adas651 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Mój problem może być nieco nietypowy. Wiec mam tylne koło z nakręconym wolnobiegiem, jest to stare szosowe koło które była używane bardzo duzo, próbowałem odkręcić kluczami z przedłużkami, lałem wd40 stukałem młotkiem i nic nawet nie drgnęło. W ostateczności wsadziłem klucz do odkręcania w imadło i zacząłem kręcić kołem w celu zwiększenia siły odśrodkowej czy jakoś tam bo zwykle przy tej metodzie się odkręca. Pominąłem fakt ze obręcz była pęknięta w 2 miejscach. Po paru próbach obręcz mi wystrzeliła i ma już 5 pęknięć nie da się nią kręcić. No i teraz jestem w czarnej dupie bo nie wiem co dalej. Może macie jakieś pomysły? Chciałbym to jednak odkręcić gdyż podoba mi się piasta (wysokie kołnierze) Z góry dzięki za rady
Neverhood Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Olej, palnik, udar, czasami pomaga szarpanie w drugą stronę w celu rozruszania gwintu.
Mod Team Franio Napisano 4 Maja 2011 Mod Team Napisano 4 Maja 2011 Mnie zwykle pomagało przedłużenie klucza. Widzę, że tego też próbowałeś, ale może użyłeś przy tym za mało siły? Poproś jakiegoś dryblasa, co ma parę w łapach, żeby spróbował to odkręcić (przedłużka klucza + stanowcze pociągnięcie z buta). Jak nie da rady, to zawsze możesz udać się z kołem do serwisu. Użyj także wyszukiwarki, bo sporo takich tematów już było na forum.
Minor Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Ja bym spróbował tak, zdejmujesz zębatki, tam te kulki się wysypią itp. Podgrzewasz nawet nad zwykła kuchenką gazową ten element, to mocowanie wolnobiegu. Wcześniej wkręcasz kluczyk w imadło, i takiego rozgrzane koło nakładasz na kluczyk do wolnobiegu (tylko szybko) i jazda teraz ciągnij ile sił. Jak raz sie nie uda, to kolejny. PS: Tylko sie nie poparz.
adas651 Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 za co mam ciagnąć? za szprychy? one sie gną a obrecz połamana rzecz w tym ze nie mam sie o co zaprzeć
Mod Team Franio Napisano 5 Maja 2011 Mod Team Napisano 5 Maja 2011 Najlepiej wrzuć fotkę i przejrzyj poniższe tematy: [Wolnobieg] problem z odkreceniem [wolnobieg] nie moge sciagnąć [wolnobieg] Jak odkręcić?
adas651 Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 pierwszy temat nawet sam załozyłem udało mi sie wtedy odkrecic wolnobieg sposobem opisanym przez Minora ale rozwaliłem wtedy piaste teraz chciałbym tego uniknąć
Mathiu Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Ja wkręciłem kiedyś klucz w imadło na to nałożyłem koło (oczywiście wraz z oponą) i co... Imadło poszło a wolnobieg dalej się trzymał. Spryskałem go WD 40 w okolicach gwintu poczekałem jakiś jeden dzień i przy użyciu klucza z długim ramieniem (ok 1 metra) udało się odkręcić
Mod Team Franio Napisano 5 Maja 2011 Mod Team Napisano 5 Maja 2011 pierwszy temat nawet sam załozyłem udało mi sie wtedy odkrecic wolnobieg sposobem opisanym przez Minora No tak, nawet nie zauważyłem. A zależy ci na tym wolnobiegu? Jeśli nie, możesz spróbować sposobu opisanego przez senjiro w twoim poprzednim temacie: Kolega ma oczywiście wolnobieg, nawet pisze na zdjęciu "free wheel". Co do samego ściągnięcia to potrzebujesz odpowiedniego klucza z takimi dwoma ząbkami. Wszystko zależy tez od tego jak długo wolnobieg siedzi sobie na pieście bo ja zauważysz klucz będzie miał tylko 2 małe ząbki, które możesz wyłamać jeśli jest wolobieg jest mocno zapieczony. Moja rada jest taka, jeśli nie potrzebujesz już tego wolnobiegu to wsadź go w imadło, bardzo mocno zacisnij i kiedy połamiesz już w nim zęby i będzie mocno siedział w imadle powinieneś go bez problemu odkręcić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.