FRDH Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Witam!!! Posiadam rower Kross Sign DS z ramą 16'', jeżdzę głównie w FR/DH, lubię sobie poskakać na średniej wielkości hopkach, lub pozjezdzac z szybkich tras downhill'owych, waże 65kg, w rowerze nic nie zmieniałem (na razie), co za tym idzię mam hamulce typu V-brake i amortyzator musi być właśnie pod nie z piwotami. Mam do wydania na amortyzator 550zł, lecz funduszę mogą wzrosnąć : ). Myślałem nad: Marzocchi Bomber 22R i Duro DJD, lecz skłaniam się bardziej ku amortyzorowi z skokiem 130 - 140mm, lecz jeśli naprawdę bedzie jakis amortyztor ze skokiem 100mm i będziecie go polecac to sie nad nim zastanowie. Amora wymieniam, bo RST Launch, który jest w Krossie jest totalnym gównem, które najlepiej wyrzucić na śmietnik. Dzięki za jakąkolwiek pomoc. PZDR !!! pomoże ktoś> : (
Szogun123 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Posiadam rower Kross Sign DS z ramą 16'', jeżdzę głównie w FR/DH to przed przecinkiem i po przecinku wzajemnie się wyklucza Sign TO NIE JEST rower do DH.
FRDH Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 to przed przecinkiem i po przecinku wzajemnie się wyklucza Sign TO NIE JEST rower do DH. Ale ja w DH jezdze okazyjnie raz do roku zjade jakas trasa glownie: FR/Dirt!!!. Pozatym nie robcie offtopu, pomozcie z amorem, pls!!
Lollex Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Myślałem nad: Marzocchi Bomber 22R i Duro DJD, Na starcie zapomnij o jednym i drugim, dlaczego? marcok jest do xc a duro bedzie mialo prace jak launch wiec po co przeplacac.Pomysl nad marzocchi drop off, z1, z150, sr duro fr20, rs domain 302 u-turn. Za 400zl mozna by go wziasc, podarguj sie http://allegro.pl/marzocchi-bomber-z1-fr-sprawdz-i1586047454.html Generalnie odpusc amory z piwotami, i tak kiedys zmienisz sobie hamulec na lepszy a to ci bedzie szpecic. Na allegro ogolnie pustka, bo kazdy sklada rower na sezon i wybrane co sie da, poszukaj cos na forum. Pewnie tez amorek ma byc na "miekka" oś.
Mod Team mrmorty Napisano 3 Maja 2011 Mod Team Napisano 3 Maja 2011 stop stop Panowie, trochę się zagalopowaliście się. Jaki drop off 150 mm??? Główka ramy nie przeżyje takiego skoku więc wolnego! 130 mm to max. Nie sztuką wsadzić tam boxera, sztuką jest polecieć hopę i wylądować z całymi zębami!
Lollex Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 stop stop Panowie, trochę się zagalopowaliście się. Jaki drop off 150 mm??? Główka ramy nie przeżyje takiego skoku więc wolnego! 130 mm to max. Nie sztuką wsadzić tam boxera, sztuką jest polecieć hopę i wylądować z całymi zębami! mrmorty drop off wystepuje w roznych wersjach, 100mm, 120mm mozna go wrecz ustawic do woli. Moze i masz racje ze nie sztuka jest tam wsadzic boxxera ale podziele sie swoim przykladem bo jest dosc ciekawy Obecnie jestem posiadaczem starszej wersji z goleniami 32mm i ustawiony (lagi wysuniete na 21cm) jest o 0,5cm wyzszy od domaina 160mm ;)mimo ze teoretycznie wpakowalismy amor 200mm plynnego skoku do sztywniaka przy czym mamy zawodniczy amortyzator i fajne katy. Koledze proponowalbym wlasnie cos wiekszego, bo pewnie nie ma techniki i na hopach bd dobijal go po calosci, jak utwardzi to kraweznika mu nie wybierze. Nie zawsze skok amortyzatora wyznacza jego wysokość, w internecie jest masa podanych wysokosci amortyzatorow wiec tylko patrzec i cos szukac dla siebie coś z duzym skokiem i stosunkowo niska wysokoscia. Zreszta jak sie postarasz to glowke mozesz urwac przy 130mm Czesto ogladajac rozne rowery na forach najczesciej widzialem signa z duro fr20 ktory ma 150mm, glowki nie urywaja, katy przyjemne i az milo sie smiga
Mod Team mrmorty Napisano 4 Maja 2011 Mod Team Napisano 4 Maja 2011 mrmorty drop off wystepuje w roznych wersjach, 100mm, 120mm mozna go wrecz ustawic do woli. mi chodziło o 150 mm. Może taka wartość skoku nie urwie główki(może) ale nie ryzykowałbym. Na dodatek zmienia dość mocno geometrię.
Lollex Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Co byś nie wsadzil to i tak znacząco zmieni geometrie z wiadomogo powodu, launch to tani amortyzator robiony po kosztach i nawet drop off 100mm bedzie wyzszy od launcha 100mm.
FRDH Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 Dobra juz sie troche pogubilem, ale wiem jedno chce amor na pewno NOWY i napiszcie mi jaki najlepszy do 600zł z piwotami a jaki bez , bo sie zastanawiam czy nie kupic hamulcow tarczowych, ale to musialbym pozbierac kaski, to napiszcie jaki najlepszy z piwotami do mego roweru do 600zł
Mod Team mrmorty Napisano 4 Maja 2011 Mod Team Napisano 4 Maja 2011 Oj stary w tej dziedzinie z V-brakeami to trochę słabo - nie nadążysz z wymianą klocków. Tarcze choćby mechaniaki. Rozejrzyj się za jakąś używką na allegro i akurat starczy Ci na dobre mechaniczne tarczówki.
Lollex Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Z nowych ciezko bedzie, naprawde lepiej kup dobra uzywke, modele juz ci podalem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.