szymon5310 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Na początku wspomnę, że wiem,że takich tematów na forum jest pełno, ale wszystkie są nieaktualne. Od jakiegoś czasu rozważam różne propozycje co do ulepszenia mojego Krossa Hexagona V6(Przerzutki Acera, korby FSA, kaseta Shimano)Zastanawiałem się także nad kupnem Levela A6 2011, ale to zupełnie inna sprawa. Oto moje pytania związane z głównym wątkiem: 1.Czy Alivio radzi sobie tak dobrze na podjazdach jak Deore? 2. Czy Deore od 2012 będzie 10 rzędowe? 3. Czy Alivio od 2012 będzie 9 lub 10 rzędowe? 4.Jak duża jest między nimi różnica w kulturze pracy? 5.Czy warto dopłacić do Deore? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 1. Nie zauważysz dużej różnicy; 2. Słyszałem że tak; 3. Alivio już jest 9 rzędowe, 10 rzędowego w 2012 roku nie będzie; 4. Nie ma dużej różnicy; 5. Nie warto według mnie, kup 9 rzędowe Alivio i powinieneś być zadowolony. Jedynie korba w Deore jest wyraźnie lepsza, pomyśl nad nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Zauważysz a nawet zapewne nie odczujesz różnicę tylko w wadze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Kilka sprostowań: 1. Odkąd to osprzęt napędza rower? Wszystko zależy od Twojej "nogi", techniki i geometrii ramy. 2. Tak. 3. Nie będzie 10rzędowe. Od 2012 10 rzędów wchodzi do Deore i Tiagry. 4. Niewielka. 5. Warto do korby i tylnej przerzutki (Alivio to nie Shadow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Mam korbę deore i alivio. Ta pierwsza głównie ze wzgledu na suport HT2 jest dużo sztywniejsza. Alivio gnie się w oczach. Warto się nad nią zastanowić. Pamiętaj, by splanować mufę ramy w serwisie przed założeniem korbki deore. Usługa kosztuje ok 10zł w Łodzi. Z założeniem korby dałem 30zł. Przerzutki przednie nie różnią się pracą. Tylnie też raczej nie. Kaseta alivio spokojnie da radę i ma ładne arzurowe zębatki łańcuch alivio od deore też się jakoś drastycznie nie różni. Jeśli już dopłacić, to do przerzutki i manetek srama. Np x4 lub x5 przerzutka i manetki x5. W siemano jest przełożenie linki 1:2 a w sramie 1:1 przez co jest mniej podatny na wpływy błota w pancerzu. Przekonałem się o tym osobiście na maratonach ŚLR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek12341234 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 zawsze jest warto dopłacic grosza do modelu wyzej. jest lepij wykonany (jakość stopow i technika w jakiej został wykonany np: od deore ramiona w korbach sa odkuwane z aluminium co wiaze sie z wytrzymaloscia wieksza ) co napewo sprawi ze na takim napedzie przejezdzisz te 1,5 tys wiecej pod warunkiem ze nie bedziesz jakos katowac go szczegolnie. no chyba ze sie scigasz to postawiłbym juz na deore. do zwykłej jazdy po miescie, lesie itp. to alivio 9 rzędowe wystarczy a zamiast dopłacac na korbe kupił bym lepsza kasete?. komponety shimano roznia sie miedzye soba tylko to z czego sa wykonane i w jaki sposob. jesli chodzi o kasety to bierz obojetny mode byle kompatybilny bo kaseta deore nie rozni sie niczym oprucz wagi i konstrucji od xtr. PS: moim zdanie SRAM we wszystkich grupach ponizej X.O jest niewarty uwagi. jest wykonany z materiałow duzo gorszej jakosci niz komponety shimano. wyprzedze pytanie i powiem ze scigałem sie na sramie i tez na ŚLR kaseta wytrzymała 3 wyscigi a na derore jezdziłem przez 5 i teraz wchodze na slx. wiec wole dołozyc kasy i kupic model wyzej przynajmniej mam pewnosc ze mnie nie zawiedzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jak materiał ramion ma się przekładać na większy przebieg zębatek? Raczej nijak. Najpierw piszesz, że kasety różnią się tylko masą i konstrukcją, a potem, że lepiej wybrać model wyższy bo nie zawiedzie na trasie. Raczej jednak to pierwsze, niższe modele