozyska. Najlepiej będzie jak je wybijesz pojdziesz z nimi do sklepu z lozyskami i poprosisz "jakieś dobre" za 80zł można miec komplet polceramicznych nawet . Więc nie narzekaj tylko do roboty pozdr. BTW . co to znaczy oryginał Miche ? kumpel ze swoim lozyskiem od miche poszedl do sklepu i poprosił komplet takich samych , Pan za ladą zaspiewał 3złote WIEC CO TO ZNACZY ORYGInALnE ŁOŻYSKO? tak samo jak oryginalny łancuch miche by YABAN:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smurv Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 weź mi wytłumacz Twoją wyliczankę bo nie ogarniam ;d oryginalne miche = kupione na kilogramy i zapaczkowane w folie z nalepka "miche" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 za mało wiesz o życiu ,żeby to zrozumieć. to jest przepis jak z piasty "z półki sklepowej" uczynić coś co nadaje się do użytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Miche są lepsze. Cena jest wyższa ale adekwatna do jakości. W miche jest w zestawie pożądna kontra, pożądne nakrętki. Po roku jazdy miche nadal kręcą się cicho i lekko. Novateki niekoniecznie. Co do zrywania gwintów: nigdy niewidziałem zerwanego gwinty w pieście. Chinol w fabryce miche spisuje się lepiej od chinola z fabryki novatec, koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Hybrydowych łożysk (stalowa bieżnia i ceramiczne kulki) nie wkładajcie do piast, przynajmniej do novateców. Owszem, ceramika ma sporo fajnych właściwości, ale jej żywotność w konfrontacji z syfem i wilgocią jest sporo słabsza, dlatego zaleca się jej stosowanie tylko do szosy. Ale typowe piasty szosowe, nawet novateci mają osłonięte łożyska, natomiast torowe (miśki chyba też) mają łożyska odsłonięte. Ja polecam normalne łożyska dobrej firmy obustronnie uszczelniane (2rs), SKF ma chyba z tych popularnych najlepszą opinię, 12zł/szt. do tylnego koła (łożysko 6000). A Yaban fajna rzecz, mam i nie narzekam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 nie wiem na jakiej podstawie tweirdzisz ,że miche robi lepszy chinol. Lepsze łożyska ? no nie wiem mi sie wysrały dosyć szybko , z resztą czego oczekiwać po łożyskach za 1.50sztuka PLN. Dobra kontra? Mnie zawiodła. Dlatego kupiłem kontre campagnolo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszej Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Myślę że nawet polskie łożyska Kraśnik będą dobre, a z lepszych jest jeszcze FAG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 NTN , SKF , FAG. pierwsze dwa z czystym sumieniem polecę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 W przedniej pieście łożysko o kodzie 6000, inaczej mówiąc z zewnątrz 26mm, w środku 10, a szerokość to 8. Kupiłem polskie łożyska Iskra po 10 zł (produkowanie w kielcach). Na starych po zdjęciu koła aż szumiało, teraz kręcą się cicho i lekko. Wybicie zajęło mi 10 sekund (walnąłem młotkiem w oś) a wprasowanie (użyłem ośki i kilku nakrętek i podkładek) jakąś minute. model piasty to NT-A165 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 ja kupilem ostatnio jakies EZO i są spoko. Tylko nie mam pojęcia jak sie kontruje lozysko zeby nie mialo luzu w tym spinergy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon60 Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 W starych Hot'ach (BMX) lozyska wymienilem na ogolnodostepne lozyska z polki AGD o kodzie 6000Z, sa to standardowe lozyska do bebna pralki, piast Novateca, Miche i pewnie pompy wody Ikarusa. Tak, miche daje tandetne lozyska... tak, zrywa sie gwint od kontry...tak, w secie to nadal jedne z najtanszych i najoptymalniejszych kol jakie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.