Skocz do zawartości

[Opony] Do XC, w miarę lekkie, 90zł

GozDD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przyszedł czas zmienić moje dotychczasowe opony (Michelin Country Trail 26x2.0). Poszukuje czegoś o niedużych oporach toczenia na asfalcie i co jednocześnie spełni swoje zadanie na suchych ścieżkach, czasami kamieniach - Jura Krakowsko-Częstochowka. Oczywiście waga też ma znaczenie, ale nie jestem osobą, dla której liczy się każdy gram. Nie ukrywam jednak, że dobrzy by było, gdyby ważyły mniej niż obecne (katalogowo 560g). Jako niepracujący nastolatek popieram opcję im taniej tym lepiej, chociaż jeżeli naprawdę będzie warto, to wole dołożyć :)

Domyślam się, że ilu rowerzystów, tyle opinii, ale może któraś guma będzie polecana przed większą ilość ludzi albo zdecyduje dostępność ich w moim mieście.

Uprzedzam pytanie - tak, korzystałem z szukajki, ale przez to mam tylko większy mętlik w głowie.

Żeby nie było, że się obijałem i liczę tylko na was - mam paru kandydatów:

-Michelin Wild Race'r - 2.0 zwijana, 580-590g

-Michelin XC Dry 2 - 2.0 zwijana, 590g

-Continental Race King - 2.0 zwijana, 590g

-Geax Saguaro (warto tyle za nią płacić? Drut nie wchodzi w grę z powodu wagi)

-Schwalbe Rocket Ron - 2.1 Performance, 480g

-Schwalbe Racing Ralph - 2.1 Performance, 510g

Jestem otwarty na wszelkie inne propozycję ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc w wyborze.

Napisano

W mojej opinii bieżnik Karmy nie wygląda na taki, który generuje małe opory. Poza tym mam jakoś małe zaufanie do tej firmy.

Rubeny całkiem mi się podobają ;) Tylko dlaczego mówisz, że wąskie? Jaką mają rzeczywistą szerokość?

Napisano

W mojej opinii bieżnik Karmy nie wygląda na taki, który generuje małe opory. Poza tym mam jakoś małe zaufanie do tej firmy.

to lepiej niech ci sie opinia zmieni bo to swietne gumy na kevlarze i waza 480g a tocza sie jak piorko. A jak masz zastrzezenia do reputacji to uwierz ze jest znacznie lepsza niz tani model Michala prosto z Chinatown jaki zmieniasz. Karme na kevlarze polece kazdemu procz downhillera i blota

• Mod Team
Napisano

Póki co przejechałem na Karmach tylko 500km, w tym jeden maraton. W błocie i na kamieniach nie jest zbyt różowo, ale widzę, że ty zamierzasz jeździć po suchym i ubitym terenie, a w takim się sprawdzają. Poza tym sporym plusem jest ich cena. :icon_wink:

Napisano

Race King też dają radę. W górach byłem tydzień temu, ogólnie jeżdżę po Mazowszu.

Jak jest sucho to nie ma żadnych problemów z ich przyczepnością. Opory też są bardzo przyzwoite na asfalcie, chociaż nie powiem: szutry to ich domena.

Szybko się zapychają błotem i słabo się oczyszczają.

Napisano

Poszukuje czegoś o niedużych oporach toczenia na asfalcie i co jednocześnie spełni swoje zadanie na suchych ścieżkach, czasami kamieniach - Jura Krakowsko-Częstochowka

tocza sie jak piorko... Karme na kevlarze polece kazdemu procz downhillera i blota

miałem Karmy i mogę napisać że nie spełnią oczekiwań GozDDa.

dobre opony do pojeżdżenia w zróżnicowanym terenie. również w błocie co udowadniałem na maratonie w Rabce czyli ok 3h kamieni i błota.

tu na Jurze wystarczą oponki o drobniejszym-szybszym bieżniku.

dobrze dziłają Maxxisy FlyWeighty330. ale to gdy jest sucho. raz prawie wpadłem w Kielniki bo jednak rosa+skałki to za dużo na te opony.

do tego szybko się zużywają.

jest na forum temat o Rubenie Scylli. to wydaje mi się świetnym wyborem :thumbsup:

sam zdecydowałem się na Charybdisa ale to ze względu na większą uniwersalność ( wydaje mi się że lepiej będą sobie radzić od Scylli w wilgotnych warunkach ).

Napisano

Dzisiaj po wielu dylematach zakupiłem Continental Race King 2.00. Zadecydowała dostępność ich w moim mieście.

Michelin'y mógłbym dostać, ale pod warunkiem, że zapłaciłbym za wysyłkę (czyli bez sensu), Geax za drogie, a Schwalbe, z tego co wiem, nikt się w Cz-wie nie zajmuje.

Napisano

Biedny nie jestem, ale raczej uczącemu się 17 latkowi, pracującemu dorywczo, ciężko znaleźć te prawie 200zł. Poza tym w życiu o takich oponach nie słyszałem, z resztą widzę, że nie tylko ja...

Napisano

Co nie zmienia faktu, że i tak są droższe od pozostałych. Na Allegro wersja 2.0 kosztuje 120zł, sklepów internetowych wszystkich nie przejrzałem, ale wiele taniej nie ma. A w naszym "świętym mieście" liczą sobie za nie około 140zł...

Napisano

o ile nie masz kontaktów u dystrybutora to tak...

nieważne. RK na Jure będą dobre :thumbsup: sam nie znam ale koledzy używają w wersji SS i nie marudzą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...