Skocz do zawartości

[Korba] kompatybilność 3x9 z 3x10

djdan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli jest coś źle, to proszę o poprawę.

Mam pewien dylemat. A więc, postanowiłem złożyć sobie rower na napędzie 3x10. No i kupiłem już tylną przerzutkę Shimano Deore XT Dyna- Sys, Manetki Shimano SLX Dyna- Sys, Kasetę Shimano SLX Dyna- Sys i Łańcuch Shimano SLX Dyna- Sys. Na przednią przerzutkę i korbę jeszcze poluję, ale nie wiem, czy muszę kupować Dyna- Sys, czy podejdzie mi korba (myślę o Deore XT) i przerzutka (też XT) na napęd 3x9. Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ szukałem w google, ale nic takiego nie znalazłem.

Z góry dzięki i pozdrawiam- djdan!!!

Poradzi mi ktoś??? Jeżeli mam manetkę dyna-sys, to czy muszę mieć też przerzutkę dyna-sys (chodzi mi o przód). No i niby ta korba 3x9 podejdzie do dyna- sys, ale czy nie będzie coś źle chodzić?

Bardzo proszę o odpowiedzi- djdan :thanks:

• 3 tygodnie później...

Ja mam podobne pytanie dotyczące kompatybilności. Czy triggery (sram x9) 3x10 wraz z tylną przerzutką (też sram x9) 3x10 będą współpracować z kasetą i łańcuchem shimano 3x9?

a jak niby chesz to zgrać manetki pod 10 a kaseta i łańcuch pod 9???

jedynie co sprawdzałem to te nowe przednie przezutki srama x0 3x10 działaja bez problemu w klasycznym napedzie 3x9

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Czy jest możliwe używanie 10 biegowej przerzutki z manetkami, wraz z kasetą i łańcuchem 9 biegowych, jeśli nie będę próbował wrzucać 10 biegu? Mam po prostu okazje kupić takowe w okazyjnej cenie, jednak na razie nie stać mnie na kasetę 10sp, bo trza jeszcze hample kupić, bo stare to dualcontrole - czyli fuj.

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Czy jest możliwe używanie 10 biegowej przerzutki z manetkami, wraz z kasetą i łańcuchem 9 biegowych, jeśli nie będę próbował wrzucać 10 biegu? Mam po prostu okazje kupić takowe w okazyjnej cenie, jednak na razie nie stać mnie na kasetę 10sp, bo trza jeszcze hample kupić, bo stare to dualcontrole - czyli fuj.

Niestety nie bardzo gdyż skok 10 biegowej manetki nie odpowiada odległości między trybami w kasecie 9-cio biegowej,a łańcuch do napędu 10-cio biegowego jest węższy od 9-cio biegowego oraz jednokierunkowy. :no:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...