Skocz do zawartości

[napęd] zmiana

w81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam rower trek 4500 disc i chciałbym zmienić cały napęd aktualnie rower posiada:

manetki.Shimano SL-M410, 8 biegów

przerz.przód Shimano FD-M310

przerz.tyl Shimano Deore

korba. Shimano FC-M361, 42/32/22

kaseta. SRAM PG830 11-32, 8 biegów

Dodam ,że chciałbym się zmieścić maksymalnie w 1tyś. Również chciałbym zmienić przedni amortyzator na jakiś lepszy z tego co wyczytałem ten przeznaczony jest tylko do jazdy trekingowej Suntour SF10-XCM na amortyzator mogę również przeznaczyć maksymalnie do 1tyś.

Napisano

osobiście ci powiem ze teraz używam przerzutki/manetki SHIMANO i to będzie ostatni w moim życiu "osprzęt" tej firmy.

Napisano

nie zmienię zdania, a na tym SHIMANO co jeżdżę to SLX, a w drugim rowerze XT i podziękuje już tej firmie za nowe technologie i ich marne starania. Zapewne zaraz zostanę zlinczowany przez ruch zwolenników SHIMANIO, ale to moje zdanie którego nie zmienie :)

Napisano

Projec nie wiem co rozumiesz przez "na pewno kaseta". Kasetę muszę zmienić zrobiłem już na tym rowerze 2300km od zeszłego roku to jaki napęd polecacie sram x7 czy x9 , shimanon slx czy xt ,a napęd możne być 9

Napisano

Kasetę muszę zmienić zrobiłem już na tym rowerze 2300km od zeszłego roku

Nie za wcześnie? Większość osób na forum nie ma problemów z przejechaniem 10tys na jednej kasecie.

Napisano

to nie chodzi o to czy stać czy nie ale słyszałem ,że po 2tys powinno się wymienić na pewno łańcuch i może również kasetę

Napisano

Jakieś głupoty przeczytałeś - 2kkm na kasetę to jest nic. Zmienia się to nie po przebiegu tylko jak masz objawy zużycia - pomimo regulacji przerzutek łańcuch skacze po zębatkach kasety. Dla jednego będzie to 8kkm a dla innego 15. Dużo zależy od tego jak jeździsz.

Masz jakieś naglące powody do zmian napędu teraz? Bo na dobrą sprawę, to jest najgorszy okres na kupowanie czegokolwiek związanego z rowerem. Na jesieni kupisz wszystko -15%.

Do tysiaka powinieneś się zmieścić z manetkami, korbą, przerzutką przód z SLX'a. Tylnej przerzutki bym nie zmieniał (ew. zmień kółeczka jak się powyjeżdżały), a kasetę i łańcuch kup w zestawie np. XT.

Oczywiście zestaw możesz dowolnie modyfikować, np łańcuch srama, jak zostanie Ci kasa, to wrzuć manetki XT, itp. Do wyboru do koloru: tylko z serca odradzam zakupów w wiosenno/komunijnym okresie.

Napisano

dzięki w końcu ktoś mi dal jakaś sensowną odpowiedź ,ale na inne sugestie również czekam.

Napisano

Tylna przerzutka to jest Shimano DEORE RD-M592 Shadow. Jeżdżę 70%las reszta to asfalt i polne drogi , w grę wchodzą tylko manetki. Co do suportu to nie wiem czy to jest kwadrat.

Napisano

Najlepiej było by w SLX-a zainwestować w 1 tyś. się powinieneś ze wszystkim zmieścić. Co do suportu, jeżeli na hl II przechodzisz nie ma to znaczenia. To co podał kolega Czyli FC-M590 to budżetowy bardzo zestaw(wiem bo sam używam :whistling:)

Jeżeli chodzi o SLX to: Korba, Kaseta, Łańcuch. Jeżeli już bardzo chcesz to i Manetki, Zmieniarka tył, na przód nawet acere, alivio wepchnąć. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...