Skocz do zawartości

[rower] Dla dość wysokiej 10-latki

Play

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forum!

myślałem, że poradzę sobie sam, ale różnorodność aspektów, jakie trzeba brać pod uwagę przy rozsądnym procesie wybierania roweru i moja ograniczona wiedza uniemożliwiają mi to. Chcę kupić rower 10-letniej córce, 148cm wzrostu, w kroku 72cm, waga ok.35 kg, czyli dość wysoka i szczupła, zapowiada się, że będzie raczej dalej szybko rosła. Chcemy wspólnie jeździć na typowe weekendowe wycieczki rowerowe rzędu 20-30-50km, głównie drogi asfaltowe i ścieżki rowerowe. Zaakceptowałem już poradę aby nie kupować roweru młodzieżowego na kołach 24" tylko 26" z ramą XS, pytanie tylko jak znaleźć taki rower, który spełni nie tylko te parametry, ale także będzie miał osprzęt adekwatny dla dziecka, np. hamulce do których sięgnie, odpowiednią wagę. No i wygląd; to dziewczyna, na pewno z 3 poleconych przeze mnie wybierze ten, który będzie odpowiadał jej gustowi. Plamuję wydać do 1500zł (rośnie druga córka, która zapewne odziedziczy ten rower). Doradźcie mi proszę w tym temacie.

Alternatywnie myślałem też czy warto kupić dobrego składaka na kołach 20" (Giant HalfWay 2 czy Kross Flex Alu (nie wiem czy ten drugi też jest dobry), który służyłby córce przy wspólnych wyjazdach i mnie w mieście w pojedynkę. Nie wiem czy to dobra alternatywa czy ją odrzucić.

Ja z żoną mamy Gianty Sedona sprzed paru lat, uważam, że świetnie wpisują się w nasze potrzeby ludzi, którzy potrzebują rowerów wygodnych, ale nie miejskich i nie wyczynowych, robiących dość małe przebiegi, dobrych na asfalt i do lasu, o adekwatnej geometrii do przeznaczenia.

Ostatnia rzecz: wiem, że nie powinienem kupować roweru z przednim amortyzatorem ani amortyzowaną sztycą, ale powiedzcie, czy nie są takie rowery lepsze dla dzieci jeśli chcemy bardziej chronić ich kościeć, przede wszystkim kręgosłup? Czy jest na sali ortopeda? ;-)

Napisano

Co do ostatniego pytania, hmm całe dzieciństwo ja i brat jeździliśmy na sztywniakach i zbytnio pokrzywieni nie jesteśmy ^^ a nie będzie to lepsze dla tego iż amortyzator tylny w rowerze za taką cenę będzie brał ileś tam % z pedałowania i dziecko nie będzie jechać tylko pompować amortyzator. Biorąc pod uwagę trasy jakie chcecie robić raczej szybko by się zniechęciło na takim rowerku ( jeżeli dało by radę przejechać taki dystans oczywiście :icon_wink: )

Napisano

No cóż jeśli już zdecydowałeś że ma to być rower na kołach 26" wybór masz tylko pomiędzy firmami oferującymi taki rozmiar, niestety trudniej będzie znaleźć rower na widelcu sztywnym, z rowerów z amortyzatorem możesz zastanowić się nad :

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2037

Sztyca amortyzowana w czasie jazdy o jakiej piszesz jest całkowicie zbędna, niepotrzebnie obciążała by rower, nawet nie wiem czy można by ją ustawić tak aby amortyzowała wagę dziecka.

Napisano

No cóż jeśli już zdecydowałeś że ma to być rower na kołach 26" wybór masz tylko pomiędzy firmami oferującymi taki rozmiar, niestety trudniej będzie znaleźć rower na widelcu sztywnym, z rowerów z amortyzatorem możesz zastanowić się nad :

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2037

Sztyca amortyzowana w czasie jazdy o jakiej piszesz jest całkowicie zbędna, niepotrzebnie obciążała by rower, nawet nie wiem czy można by ją ustawić tak aby amortyzowała wagę dziecka.

Nie zdecydowałem! Tak poradzono mi w sklepie, że niby 24" czyli rower młodzieżowy będzie dla córki za mały. A ja proszę właśnie Was o opinię jakiego roweru szukać. Nawet jak pójdę do sklepu i spróbuję 5 rowerów, to bez wiedzy nie będę wiedział na co zwracać uwagę, choćby w geometrii i ustawieniu ciała.

Napisano

Polecam rowerek na kołach 26 cali amortyzatorek z przodu przynajmniej musi być,pozatym znakomita marka,kolorystyka i sylwetka.Rozmiarowo myślę,że będzie idealny oraz wagowo przyzwoity.Za te cenę jest to optymalna propozycja,a nawet bardzo atrakcyjna. :thumbsup::icon_mrgreen:CUBE TEAM KID 260 TEAMLINE

Napisano
to bez wiedzy nie będę wiedział na co zwracać uwagę, choćby w geometrii i ustawieniu ciała.

Oczywiście geometria sportowa jest zbędna, co do pozycji na rowerze, każdy, również dziecko sam musi zdecydować jak mu jest wygodnie, po wybraniu odpowiedniego rozmiaru ostateczną pozycję można korygować ustawieniem siodełka czy mostkiem/kierownicą.

Najważniejsze żeby właściciel roweru czuł się na nim dobrze, nie ważne co sugerują inni.

Jeśli będzie w miarę szybko rosła, 26" jest lepszym wyborem.

Ja bym próbował nawet rozmiaru 15".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...