Oski34 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam ! Dzisiaj z kolegą wybraliśmy się na przejażdżkę trasą maratonu MTB po okolicach miasta. Nie mam jeszcze piwotów do montażu tylnego hamulca, więc jechałem tylko na przednim. Na początku dosyć dużo błota i cały czas z górki, co chwilę hamowanie. Później dość dużo zjazdów na twardym, wąskie i kręte ścieżki dały hamulcom popalić. Na koniec szybki zjazd ok. kilometra płytami betonowymi z górki, na dole przy dość sporej hamulce naciskam klamkę do końca a rower jedynie bardzo powoli zwalnia. Po wyhamowaniu wyraźnie czuć zapach sfajczonych klocków, rozpinam hamulec - dokładnie, świeżo zamontowane nowe klocki DeOne praktycznie doszczętnie zużyte. Szukam klocków dobrze radzących sobie w mokrych warunkach i ... najlepiej takich, co się nie zużywają po jednej przejażdżce Cena najlepiej do 30 zł na koło. Możecie coś polecić ? Mi wpadły w oko te klocki : http://allegro.pl/nowe-klocki-hamulcowe-merida-green-brake-swietna-i1578368407.html http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-merida-green-control-rzeszow-i1573193819.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Kup te z pierwszego linku, wolniej się zużywają i mocniej hamują. W tej cenie innych, bardziej sensownych raczej nie ma (możesz też kupić klocki Author 3CC, to to samo). Te klocki z 2 linku ekspresowo się zużywają i hamulec na nich jest bardzo słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santi54 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Podepnę się pod ten temat żeby nie zakładać nowego. Również szukam dobrych v-braków do roweru MTB. Co oznacza dobry w moim przypadku: - Dobrze sprawują się w trudnych warunkach pogodowych (deszcz)- Nie piszczą na mokrej nawieszchni - Dobrze sprawują się w górach - Nie ścierają się np. na 8-10km odcinku zjazdowym przy prędkości 50-60km/h Czy istnieją takie? Jak nie to i tak proszę o jakieś ciekawe propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja w tamtym roku kupiłem Jagwire Switch-Back - same wsuwki kosztowały 18 zł. Zużywają się bardzo powoli- od sierpnia jeździłem w każdych warunkach, skończą się pewnie dopiero koło czerwca. Natrzaskam na 1 parze około ~4000 km. Nie zużywają szybko obręczy, modulacja OK, siła OK. Nie piszczą na mokrym, chociaż czasami im się to zdarzy. Na razie najlepsze klocki jakie używałem, a jeździłem na wielu rodzajach, modelach klocków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santi54 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja w tamtym roku kupiłem Jagwire Switch-Back - same wsuwki kosztowały 18 zł. Zużywają się bardzo powoli- od sierpnia jeździłem w każdych warunkach, skończą się pewnie dopiero koło czerwca. Natrzaskam na 1 parze około ~4000 km. Nie zużywają szybko obręczy, modulacja OK, siła OK. Nie piszczą na mokrym, chociaż czasami im się to zdarzy. Na razie najlepsze klocki jakie używałem, a jeździłem na wielu rodzajach, modelach klocków Dzięki za info. Właśnie o takie mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja używam tych http://allegro.pl/klocki-mtb-author-abs-3cc-do-v-brake-i1585306288.html i jestem bardzo zadowolony, siła hamowania potrafi przerzucić przez kiere Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 2 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja również używam powyższych Authorów 3CC (zaciski Avid SD5 + klamki Avid SD7), fakt, są dość mocne, modulacja też nie jest najgorsza, również w błocie dają radę z pewnością są o wiele lepsze niż standardowe klocki Avida, dość głośnie w przypadku chociażby wilgotnej obręczy, ale mi to nei przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oski34 Napisano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Czyli te authorki 3CC to to samo co te meridy : http://allegro.pl/nowe-klocki-hamulcowe-merida-green-brake-swietna-i1578368407.html ? Bo one są u mnie w rowerowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Na to wygląda, różnią się jedynie kolorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.