Grand231 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał do czynienia z takimi pedałami spd-link, jak mają się one w stosunku do Shimanowskich PD M520?, prosiłbym o jakieś opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 oś obraca się na łożyskach maszynowych dobrze uszczelnionych Nie widziałem jeszcze w pedałach opcji na dwa łożyska więc pewnie jest jedno + ślizg co dla mnie dyskwalifikuje konstrukcję. Poporoś o zdjęcia w częściach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Chyba nie ten temat:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxalis Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jak nie ten temat jak właśnie ten, Hetman odniósł się do właściwości pedałów podanych przez Ciebie w linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Racja , ale jeżeli mielibyście do wyboru te Exustary a Shimano 520 to które byście wybrali?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxalis Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jeżeli o mnie chodzi, bez zastanowienia brałbym exustary, sam jeżdżę na podobnych do takiego czegoś http://www.xtrabike.pl/?co=295&nr=769&strona=0, obsługa jest banalnie prosta, a jeżeli powstaną jakieś luzy to ich kasowanie zajmuje ok. 5 minut . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Jeżeli o mnie chodzi, bez zastanowienia brałbym exustary, sam jeżdżę na podobnych do takiego czegoś http://www.xtrabike.pl/?co=295&nr=769&strona=0, obsługa jest banalnie prosta, a jeżeli powstaną jakieś luzy to ich kasowanie zajmuje ok. 5 minut . Wiesz, kasowanie luzów jest w łożyskach "maszynowych" niemożliwe, tylko wymiana. Tak samo w przypadku tulei - choć tu gorzej bo często jednym ze ślizgów jest sama oś i wtedy potrzebna tuleja nadwymiarowa... Nie mówię, że nie można zrobić klika na dwóch maszynówkach ale to finansowo nie do końca (droższe specjalne łożyska) oraz do tego zacząłbym bać się o oś - czy się nie złamie. Plus do tego waga nie będzie konkurencyjna. Poprosimy o zdjęcia Twoich pedałów w kawałkach. Tymczasem bez wahania M520 a jeszcze lepiej upolować używane M540 w tej samej cenie (albo nawet taniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxalis Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ok Hetman przeczytaj mój post jeszcze raz i pokaż mi w którym miejscu napisałem, że kasuje luzy w "łożysku maszynowym" . Luz o którym napisałem, to był luz wzdłużny( wzdłuż osi pedału), a nie poprzeczny, serwis polegał na rozkręceniu oczyszczeniu, przesmarowaniu i ponownym skręceniu, i to właśnie skręcenie zniwelowało luz wzdłużny, bo przy rozkręcaniu nakrętka puściła nadzwyczaj łatwo. Co do zdjęć w częściach jak będę miał te 5 minut wolnego czasu na pierdoły to specjalnie dla Ciebie postaram się je zrobić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 18 Maja 2011 Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ok Hetman przeczytaj mój post jeszcze raz i pokaż mi w którym miejscu napisałem, że kasuje luzy w "łożysku maszynowym" . Luz o którym napisałem, to był luz wzdłużny( wzdłuż osi pedału), a nie poprzeczny, serwis polegał na rozkręceniu oczyszczeniu, przesmarowaniu i ponownym skręceniu, i to właśnie skręcenie zniwelowało luz wzdłużny, bo przy rozkręcaniu nakrętka puściła nadzwyczaj łatwo. Co do zdjęć w częściach jak będę miał te 5 minut wolnego czasu na pierdoły to specjalnie dla Ciebie postaram się je zrobić . Podałeś link do pedałów, które mają w opisie "łożyska maszynowe". Przeraszam, że założyłem, iż "podobne" mają takie same . Z góry dziękuję za przyszłe zdjęcia. PS: Hmmm, luz wzłużny?! Zaczęły się same rozkręcać? To wyjątkowo źle o nich świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.