diesel89 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Witam was! wymarzyła mi się taka rama jak poniżej, zamierzam ją zbudować od podstaw, oczywiście będę na bieżąco relacjonował postępy. Tutaj chciałbym zasięgnąć waszej pomocy, spisać plan budowy i przedyskutować każdy punkt zanim zabiorę się do tworzenia
Gość JGa Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 jeżeli myślisz ze wystrugasz taką ramę z jednego kawałka drewna ot tak to się grubo mylisz, zresztą czytając twojego posta można uznać Cię za kompletnego laika który nie ma pojęcia o materiale. Masz pojęcie na co się porywasz? Przede wszystkim zacznij od zamodelowania ramy i obliczeniami
Gregoriew23 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Nawet nie mając za dużego pojęcia o robieniu ram z drewna od razu widać słabe punkty które "pójdą" po max 3 km. Poza tym drewno (bez fachowego szkolenia) to za słaby materiał do budowy czegoś co musi znieść takie obciążenia jak jednoślad,
Angeli Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 patrząc na ten rowerek widzę, że: 1. "rura" górna jest na długości z jednej części ale za mocowaniem siodełka rozgałęzia się na 2 części. wniosek jest przecięta wzdłuż pionowo i sklejona. 2. rura górna jest wyprofilowana, wyszlifowana, z tego co się orientuje można tego dokonać (profilowania) po przez wygięcie w wysokiej temperaturze i wilgotności (w parze chyba na 48h się wkłada, potem wygina i zostawia do wysuszenia) 3. tam gdzie jest mocowanie kierownicy jest od przodu przyklejony kolejny kawałek drewna 4. reszta rur pewnie też jest tak jak w pkt 1. klejona pomijając fakt, że trzeba mieć odpowiednie narzędzia, dużo miejsca (ściski do profilu zajmują duuuużo miejsca), wiedzę, to trzeba mieć jeszcze odpowiedni materiał odpowiednio długo sezonowany (drewno) i odpowiednie kleje. a takiego kleju w normalnym sklepie nie dostaniesz... dla mnie fajny pomysł, ale całkowicie nie realny dla "zwykłego śmiertelnika"
diesel89 Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Hej! spokojnie , akurat z drewnem znam się bardzo dobrze, pomysł wcale nie jest taki nierealny jakby mogło się wydawać, rama będzie z dwóch połówek drewnianych w środku aluminiowy rdzeń trzymający sztywność. Poza tym to 'wyzwanie' więc uda się lub nie.. a jeśli nie to może ktoś kto kiedyś porwie się na ten szalony pomysł znajdzie tutaj dla siebie wskazówki. Aha drewna nie trzeba giąć, obrabia się tego typu kształty na nożu cyfrowym. Znalazłem ciekawy artykuły rozjaśniający nieco sprawę: Renovo Hardwood Bicycles - Amerykański Pinokio w wersji 29"
Krawcowy Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Nie będę Cię strofował, ani krytykował. Nie będę realnie na to patrzył. Będę jedynie tutaj cyklicznie zaglądał. Powodzenia w struganiu
Mod Team safian Napisano 2 Maja 2011 Mod Team Napisano 2 Maja 2011 Do tego musisz dodać aluminiowe wzmocnienia (o ile rama ze zdjęcia to nie jest aluminium+trochę drewna z wierzchu) przedewszystkim przy głowce ramy, do tego mufę suportu, zacisk sztycy również nie jest na drewnie, więc to też trzeba jakoś zrobic, do tego aluminiowe mocowanie koła. Ciekawe do czego hamulec tylny przyczepili, bo drewno raczej też by dużo nie wytrzymało. Uważaj, żeby korniki w lesie Cię nie napadły ^^
Jarek516 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Poszukaj odcinka 197. Galileo tam była budowa drewnianej ramy Wyglądał tak jak na pierwszym zdjęciu, Drewniak. Cena bardzo wygorowana, ale może ci sie uda tanim kosztem. Powodzenia
Angeli Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 co do strugania, dobra metoda ale nie polecisz po równych słojach. a jak nie polecisz po równych słojach to osłabisz drewno. co do łączenia drewna z aluminium to wg. mnie zły pomysł. drewno naturalnie jest elastyczne. Elastyczność ta w pewnych momentach może utrzymać konstrukcje w całości. aluminium, jest przeciwieństwem. jest bardzo sztywne. jeśli ja miał bym robić taki rowerek to metalu (żelazo, stal, aluminium) użył bym tylko w miejscach newralgicznych (korba, kierownica, siodełko, mocowania kół, mocowania wewnętrzne połączeń "rur". środki rur pozostawił bym puste. taki przykład. maszty jachtów b. dobrze robi się z aluminium i z drewna. jeżeli robi się z aluminium to nie używa się drewna. jeżeli robi się z drewna to nie używa się aluminium. dodatkowo, jak robi się z drewna to maszty w środku mogą być częściowo puste. pręt zawsze jest mniej wytrzymały od rury. dlatego ja nie łączył bym aluminium z drewnem, przekrój rur zrobił bym eliptyczny z wydrążonym środkiem (takie jajko w jajku) (ps. budowę jachtów znam troszkę z teorii bo jestem żeglarzem jachtowym, drewno troszkę znam bo nie raz się nim/w nim/ bawię, jak zbudować rower -> moje domysły i kalkulacja )
diesel89 Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 nieco więcej zdjęć: Jednym z pierwszych kluczy do sukcesu okazał się być właściwie dobrany gatunek drewna. Wybór padł na biały orzech amerykański zwany potocznie hikorą albo naukowo "Carya". Naprawdę nieprzypadkowo - gdyż hikora' date=' jako drewno przemysłowe jest uważana za jeden z najtwardszych, najsztywniejszych i najlepiej pochłaniających wstrząsy gatunków. Są oczywiście gatunki drzew twardsze i sztywniejsze ale żadne skupia wszystkich tych cech naraz. [/quote'] @Angeli masz racje, wyrycie żłobień na wzór łodygi bambusa to może być dużo lepsze rozwiązanie, każdy wie jaką sztywność ma bambus, notabene na zdjęciach powyżej ze strony producent widać właśnie takie rozwiązanie.
