Andys Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Witam rowerzystów, Zanim zdecydowałem się na npisanie tego posta, naczytałem się postów związanych z podobnymi dylematami. Jednak nie znalazłem w nich odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania i wątpliwości. Na początek podam kilka szczegołów dotyczących sprzętu, który obecnie posiadam: rama Author Versus'04 mufa 68mm., korby Deore'04 FC-M 510, suport BB-ES30 długość osi 121mm. Ponieważ zajechałem środkową i największą tarczę w suporcie, chyba nie opłaca mi się wymiana samych tarcz, zdecydowałem się na wymianę korby, tu rodzą się pytania: 1. Czy do korb LX'04 i Deore'05 (FC-M 540) suport o długości osi 121mm. będzie odpowiedni? (suport jest w porządku, a jego pozostawienie obniżyłoby koszty wymiany, wręcz wyeliminowało LX'05) 2. Jeśli okaże się, że muszę wymienić też suport, czy nie lepiej będzie już "szarpnąć" się na LX'05? 3. Przepraszam za pytanie, ale czy w korbach w technologii Hollowtech II te wkręcane w mufę wkłady z łożyskami są rozbieralne (tak aby można było wymienić łożyska) lub czy można chociaż kupić je samodzielnie, nigdzie ich nie widziałem? (trochę przeraża mnie fakt wydawania pieniędzy na nową korbę w przypadku uszkodzenia łożyska) 4. Czy tarcze Cr-Mo nie są bardziej wytrzymałe na zużycie niż Alu, bo jeśli tak to nie zależy mi specjalnie na LX'04, chyba wybór padnie na FC-M 540 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrissbe Napisano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 długość na fc-m540 to 113mm. nie wiem czy przy uzyciu 121mm bedzie dzialala przednia przerzutka. juz bylo gdzies na forum ze byly problemy z przerzutka. Najnajnajbardziej korzystnym zakupem bedzie LX 'o5. Łożyska powinny byc rozbieralne choc nie jestem pewien bo nei mialem z nia doczynienia. mam fcm549 i ŻAŁUJE :!: Duzo forumowiczow ma lx 05, wiec mozszesz sie popytac, najlepiej na PW, zeby nie zaśmiecac forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 ad1)ja mam wklad suportu z osia 121mm deore i korbe deore540 wszystko chodzi gladko z przednia przerzutka xt03 downswing nie ma zadnych problemow (ze zuzytymi dosc mocna stara xt98 i alivio oba topswing byly problemy z redycja na mala ale to nie wina dlugosci osi)choc widac ze os jest za dluga ale taka musialem miec w poprzedniej ramie-jak zajade ten suport pomysle o takim z krotsza osia. ad2)lepiej wziac LX'a 05 jakbys mial tez suport kupowac do pozostalych korb ad3)Lozyska bodajze nie sa rozbieralne ale one nie sa nastale zamontowane do resztykorby lozyska masz dwa kazde do kupienie oddzielnie w sklepie(lzoyska do xt byly CHYBA po 100zł komplet).Lozyska wkrecasz kzade osobno w rame a dopiero potem przekladasz przez nie os korby i kontrujesz drugie ramie w przypadku rozsypki lozyska(teoretycznie powinny dluzej wytrzymac niz te z pakietow na octalnk bo sa wieksze i szerzej rozstawione)wymieniasz sam kardridz lewy i/lub prawy ad4)niby tak jesli porownujemy blaty z tej samej grupy czyli srodkowa z LX'a ale wytrzyma raczej krocej niz stalowa z deore 540 ale na pewno dluzej od stalowego deore pochodzi aluminiowa xt czy xtr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andys Napisano 15 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Dziękuję za odpowiedzi. Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy, może zamiast wymieniać całą korbę, wymienić tylko zębatki na porządne np. FSA: FSA-432S - Zębatka mechanizmu korbowego MTB FSA Cross Country / stop aluminium 2014 / wytłaczana / 4-ramienna (BCD 104mm) / 32T / czarna Cena: 55.00 PLN FSA-444S - Zębatka mechanizmu korbowego MTB FSA Cross Country / stop aluminium 2014 / wytłaczana / 4-ramienna (BCD 104mm) / 44T / czarna Cena: 70.00 PLN a może takie: http://miniurl.pl/32t_truvativ http://miniurl.pl/44t_truvativ 1. Czy Waszym zdaniem będą one pasować do korby Deore'04 (FC-M510)? Rozstaw śrub zgodny z Shimanowskim 104mm. 4-ramienne? 2. Czy te zębatki powinny wytrzymać dłużej niż Shimanowskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 z tego co sie orientuje to na rynku nie znajdziesz lepszych zebatek niz shimano w tej samej cenie-chyba ze np dajmy na to shimano kosztuje 100zł a race face 200 i znajdziesz race face na promocji za 50%-taki przyklad. jak zebatki to Kup duza deore/LX aluminiowa a srednia stalowa deore moim zdaniem lub jak masz kase i Ci na masie zalezy to srodkowa alu XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.