Skocz do zawartości
  • 0

Suntour AXON S-RL AIR czy Suntour XCT-V2

Gość Daniel

Pytanie

Gość Daniel
Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i chcę abyście mi doradzili który amor wybrać.Otóż mam do wybory 2 rowery tej samej konfiguracji różniące się tylko amorem jeden ma Suntour XCT-V2 a drugi ma Suntour AXON S-RL AIR. Który waszym zdaniem jest lepszy? Z góry dzięki za odp. i pozdro dla wszystkich forumowiczów :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :icon_wink:

Posiadam tego Axona S-RL AIR od hmmmm ok. 4 lat (mialem od nowosci w krossie A6, gdyz wystepowały w 2-wariantach z Axon-em lub Rock Shox Dart 3) w necie wówczas wszyscy polecali Dart 3, ze lepszy i wogole...

Przejechalem z Axonem okolo 11-12 tyś. km (od zakupu do teraz) we wszystkich warunkach pogodowych (mróz [do -17C jezdzilem], śnieg, upały, ulewne burze)... warunki terenowe podobnie (asfalty, szutry, leśne skakanie na korzeniach i malych hopkach na single trackach, błoto, sypki piasek (plaża), słona woda), używam go nadal do leśnych igraszek (bez niewiadomo jakich "dropow", tylko typowe XC), a wakacyjnie wyposażam rower w sakwy (ok 25 kg) dopompowuje powietrza w goleń i jade na wyprawe...

w tym sezonie jednak koncze skladac nowy rower do maratonow XC, wiec krossik z Axonem zostaja typowo na weekendowe dalsze wypady i wakacyjne wojaże z sakwami :icon_wink:

Pare zdj. (sorry za jakosc, zrobilem print screeny z filmu):

1502091600.th.jpg

74334050.th.jpg

po pokonaniu wydmy czołpińskiej, jazda plażą i dla zabawy przecinajac co jakis czas fale kołami, kierunek Łeba

49192734.th.jpg

o poranku w Łebie - pare zdj. i do szlauch-u aby opłukać bajki z:

50064991.th.jpg

65522350.th.jpg

Podsumowując, nigdy Axona nie serwisowałem! (całą reszte osprzetu owszem, ale nie Axona) po mocniejszej "babrance" w blotku itp. po prostu obmycie dokładnie wodą i wytarcie sucha szmatką (lagi są caly czas w oryginalnym czarnym kolorze, bez wytarć), ciśnienie trzyma i nic nie schodzi (wazne abyś ustawil tak ciśnienie, abys nigdy nie dobijał do konca amora po skoku), zero luzów na goleniach...

Próbuję znalezc jakiś minus na podstawie autopsji, ale nie moge - szczerze nigdy nie mialem z nim problemow.

Natomiast z Suntour XCT-V2 nie mialem nigdy nic wspolnego, ani nic o nim nie slyszalem, wiec musisz jeszcze troche poszperac w necie.

Zycze udanego zakupu.

Pozdr.

• Mod Team
Napisano

różnica między tymi dwoma widelcami amortyzowanymi jest taka jak w przypadku widelców do jedzenia jeden jest plastikowy a drugi stalowy. Teraz zagadka - który szybciej się zużyje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...