Angeli Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 człowiek na rowerze jeżdzi od 200 lat (??) po wodzie statkami pływa od 6 tysiecy lat?? patenty wykorzystywane w żaglówkach można wykorzystać przy rowerze http://www.port21.pl/porady/maszt.gif przekrój drewnianego masztu
wojtus025 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Po przeczytaniu artykułu o tej manufakturze z Oregonu to jestem zdumiony że w ogóle coś takiego gdzieś na świecie się dzieje. Ale co do autora tematu to wątpię żeby się to Ci udało, a jeśli to na pewno nie bedzię sięgało pięt rowerom z Renovo. Myślę że już lepiej poczekać na produkcję w Polsce ( może moje wnuki doczekają), a jak masz kilkadziesiąt tysięcy w portfelu to zamów sobie takiego "pinokia" u nich. Sam chciałbym się chociaż przejechać kawałek tym rowerkiem.
CarNeezA Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Kurcze świetnie to wygląda. Nie wiem jak to zrobisz, ale skoro porywasz się na takie coś, to zapewne wiesz co i jak. Szczerze mówiąc to bałbym się jeździć na takiej ramie po jakiś górkach. Po płaskim bardzo chętnie Będę śledził postępy. Powodzenia w tworzeniu
diesel89 Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 @CarNeezA no pierwsza jazda to z ochraniaczem na szczęki hahah człowiek na rowerze jeżdzi od 200 lat (??) @Angeli nie zapominajmy też że pierwsze rowery były drewniane i budowali je bez dzisiejszej technologi, więc.. coś powinno z tego wyjść
JaniszMTB Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Co do cięcia, a nie gięcia... Czemu miał byś nie giąć tylko ciąć laserowo? 2 dni nad parą drewno i na 4 dni do prasy... Korzyść w postaci nie osłabienia materiału, słoi drzewa. Nie znam się ale klasyczne łuki są chyba tak formowane, a co jak co spore siły na tak chude i cienkie kawałki drzewa działa.
Walter Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Inny przykład drewniaka http://fixedgeargallery.com/2009/feb/2/AlanDowney.htm
LUIS123 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Pomysł fajny , realizacja jak najbardziej realna przy spełnieniu paru zasad tak na szybko 1 wybór drewna rodzaj (np meranti lub inne egzotyczne) , wilgotność itd 2 projekt graficzny z uwzględnieniem kierunku włókien przeniesiony do programu cad 3D i wrzucenie do części projektowanie konstrukcji drewnianych obliczenia lub innego programu catia z opcją przeliczeń konstrukcji drewnianych ( bardzo ważne odpowiednie wielkości kątów w projekcie) itp 3 korekcja założonych wymiarów po uzyskaniu obliczeń 4 wstawienie w konstrukcję dodatków z metalu 5 ponowne przeliczenie (obliczenia dynamiczne) 6 korekta wymiarów 7 końcowy projekt na papierze z wszystkimi parametrami 8 fizyczne wykonanie w specjalistycznym zakładzie : formowanie klejenie ciśnieniowe itd No trochę roboty przed tobą ale dasz radę a sceptyków jak zwykle w naszym Polskim społeczeństwie jest od pyty
diesel89 Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 @LUIS123 dzięki za wskazówki, co do wyboru drewna w Oregonie robią te ramy z białego orzecha amerykańskiego. Teraz znaleźć jeszcze firmę w której ładnie mi obrobią kawałek tego drewna. Budowę zamierzam zacząć pod koniec czerwca.
krystian85 Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 witam czy udało tobie się wykonać ramę z drewna
topol Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Włóż swe całe serce w projekt Dżepetto a i Pinokio ożyje.Powodzenia!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.