Ziomek Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Do czego sluzy ta srubka (widoczna po prawej stronie, mala ledwo co ja widac) w hamulcach typu canti. Mam problem z regulacja hamulców. HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Jeśli chodzi Ci o ta małą śrubkę widoczną zaraz nad piwotami z prawej strony to słuzy ona do regulacji siły odbicia szczęk - to samo co w V'kach. Regulując je z lewej i prawej strony szczęki powinny przy naciskaniu klamki hamulca odchodzić i dochodzić do obręczy równocześnie. Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Jeżeli to ta co myślę to wygląda mi ta śrubka na regulację odciągu sprężyny. Czyli jeżeli Twoje klocki nierówno dotykają obręczy to poprzez wkręcenie tej śrubki nastąpi odsunięcie klocków od obręczy z tej strony po której wkręciłeś. Częściowe wykręcanie tej śrubki powoduje skutek odwrotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 13 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Tak sie składa ze mam problem widoczny ponizej czyli jedna ze szczek odchodzi mi za bardzo od obreczy i powoduje ze hamulce nie sa zsynchronizowane ze soba podczas hamowania i linka dochodzaca do klamki hamulaców(od kółeczka do klamki) jest krzywa. Jeszcze jedno pyatnie (bo ju zsie troche z tym mecze) jak nalezy mocowac linke w tym kółeczku (skad jedna i druga linaka wychodza do bocznych szczek)? Czy to tez jest uzaleznione od tej srubki o która wczesniej pytałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Za to niezsynchronizowane działanie szczęk jest odpowiedzialna właśnei ta śrubkę. Albo klocki nie są ustawione tak jak trzeba i te szczęki są w różnej odlagłości od obręczy 8) . Tak czy inaczej najpierw ustaw klocki a później pobaw się w kręcenie śrubkami 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Mialem kiedys podobny problem. Jesli masz standardowe Canti to przyczyna jest wlasnie ta mala srubka. Sprobuj poluzowac srubke przy tym bardziej odstajacym ramieniu a z drugiej strony wkrecic mocniej. Jesli nie idzie, to musisz poluzowac hamulce tymi srubami z przodu, lekko je zdjac i zobaczysz, ze koncowka sprezyn wchodzi w otworki przy piwotach. Zmieniasz otwor co powoduje wzmocnienie lub oslabienie sprezyn. Przykrecasz i znowu regulujesz. I tak do skutku. Teraz sprawa linek. U mnie w starych Canti linka biegnaca od klamki przechodzila przez kolko i biegla do ramienia hampla. Ja mozna bylo regulowac. Druga linka biegnaca od kolka do drugiego ramienia, miala stala dlugosc. Regulacja linek polegala na ustawieniu tej pierwszej, dokreceniu a nastepnie przesuwaniu koleczka po niej i zapieciu do ramienia. Problem u mnie pojawil sie jak kiedys w czasie jazdy uderzylem o cos przodem i kolko przesunelo sie na lince powodujac nierowne ustawienie ramion. Dlugo sie zastanawialem nad przyczyna, wykrecajac i wkrecajac srubki regulujace dziesiatki razy. Tak bylo w przypadku moich Canti. Ale jest ich dosc duzo, i jak zauwazylem kazd jest inny. Najlepiej regulowac ramiona przy odkreconych klockach lub mocno poluzowanych. Pamietaj, ze ustawiasz rowno ramiona, a dopiero potem klocki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Tak sie składa ze mam problem widoczny ponizej Obrazek czyli jedna ze szczek odchodzi mi za bardzo od obreczy i powoduje ze hamulce nie sa zsynchronizowane ze soba podczas hamowania i linka dochodzaca do klamki hamulaców(od kółeczka do klamki) jest krzywa. Jeszcze jedno pyatnie (bo ju zsie troche z tym mecze) jak nalezy mocowac linke w tym kółeczku (skad jedna i druga linaka wychodza do bocznych szczek)? Czy to tez jest uzaleznione od tej srubki o która wczesniej pytałem? To kółeczko i linka wychodząca do szczęki z lewej strony tworzą jedna część, tzw. wieszak. Pamiętaj aby linka hamulca przechodząca przez to kółeczko i biegnąca do prawej szczęki miała identyczna długość na odcinku kółko-szczęka, podobnie jak linka w wieszaku. Jesli pomimo tego kręcenie owymi śrubkami nie da efektu wykręć szczękę która wolniej odbija i przełóż sprężynę odciągającą w niższy otwór (powinieneś mieć 3 otwory jeden nad drugim koło piwotów). Po załozeniu szczęki z powrotem ponownie spróbuj regulacji, powinno się udać. Tak naprawdę to powinieneś wcześniej ściągnąć obydwie szczęki z piwotów i najpierw je przeczyścić i nasmarować (chyba że to zrobiłeś wcześniej) Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Wlasnie od tego proponuje zaczac, zdjac, wyczyscic, przesmarowac i to nie tylko tyczy sie hamulcow, po tej operacji ustaw rowno klocki i baw sie srubkami, po paru chwilach zobaczysz ze to dosc proste! P.S. Sliczne canty!!! Sentyment mnie naszedl! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 15 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 P.S. Sliczne canty!!! Sentyment mnie naszedl! Oj niestety to nie moje canti! Zdjecie jest sciagniete z pierwszej lepszej strony. Moje Canti sa zdecydowanie ładniejsze :-D Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Sa dla mnie tym wazniejsze ze juz bede mogł spac spokojnie nie myslac o powyginanych hamulcach. Dzieki serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Ehh no nic! Ale wspomnienia pobudzone. Pamietam kiedys Canty XT, pierwsze V-ki nie mialy sie do nich w ogole! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.