xufi Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Witam! Potrzebuję roweru MTB do jazdy po lesie (teren różny, ścieżki, czasem jakieś bezdroża, korzenie, piachy, zazwyczaj dość sucho), a także po asfalcie. Obecnie jeżdżę na Hexagonie V3, przejechałem koło 800KM i napęd do wymiany, zapewne przez dosyć silne nogi, nawet czasem czułem jak rama się wyginała na prawo i lewo - tak więc teraz chcę rower NIEZAWODNY. Co ciekawe byłem dosyć zadowolony z amortyzatora - trafiłem na sprawny egzemplarz. W miarę możliwości chciałbym aby kierownica była taka jak w V3, tzn nie prosta. Propozycje? Do OKOŁO 1800zł, oczywiście dobrze byłoby mniej 173cm 80kg silne nogi Kolor, czarny, srebrny, zielony, ew. niebieski - byle nie pomarańczowy/czerwony/fioletowy itp
marcinek1992 Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Jak ci sie podoba ta merida?: http://allegro.pl/merida-matts-tfs-100-v-18-super-rower-pakiet-i1542462390.html
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Przecież za te pieniądze można kupić zdecydowanie lepszy bike niż V100, po co polecasz takie cuś?
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 Wygląd przyzwoity (chociaż paskudne siodełko) Ale jednak osprzęt wydaje mi się deczko cienki?
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 http://allegro.pl/kross-level-a6-deore-slx-rock-shox-dart3-okazja-i1585008617.html http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-super-gratis-zobacz-i1590010271.html http://allegro.pl/gt-avalanche-2-0-klasa-deore-slx-rock-shox-lublin-i1569854760.html http://allegro.pl/gt-avalanche-2-0-na-deore-slx-rock-shox-lublin-i1569854768.html http://allegro.pl/arrow-shimano-deore-xt-hydraulika-manitou-17-5-i1591200747.html
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 1. mały 2. pomarańczowy 3,4. Sam nie wiem ,w ogóle co to za producent? 5. znów nieznany mi producent, ten amortyzator dobry? Szkoda, ze używany... W sumie wolałbym z V-Brake, mam krzepę w rękach, większej siły hamowania mi nie trzeba, nie mam zamiaru się katapultować, a z precyzją też sobie daję radę bez problemu W ogóle jaki rozmiar ramy powinienem mieć? mój obecny v3 ma 19". A jak Unibike Evolution 2011? Generalnie jak wygląda aktualnie sprawa firm produkujących rowery? W tamtym roku już podchodziłem do zmiany roweru (czego w końcu nie dokonałem) to kross miał dużo serwisów, taki unibike np. nie miał.
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 To są przykłady. Poszukaj starszych roczników Levela A6 (ew. A4) i będziesz zadowolony. Rama dla Ciebie od 17 do 19", ale 19" to max, bo Levele mają inną geometrię niż Hexagony, Level to typowy XC.
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 żadnych nówek z V-brake A6/A4 nie widzę w przyzwoitej cenie :/
Wafel Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a6-vbrake-2010-p-426.html - jeszcze niedawno mieli za 1900 zł. Poczekaj parę dni, pewnie do niej wrócą (wcześniej już raz tak zrobili, tylko nie za bardzo wiem po co).
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 Interesujący za 1900 Kinesis hydroforming 7005 triple butted aluminum - w końcu coś sztywnego? Kupię go, jak nie uda mi się teraz to na jesień (jak nic lepszego nie będzie). W V3 chwilowo zmienię łańcuch i kasetę(wolnobieg) z tyłu, i tak ten rower pójdzie do innej osoby w rodzinie to będzie to można zmienić. Fajnie się pozrywały ząbki i łańcuch można zgiąć w drugą stronę
Wafel Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Chciałem tylko zauważyć, że znów wróciła cena 1900 zł. Za te pieniądze moim zdaniem najlepsza opcja.
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Cena dobra, rama w sam raz - dołóż 150zł do budżetu i kup, takie moje zdanie.
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 A jeszcze takie pytanie Kellys Quartz 2010 1400zł Osprzęt jak najbardziej przyzwoity mi się wydaje, ale jak to wygląda w praktyce? Czy jest o tyle gorszy/bardziej awaryjny/mniej sztywny od levela, żeby dopłacać 500? Wiadomo, 500zł do przodu nigdy nie jest złe, tylko pytanie jak tam się sprawuje ta rama i amortyzator.
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Amorek nieco gorszy, ale nie jest zły, można go porównać do XCMa, osprzęt przyzwoity. Przód nie jest na Deore, ale Alivio to też dobra przerzutka. W sumie za te pieniądze - dobra propozycja. Ramy Kellys ma przyzwoite choć tutaj lekka przewaga Levela, bo ta rama do XC jest naprawdę świetna. Reasumująć: Kross ma lepszą ramę i lepszy amor, ale czy na tyle lepszy by dołożyć do niego 500zł? Moim zdaniem, hmm... tak No i zauważ, że, przynajmniej w sklepie rowerzysta.pl, Quartz jest na ramie 21,5" więc jeśli nie masz zamiaru urosnąć szybko jeszcze jakiś 20cm to lepiej o nim jak najszybciej zapomnij
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 No tak, małe przeoczenie Spróbuję jeszcze wytargować w cenie jakiś licznik czy stópkę A co powiecie o tej kasecie Sram PG-950 9-speed? Boję się, że znowu usłyszę podczas jazdy jak ząbki lecą
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Ta kaseta to odpowiednik Shimano Deore LX HG61 , a przynajmniej Deore HG50 więc bez przesady...
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 mam nadzieję to co wsadzili do hexagona jest aktualnie łyse
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Depnąłem mocniej to tylko słuchałem czy nic nie leci z tyłu. Już nie mówię przy zmianie przełożenia, nie trzeba było pedałować mocno, zeby się sypało.
xufi Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 No niestety, przyszedł, poskładałem, nie nadaje się do jazdy. Łańcuch tak skacze, że tragedia, nie wiem czy zepsute, czy niewyregulowane, ale jeździć się nie da. W ogóle to normalne, że Rock Shox Dart 2 jest na najniższej twardości tak twardy, że podbijając przednie koło wbiłem go ważąc 80kg LEDWIE do połowy i wydaje taki dziwny dźwięk przy tym? 2x twardszy od XCR-a.
xufi Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Jest propozycja wymiany łańcucha, podobno trafia się sporo felernych bo kross miał coś tam z maszyną.
Cysman Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Napisz co dokładniej działo Ci się z napędem po złożeniu roweru. I jaki to jest rower bo nie jestem w stanie wywnioskować na co się zdecydowałeś. To był rower całkowicie rozłożony jak od producenta czy "niby" składany przez sklep w którym kupiłeś?
xufi Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Level A6 Łańcuch faktycznie się rozpiął częściowo, więc to już nieistotne, wyślą nowy A jak z tym amortyzatorem? Nie przeszkadza mi to, lubię dość twarde, tylko chciałbym wiedzieć czy tak powinno być Uploaded with ImageShack.us
Cysman Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 To ten sklep w którym, kupiłeś nie przeprowadził wstępnej regulacji/sprawdzenia? Fakt faktem jestem na to cięty bo też przyszedł mi rowerek nie sprawdzony i koło musiałem centrować a paczka od producenta... Co do tego amorka to nie wiem, na najmniejszej twardości mój czyli z a4 chodzi dość miękko (xcr)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.