kaset też są niezawodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 zawsze jest warto dopłacic grosza do modelu wyzej. jest lepij wykonany (jakość stopow i technika w jakiej został (...) Wybacz szczerość. Wartość merytoryczna tej wypowiedzi żadna. Składniowa również, trudno cokolwiek zrozumieć. Dobra rada: przed kliknięciem przycisku "napisz" przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i zastanów się, czy ten tekst jest zrozumiały. Do tematu, w skrócie. Alivio nie jest złe, deore nie zawsze lepsze. W szczegółach to sugeruje zagłębić się w czeluści archiwum, albo pytać _konkretnie_. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Już nieraz słyszałem, że alivio jest wytrzymalsze od deore. Ale za to deore może poszczycić się lepszą modulacją od konkurenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek12341234 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 napisałem w sposob zrozumiały dla siebie ale jak wolicie powiem wprost. korby sa wykonane z lepszych materiałow kasety wszystkie sa takie same. o to chodziło a zebatki w korbie maja wpływ na długowiecznosć napedu. mniej ujechany łancuch w mniejszym stopniu zuzywa kasete. ps materiał ramion masz racje nijak sie przekłada ale korba jest bardziej wytrzymała na uderzenie spowodowane uderzeniem w cokolwiek badz zwykłym przewroceniem sie roweru nie mowiac juz o oczywistym upadku. i nie chodziło mi o model wyzszy tylko o to zeby wybrac schimano nie srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 napisałem w sposob zrozumiały dla siebie na uderzenie spowodowane uderzeniem schimano Już nieraz słyszałem, że alivio jest wytrzymalsze od deore. Ale za to deore może poszczycić się lepszą modulacją od konkurenta. Ale co jest konkretnie wytrzymalsze? Jaką modulacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 PS: moim zdanie SRAM we wszystkich grupach ponizej X.O jest niewarty uwagi. jest wykonany z materiałow duzo gorszej jakosci niz komponety shimano. wyprzedze pytanie i powiem ze scigałem sie na sramie i tez na ŚLR kaseta wytrzymała 3 wyscigi a na derore jezdziłem przez 5 i teraz wchodze na slx. wiec wole dołozyc kasy i kupic model wyzej przynajmniej mam pewnosc ze mnie nie zawiedzie:) Sram ma kasety i łańcuchy z masła. Najlepszy IMO set, to korba łańcuch kaseta siemano a przerzutki manetki srama. kasety wszystkie sa takie same Co tam, że jest pająk czy nie. Alu bębenkowi to nie zrobi różnicy prawda? hahaha ale korba jest bardziej wytrzymała na uderzenie spowodowane uderzeniem w cokolwiek badz zwykłym przewroceniem sie roweru nie mowiac juz o oczywistym upadku. Widziałeś, by ktoś złamał solidną, nie wadliwą korbę MTB? Może jak kogoś tir zmiótł, ale czy warto się tym kierować przy zakupie? Moim zadaniem waga i sztywność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roslina Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Jeja jeja,az glowa rozbolala od czytania.Odpowiedz:kazda grupa jesli jest oznaczona wyzszym symbolem bedzie lepsza od tej z nizszym.Wiec pytanie bez sensu.Roznice podejzewam odczujesz niewielka ale wszystkie komponenty skladaja sie na jedna spojna calosc.Kupuj deore moze placebo odczujesz ale bedzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Pierwszy post więc najpierw się przywitam. Witam wszystkich. Co do pytania to nie będę powtarzał po innych użytkownikach bo wszystko już zostało napisane. Mogę jedynie dodać że Alivio dość szybko się obluzowują i mimo że nadal jej używam (p. tył od kwietnia ) to myślę że czeka mnie wymiana na coś innego. Myślę że będzie to będzie to raczej SLX niż Deore. A co do kompatybilności to moja konfiguracja wygląda tak: Przedni amortyzator: SR Suntour XCM Suport: Shimano Alivio BB-ES25 Korby: Shimano Deore FC-M442 Kaseta: Shimano