xufi Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam! Potrzebuję roweru MTB do jazdy po lesie (teren różny, ścieżki, czasem jakieś bezdroża, korzenie, piachy, zazwyczaj dość sucho), a także po asfalcie. Obecnie jeżdżę na Hexagonie V3, przejechałem koło 800KM i napęd do wymiany, zapewne przez dosyć silne nogi, nawet czasem czułem jak rama się wyginała na prawo i lewo - tak więc teraz chcę rower NIEZAWODNY. Co ciekawe byłem dosyć zadowolony z amortyzatora - trafiłem na sprawny egzemplarz. W miarę możliwości chciałbym aby kierownica była taka jak w V3, tzn nie prosta. Propozycje? Do OKOŁO 1800zł, oczywiście dobrze byłoby mniej 173cm 80kg silne nogi Kolor, czarny, srebrny, zielony, ew. niebieski - byle nie pomarańczowy/czerwony/fioletowy itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Jak ci sie podoba ta merida?: http://allegro.pl/merida-matts-tfs-100-v-18-super-rower-pakiet-i1542462390.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Przecież za te pieniądze można kupić zdecydowanie lepszy bike niż V100, po co polecasz takie cuś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Wygląd przyzwoity (chociaż paskudne siodełko) Ale jednak osprzęt wydaje mi się deczko cienki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 http://allegro.pl/kross-level-a6-deore-slx-rock-shox-dart3-okazja-i1585008617.html http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-super-gratis-zobacz-i1590010271.html http://allegro.pl/gt-avalanche-2-0-klasa-deore-slx-rock-shox-lublin-i1569854760.html http://allegro.pl/gt-avalanche-2-0-na-deore-slx-rock-shox-lublin-i1569854768.html http://allegro.pl/arrow-shimano-deore-xt-hydraulika-manitou-17-5-i1591200747.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 1. mały 2. pomarańczowy 3,4. Sam nie wiem ,w ogóle co to za producent? 5. znów nieznany mi producent, ten amortyzator dobry? Szkoda, ze używany... W sumie wolałbym z V-Brake, mam krzepę w rękach, większej siły hamowania mi nie trzeba, nie mam zamiaru się katapultować, a z precyzją też sobie daję radę bez problemu W ogóle jaki rozmiar ramy powinienem mieć? mój obecny v3 ma 19". A jak Unibike Evolution 2011? Generalnie jak wygląda aktualnie sprawa firm produkujących rowery? W tamtym roku już podchodziłem do zmiany roweru (czego w końcu nie dokonałem) to kross miał dużo serwisów, taki unibike np. nie miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 To są przykłady. Poszukaj starszych roczników Levela A6 (ew. A4) i będziesz zadowolony. Rama dla Ciebie od 17 do 19", ale 19" to max, bo Levele mają inną geometrię niż Hexagony, Level to typowy XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 żadnych nówek z V-brake A6/A4 nie widzę w przyzwoitej cenie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a6-vbrake-2010-p-426.html - jeszcze niedawno mieli za 1900 zł. Poczekaj parę dni, pewnie do niej wrócą (wcześniej już raz tak zrobili, tylko nie za bardzo wiem po co). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Interesujący za 1900 Kinesis hydroforming 7005 triple butted aluminum - w końcu coś sztywnego? Kupię go, jak nie uda mi się teraz to na jesień (jak nic lepszego nie będzie). W V3 chwilowo zmienię łańcuch i kasetę(wolnobieg) z tyłu, i tak ten rower pójdzie do innej osoby w rodzinie to będzie to można zmienić. Fajnie się pozrywały ząbki i łańcuch można zgiąć w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Chciałem tylko zauważyć, że znów wróciła cena 1900 zł. Za te pieniądze moim zdaniem najlepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cena dobra, rama w sam raz - dołóż 150zł do budżetu i kup, takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 A jeszcze takie pytanie Kellys Quartz 2010 1400zł Osprzęt jak najbardziej przyzwoity mi się wydaje, ale jak to wygląda w praktyce? Czy jest o tyle gorszy/bardziej awaryjny/mniej sztywny od levela, żeby dopłacać 500? Wiadomo, 500zł do przodu nigdy nie jest złe, tylko pytanie jak tam się sprawuje ta rama i amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Amorek nieco gorszy, ale nie jest zły, można go porównać do XCMa, osprzęt przyzwoity. Przód nie jest na Deore, ale Alivio to też dobra przerzutka. W sumie za te pieniądze - dobra propozycja. Ramy Kellys ma przyzwoite choć tutaj lekka przewaga Levela, bo ta rama do XC jest naprawdę świetna. Reasumująć: Kross ma lepszą ramę i lepszy amor, ale czy na tyle lepszy by dołożyć do niego 500zł? Moim zdaniem, hmm... tak No i zauważ, że, przynajmniej w sklepie rowerzysta.pl, Quartz jest na ramie 21,5" więc jeśli nie masz zamiaru urosnąć szybko jeszcze jakiś 20cm to lepiej o nim jak najszybciej zapomnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 No tak, małe przeoczenie Spróbuję jeszcze wytargować w cenie jakiś licznik czy stópkę A co powiecie o tej kasecie Sram PG-950 9-speed? Boję się, że znowu usłyszę podczas jazdy jak ząbki lecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ta kaseta to odpowiednik Shimano Deore LX HG61 , a przynajmniej Deore HG50 więc bez przesady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 mam nadzieję to co wsadzili do hexagona jest aktualnie łyse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Też mi porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Depnąłem mocniej to tylko słuchałem czy nic nie leci z tyłu. Już nie mówię przy zmianie przełożenia, nie trzeba było pedałować mocno, zeby się sypało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 No niestety, przyszedł, poskładałem, nie nadaje się do jazdy. Łańcuch tak skacze, że tragedia, nie wiem czy zepsute, czy niewyregulowane, ale jeździć się nie da. W ogóle to normalne, że Rock Shox Dart 2 jest na najniższej twardości tak twardy, że podbijając przednie koło wbiłem go ważąc 80kg LEDWIE do połowy i wydaje taki dziwny dźwięk przy tym? 2x twardszy od XCR-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jest propozycja wymiany łańcucha, podobno trafia się sporo felernych bo kross miał coś tam z maszyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 A co w ogóle kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cysman Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Napisz co dokładniej działo Ci się z napędem po złożeniu roweru. I jaki to jest rower bo nie jestem w stanie wywnioskować na co się zdecydowałeś. To był rower całkowicie rozłożony jak od producenta czy "niby" składany przez sklep w którym kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xufi Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Level A6 Łańcuch faktycznie się rozpiął częściowo, więc to już nieistotne, wyślą nowy A jak z tym amortyzatorem? Nie przeszkadza mi to, lubię dość twarde, tylko chciałbym wiedzieć czy tak powinno być Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cysman Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 To ten sklep w którym, kupiłeś nie przeprowadził wstępnej regulacji/sprawdzenia? Fakt faktem jestem na to cięty bo też przyszedł mi rowerek nie sprawdzony i koło musiałem centrować a paczka od producenta... Co do tego amorka to nie wiem, na najmniejszej twardości mój czyli z a4 chodzi dość miękko (xcr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.