Skocz do zawartości

[do 1400] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post i może wydawać się podobny do wielu wielu innych, ale ponieważ w rowerowym świecie jestem laikiem i dopiero rozpoczynam zabawę rowerową (ostatni rower to był pelikan no i merida z 1998 roku ze sztywnym widelcem, którą się nacieszyłem jakiś 1 miesiąc bo zakosili mi ją z piwnicy :) to potrzebuję troszeczkę większej wiedzy niż ta oferowana przez "EXPERTÓW" z jaskini lwa jakim jest sklep.

Dodam, że mam 177 cm no i aż 90 kg i tu zaczyna się problem, dodam, że rower będzie używany w trybie mieszanym szutry oraz miasto i ma na celu skuteczniejszą walkę o redukcję masy ciała, codzienne(w ramach oczywiści możliwości) wyjazdy na ok 1-1,5 H:

1. jaki rozmiar ramy - i czy wielkość jej ma znaczenia co do mojej niestety nie małej wagi?? wydaje mi się, że 19" najlepiej mi pasuje pod kwestią pozycji.

2. widelec - tu jestem zupełnym laikiem we wszystkich krossach, unibaikach, meridach, schwinnach w tej cenie jest to amor z ugięciem 80-100 ?? ale czy to ma znaczenie odnośnie mojej wagi ?? w sklepie mówili, że raczej nie?? i czy powinienem jeszcze zwrócić na coś uwagę ??

3. obręcze i ich wielkość ?? na co zwrócić uwagę ??

4. no i korba - tu chyba wymaga większej uwagi bo jakby nie było to będę na niej opierał swoje parę deko :)

mój rower nie musi robić szału na dzielnicy, że jest nowy i ma cool wygląd, ma mi po prostu dobrze służyć w codziennym użytkowaniu,

model poniżej wydaje się całkiem całkiem, ale może polecicie levela a2, albo unibike mission czekam na podpowiedzi oraz

pozdrawia wszystkich forumowiczów

www.allegro.pl/schwinn-mesa-gs-sram-sx5-rock-shox-wyprzedaz-hit-i1578272093.html

Napisano

hmm ciekawe rowerki ale to nie jest za duże ryzyko kupić używkę - wszyscy piszą że stan ideał ale czy tak naprawdę jest ?? to pewnie się może okazać po otrzymanej przesyłce, widzę że prawie wszystkie rowerki to rama 19 wiec chyba jednak na taką się skuszę - chociaż dzisiaj przymierzałem się do meridy chyba mats nie pamiętam dokładnie modelu osprzęt deore tył i przód, i rama 16" i tu zaskoczenie bo po wysunięciu siodełka pozycja całkiem całkiem - chyba będzie trzeba jeszcze po przymierzać w live się do ram i jej wielkości - dzięki za propozycje fajowski ten evolution no i kely's

podrzućcie jeszcz jakieś podpowiedzi za wszelkie uwagi wielkie dziękuję !

Napisano

w opisie jest 19" więc chyba ok ?? a co do zakupu na allegro to pewnie później wszystkie regulacje w serwisach krossa już odpłatnie?? czy w ramach gwarancji ??

no i bardzo przystępna cena :)

Napisano

hmm ciekawe rowerki ale to nie jest za duże ryzyko kupić używkę - wszyscy piszą że stan ideał ale czy tak naprawdę jest ?? to pewnie się może okazać po otrzymanej przesyłce, widzę że prawie wszystkie rowerki to rama 19 wiec chyba jednak na taką się skuszę - chociaż dzisiaj przymierzałem się do meridy chyba mats nie pamiętam dokładnie modelu osprzęt deore tył i przód, i rama 16" i tu zaskoczenie bo po wysunięciu siodełka pozycja całkiem całkiem - chyba będzie trzeba jeszcze po przymierzać w live się do ram i jej wielkości - dzięki za propozycje fajowski ten evolution no i kely's

podrzućcie jeszcz jakieś podpowiedzi za wszelkie uwagi wielkie dziękuję !

slawo790 ten evolution to jest z redy ja pracuje w gdyni wiec mam rzut beretem, jak bardzo Ci zależy mogę podjechać i goi obejrzec, zawsze to pewniej dla Ciebie, mam rower i znam się trochę, dasz na czteropak;-) i wszystko dokładnie obejrze i pofotografuje.

