Skocz do zawartości

[rowery] Schwinn Mesa GS vs Arkus Vip 6.0 vs Kands 1300

krzysztofer5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie, chcę kupić rower do 1000zl. Poszukałem trochę w internecie i wstępną selekcję przyszły 3 rowery:

1. Arkus Vip 6.0 za 899 zł

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-arkus-vip-6.0-deore-2010.html#fragment-2

Na plus na pewno przerzutka tył, cena, no i wygląd

Na minus chyba amortyzator (?)

2. SCHWINN MESA GS za ok 1000 zł

http://allegro.pl/schwinn-mesa-gs-sram-sx5-rock-shox-wyprzedaz-hit-i1578272093.html#gallery

Na plus amortyzator i (z tego co wyczytałem) przerzutki SX5 z tyłu (ktoś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć jak wypadają na tle Alivio i Deore z pozostałej dwójki?)

Na minus cena ale ten sam gość sprzedawał ten rower jakiś czas temu stówę taniej więc mam nadzieję że można by się dogadać

3. Kands 1300 na przerzutkach Alivio ok 900 zł

http://allegro.pl/rower-kands-energy-1300-mtb-26-alivio-21-i1580879844.html#gallery

Na plus przerzutki Alivio i lepszy niż w Arkusie amortyzator (tam jest XCM, w Kandsie XCR)

Na minus rama

Rower ma mi służyć głównie na asfalt i lekki teren. Mój wzrost 178cm, waga 65kg.

W grę wchodzą oczywiście inne modele i marki jednak w pierwszej kolejności chciałbym usłyszeć który z wymienionej trójki jest najlepszy i dlaczego. Dodam też, że nie zamierzam bawić się w jakiś znaczny upgrade i co rusz kupować nowe elementy.

Z góry dzięki za odpowiedzi i opinie ;)

Napisano

W Kandsie nie ma amorka XCR. Z tych trzech wygrywa Schwinn i zostawia rywali daleko w tyle.

Jeśli szukasz roweru przede wszystkim na asfalt i tylko trochę terenu to może lepiej wybrać rower crossowy? ;)

Napisano

W Kandsie nie ma amorka XCR. Z tych trzech wygrywa Schwinn i zostawia rywali daleko w tyle.

Jeśli szukasz roweru przede wszystkim na asfalt i tylko trochę terenu to może lepiej wybrać rower crossowy? ;)

http://allegro.pl/kands-1300-mtb-alivio-amor-xcr-czarny-i1593075614.html#gallery ja tam widzę XCR ale mniejsza o to ;)

Co do Schwinna, rozumiem że "zostawia daleko w tyle" ze względu na amortyzator, ramę i osprzęt Sram'a? Masz może doświadczenie z tymi przerzutkami? Ja jako dziecko schimano będę mieć z nimi jakieś problemy?

Napisano

Bynajmniej, Schwinn nie zostawia "daleko w tyle" Kandsa, poziom dosyć zbliżony, zarówno ram jak i osprzętu czy amortyzatora.

Wybierz ten na którym lepiej się czujesz.

Napisano

Jasne... :down:

Schwinn wygrywa pod każdym względem. No, może amortyzatory są zbliżone, ale reszta na wyższym poziomie. Rama Schwinna na pewno będzie trwalsza od pół-marketowej z Kandsa, tylną przerzutkę SX5 można porównać do Deorki, czyli również lepiej, z przodu też lepiej wyposażony jest Schwinn. Do tego w Kandsie są jeszcze takie rzeczy jak kokpit Zooma (najniższa półka), badziewna korba i obręcze sygnowane ich własną marką (czyli de facto "no-name" z Chin). W Schwinnie nie ma części przypadkowych, lub nie sprawdzonych, sama marka jest uznana i bardzo popularna w USA.

Co do różnic między Sramem i Shimano; generalnie mówi się że ten pierwszy cechuje się mniejszą kulturą pracy, za to większą precyzją i szybkością działania.

Napisano

Bynajmniej, Schwinn nie zostawia "daleko w tyle" Kandsa, poziom dosyć zbliżony, zarówno ram jak i osprzętu czy amortyzatora.

Wybierz ten na którym lepiej się czujesz.

Hehehe, dobre. Zbliżony, chyba do marketowego mega wypasu :D Kands jest sprzedawany w marketach jako najdroższy rower. Rama jest beznadziejna, najgorszy wyrób aluminiowy jaki istnieje. A to, że niektóre modele mają wsadzonego XCRa to nic nie znaczy. Mam kupić rower tylko dlatego, że ma niezły amor, a cała reszta to najgorszy syf? ;) Schwinn i tylko Schwinn w tej cenie pod każdym względem.

Napisano

Oczywiscie najlepszy wybor to bedzie schwinn. Ale z negatywnymi opiniami na temat Kandsa nie przesadzajcie. Rama jak rama, pewnie produkowana w tej samej fabryce co wiekszosc ram. Moze byc jedynie odrobine ciezsza od Schwinna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...