Skocz do zawartości

[Rower] Przygotowanie roweru na sezon 2011 - potrzebna pomoc

knocker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od 2 lat nie jeździłem :/ i planuję w tym sezonie znowu zasiąść przed kierownicą. Odkurzyłem moją maszynę, wymieniłem wszystkie linki i pancerze na Jagewire Ripcord.

-Czeka mnie wymiana sterów zastanawiam się nad crank creek s1 albo FSA The Pig... które Waszym zdaniem będą lepsze?

-Uszczelki w amortyzatorze są popękane a wymiana oleju była 5 lat temu :/ amor jest zamulony i był ostro używany przez 7 lat. Zastanawiam się czy bawić się w konserwację czy kupić coś nowego? Wypadłem z tematu i na dobrą sprawę nie wiem co z tym zrobić może kupić nowy? Co mogę dostać w cenie do 1200zł? Kilka lat temu ten rower służył mi do zjazdów i ostrego XC teraz trochę się uspokoiłem ;)

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej maszyny.

author_instinct01.jpg

author_instinct02.jpg

author_instinct03.jpg

author_instinct04.jpg

Napisano

W sprawie sterów Ci nie pomogę, ale Judy to już leciwa konstrukcja, nie wiem czy jest sens ją konserwować mając do wydania 1200zł, bo za te pieniądze kupisz Rebę, R7, może jakiegoś Foxa.

Swoją drogą, strasznie krótki mostek jak na rower do XC. Wygodnie Ci się tak jeździ?

Napisano

Nie startuję w żadnych zawodach... jeżdżę sam dla własnej przyjemności. Lubię śmigać po rozmaitych górkach podczas zjazdów z taką kierownicą i mostkiem czuję większą kontrolę nad rowerem i czuję się jakoś pewniej. Z tym Judy to naprawdę nie wiem co zrobić... bo nowe uszczelki i konserwacja zjedzą trochę pieniędzy i może nie warto tego już robić i lepiej będzie jak przerzucę się na coś nowszego.

Napisano

Jeśli robisz częste zjazdy to i owszem mostek krótki i taka kiera to dobry wybór,ale jak piszesz ,że się "uspokoiłeś więc może jednak zmiana mostka na nieco dłuższy. :icon_mrgreen: Co do sterów FSA Pig sa mocne,ale dość ciężkie,no a Cane Creek to klasa sama w sobie,więc może te. :thumbsup:

Natomiast za 1200 możesz zakupić już naprawdę dobre sprzęty np,bardzo popularną i znakomitą Rebę firmy tej samej co twoja obecna Judy.BTW Fajne to były czasy gdy Rock Shox Judy były na topie w xc. B)

Napisano

Spoko, Knocker, za tą kasę możesz spokojnie inwestować w Rebę. Jeżeli planujesz jazdę XC bardziej odległościową niż zjazdową, to kiera Kore jest do dyspozycji - jak tylko podjadę to zwrócę - fajna, chociaż wąska (bez rogów wystarczy). Mostek to nieduży wydatek, możesz przybrać wtedy bardziej opływową sylwetkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...