Napisano

dam znać jutro co i jak wielkie dzięki za zaangażowanie - jutro oglądam krossa a2 oraz unibike mission 2010 na acerze jak mi nie podpasuje atakujemy tego evolutiona - widać, że na dobrym osprzęcie :)

Jeszcze raz wielkie THX za wszystkie odpowiedzi i pomoc :)

Napisano

a tak wracając do meritum coś na co mogę zwrócić uwagę odnośnie sprzętu w tym przedziale cenowym ??

widelec i jego uskok??

przerzutki acera??

korba ??

koła??

hamulec v-brak??

z góry dzięki za podpowiedzi :)

a co wy na to w tej cenie to jakaś okazja albo .... :)

arkus

merida

Napisano

widelec o skoku 100 mm w zupełności wystarczy z budżetowych to sr suntur XCR, RST, v-ki shimano lub avid tektro, korba alivio. Co do przerzutek to skłaniał bym się przy alivio/deore pozostałe to niższe grupy, te które wymieniłem będą bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie.Koła to jedną z ważniejszych rzeczy są piasty najlepiej trafić z łożyskami maszynowymi.

Popraw linki....

Napisano

unibike fusion

no to już ostatni do zapytania - co wy na to ??

no i jeszcze pytanie za 1000 punktów dzisiaj w sklepie oglądałem właśnie Unibike fusiona i w bardzo dobrej cenie model MISSION z 2010 roku - jednakże Pan zasiał mi ziarno niepokoju odnośnie coś na temat różnicy w "napędzie" roweru wspomniał coś na temat "wolnobiegu" itd?? nic nie zakumałem :) czy możecie mi powiedzieć czy jest to jakaś kolosalna różnica w użytkowaniu tych rowerów i wpływa to na jakość jazdy - dodam, że różnica w cenie to ok 290 zł.

Napisano

wolnobiegi to typ zębatki tylnej już wychodzący z użycia, cięzko uzyskać potem cos solidnego naa wymianę jak juz jeden zużyjesz, choć zapewne zaraz odezwą sie zwolennicy wolnobiegów, a temat porównawczy masz tu

KLIK

Napisano

Jak tak sobie patrzę na te wszystkie propozycje to ja cały czas, tak jak Wafel, widzę tu tylko Schwinna Mesę, którego wrzuciłem wyżej, nic innego.

Napisano

no rzeczywiście malowania ... no ale cóż na rowerze się jeździ a nie go ogląda - niestety wczoraj zaległem dłużej w pracy i nie zdążyłem na zakończanie aukcji więc poszukiwania dalej trwają :)

jest na allegro model schwinna z 2010 roku ale już troszeczkę droższy.

Napisano

slawo, tu masz nową aukcję tego samego sprzedawcy na identyczne SCHWINNy:

http://allegro.pl/schwinn-mesa-gs-sram-sx5-rock-shox-wyprzedaz-hit-i1601308395.html

Też mam podobny dylemat, szukam fajnego górala w rozsądnej cenie 1000-1200zł.

A nie myślałeś o rowerku CARRAT?

http://allegro.pl/carrat-26-shimano-deore-blokada-amortyzatora-i1584665351.html

Nowej aukcji nie ma, ale rowery te powinny być jeszcze dostępne u tego sprzedawcy.

Poziom cenowy bardzo zbliżony do SCHWINN MESA GS. Wyposażenie też podobnej klasy, tyle że CARRAT na Shimano a SCHWINN na SRAM/Truvativ, chociaż wolałbym amortyzator ROCK Shox Judy niż Suntour XCT V2. W każdym razie malowanie imho lepsze ma CARRAT...

Nie wiem tylko co myśleć generalnie o jakości i wytrzymałości rowerów CARRAT, bo ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie :wallbash:

Napisano

Krab a ile masz wzrostu bo to jest 20.5". Mi się w tym Schwinn Menie nie podoba ta rama bo jest taka niska jakaś

Napisano

Krab a ile masz wzrostu bo to jest 20.5". Mi się w tym Schwinn Menie nie podoba ta rama bo jest taka niska jakaś

Ups..., faktycznie przegapiłem wymiar ramy, dzięki hamashi :thumbsup:

Muszę w tygodniu zadzwonić czy mają mniejsze.

Mój wzrost 177cm, waga 65kg, długość wewnętrzna nogi do klejnotów 81-82cm.

Celuję więc w ramę 18", max 19".

Mogę tak przyjąć w ciemno czy powinienem przymierzyć się do konkretnego roweru w realu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...