Alivio CS-HG40-8 (8-rz) Przerzutka przód: SRAM X-Gen Przerzutka tył: Shimano Alivio RD-M410 Manetki: Shimano SF-EF35-L (zintegrowane klamko-manetki) Hamulce: Alhonga HJ806AD (V-brake) Opony: Ritchey Z.E.D. Race Ot cała dla zaspokojenia ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiki163 Napisano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Alivio do dobry napęd, ale jakaś tam różnica jest ja myśle że ważny jest cel do kturgego którego rower będzie używany tz. jeśli do jazdy rekreacyjnej to myśle że alivio w zupełności wystarczy ale jeżeli chcesz się ścigać to deore albo wyższe. 1.niewielka 2.tak 3.9 rzędowe już jest 10 rzędowego w 2012 nie będzie. 4.niewielka. 5.myślę że tak bo różnica niby niewielka ale w ekstremalnych warunkach to czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Alivio to dobry napęd, jedynie korbę dałbym HTII. Jeśli chciałbyś wejść w wyższą grupę to lepiej do razu w SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 @wiki163, Lumperator pewnie że dobry ale do Crossów, Trekingów i ewent ATB. Pisząc że "szybko się obluzowują" miałem na myśli tylną przerzutkę która nie wytrzymuje agresywnych podrygiwań jakie występują przy jeździe Cross Country a autor postu nie napisał do czego wykorzystuje rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ale jeżeli chcesz się ścigać to deore albo wyższe. Ja zaczynałem wyścigi na deore. zapycha się błotem i jest kupa. sram x5 w tej samej cenie jest pancerny i precyzyjny. Natomiast korba deore jest rewelacyjna jak na swoją cenę. Mogłaby być jedynie lżejsza, ale w tej cenie jest ok. Sztywność praktycznie ta sama, co SLX. nie czuć różnicy w jeździe. Jeśli wybierasz między deore a alivio, to bierz alivio, tylko korba deore. Nie warto dopłacać. Przerzutki pracują niemal identycznie. Nie wiem jak z trwałością kasety i łańcucha, ale wątpię by była różnica. Od siebie polecam przerzutki srama SX4 lub 5 w tej klasie osprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Nowe alivio jest fatalnej jakości, moja manetka rozpadła się po 1500km, a przerzutki mają od nowości piękny luz.Co do korby deore faktycznie jest całkiem niezła, ale jednak czuć różnicę w sztywności w porównaniu do ht2, ale i tak za tę cenę nic lepszego się nie kupi.Naprawdę warto dopłacić do deore, jeśli chodzi o manetki, bo jak się ma sprawa z przerzutkami, bo użytkuje z tymi manetkami xt i xtr.Kasetę wziąłbym deore, a łańcuch sram pc 951. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaco96 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A tu masz korbę DEORE, za za cenę ALIVIO. http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m442-44-32-22-kwad-cena-za-alivio-i1737184295.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ale to jest korba na kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Potęga marketingu. Jak dla mnie to sprzedawca może sobie tą korbę umiejscowić nawet w grupie deore xt. W rzeczywistości jest to produkt pozagrupowy, któremu zdecydowanie bliżej (waga, materiał zębatek oraz konstrukcja ramion) do alivio niźli deore. W kwestii korb. W tym wątku chodzi o porównanie korb alivio (kwadrat bądź octalink, fc-m410 czy fc-m430) z deore (zintegrowana oś, nazywana błędnie przez niektórych hollowtech 2, czyli fc-m590 czy fc-m532). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ja u siebie zauważyłem taką rzecz apropos przerzutki przedniej Alivio vs Deore że tą drugą da się jednak precyzyjniej wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Raczej wątpię, żeby w przypadku przedniej przerzutki podobnej klasy była jakakolwiek różnica po za masą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 efekt placebo lub faktycznie coś w tym może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.