Skocz do zawartości

[Pedały]Exustar PM 211

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
oś obraca się na łożyskach maszynowych dobrze uszczelnionych

Nie widziałem jeszcze w pedałach opcji na dwa łożyska więc pewnie jest jedno + ślizg co dla mnie dyskwalifikuje konstrukcję. Poporoś o zdjęcia w częściach :) .

Jeżeli o mnie chodzi, bez zastanowienia brałbym exustary, sam jeżdżę na podobnych do takiego czegoś http://www.xtrabike.pl/?co=295&nr=769&strona=0, obsługa jest banalnie prosta, a jeżeli powstaną jakieś luzy to ich kasowanie zajmuje ok. 5 minut :thumbsup: .

Wiesz, kasowanie luzów jest w łożyskach "maszynowych" niemożliwe, tylko wymiana. Tak samo w przypadku tulei - choć tu gorzej bo często jednym ze ślizgów jest sama oś i wtedy potrzebna tuleja nadwymiarowa...

Nie mówię, że nie można zrobić klika na dwóch maszynówkach ale to finansowo nie do końca (droższe specjalne łożyska) oraz do tego zacząłbym bać się o oś - czy się nie złamie. Plus do tego waga nie będzie konkurencyjna.

Poprosimy o zdjęcia Twoich pedałów w kawałkach.

Tymczasem bez wahania M520 a jeszcze lepiej upolować używane M540 w tej samej cenie (albo nawet taniej).

Ok Hetman przeczytaj mój post jeszcze raz i pokaż mi w którym miejscu napisałem, że kasuje luzy w "łożysku maszynowym" :blink: .

Luz o którym napisałem, to był luz wzdłużny( wzdłuż osi pedału), a nie poprzeczny, serwis polegał na rozkręceniu oczyszczeniu, przesmarowaniu i ponownym skręceniu, i to właśnie skręcenie zniwelowało luz wzdłużny, bo przy rozkręcaniu nakrętka puściła nadzwyczaj łatwo.

Co do zdjęć w częściach jak będę miał te 5 minut wolnego czasu na pierdoły to specjalnie dla Ciebie postaram się je zrobić :icon_wink: .

Ok Hetman przeczytaj mój post jeszcze raz i pokaż mi w którym miejscu napisałem, że kasuje luzy w "łożysku maszynowym" :blink: .

Luz o którym napisałem, to był luz wzdłużny( wzdłuż osi pedału), a nie poprzeczny, serwis polegał na rozkręceniu oczyszczeniu, przesmarowaniu i ponownym skręceniu, i to właśnie skręcenie zniwelowało luz wzdłużny, bo przy rozkręcaniu nakrętka puściła nadzwyczaj łatwo.

Co do zdjęć w częściach jak będę miał te 5 minut wolnego czasu na pierdoły to specjalnie dla Ciebie postaram się je zrobić :icon_wink: .

Podałeś link do pedałów, które mają w opisie "łożyska maszynowe". Przeraszam, że założyłem, iż "podobne" mają takie same ;) .

Z góry dziękuję za przyszłe zdjęcia.

PS: Hmmm, luz wzłużny?! Zaczęły się same rozkręcać? To wyjątkowo źle o nich świadczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...