roszej Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 WItam, Ktoś na forum poradził mi aby nie inwestować w "trupa" hayesa hfx 9 który działa mi no powiedziałbym słabo Przy mojej wadze 100kg i tarczy 203mm hamowanie jest bym powiedział może inaczej miodów nie ma stoppie nie wchodzi w grę. Tłoczki mam do wymiany, są spękane i blokują się. Czy wymiana na dwusezonowy avid juicy 3 to dobre rozwiązanie (koszowałby mnie 160PLN z tarczą) Czy może lepiej kupić coś innego? mogę wydać max 200PLN ale jeszcze jedno ale aby podpasował mi pod adapter Hayes 15-069 (Przód IS>PM QR20 203MM) taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Pytanie czy spasował by adapter jest proste, jeśli masz ośkę 20mm, masz amortyzator na IS i tarczę 203 będziesz zakładał to spasuje. Co do hamulców to nie wypowiem się bo mam BB5 i hydry w ręku nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 J3 sa ogolnie ok tył podnosisz nawet na oryginalnych klockach. problem występouje wtedy ze od nowości te hamulce działają średnio i jak nie przjedą odpowiedniego serwisu to działają tak cały czas, są dość awaryjne. Ja mam komplet przeserwisowany przez Andrewa i chodzą bardzo ładnie. Nie ma problemu z nierówno pracującymi tłoczkami czy ocieraniem tarczy. Jak trafisz na dobry egzemplarz to powinieneś być zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszej Napisano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 No właśnie na forum wyczytałem o tej loterii z Avidami J3. A taki shimano co o nim sądzicie SHIMANO. Obecnie mam z tyłu shimano Br-m445 spoza grupy z tłoczkiem ustawionym prostopadle do klamki i na tarczy 160 nie mam problemu z nim. Na allegro można np dostać za ok 200PLN Hayes Stroker Ryde albo Trail ale nie wiem czy to nie jest coś jak ten mój HFX 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Strockery są mocniejsze HFX wiem bo miałem i dziewiątki, przez pewein czas miałem strockera ryde na przodzie a teraz mam traila p+t W zasadzie to strockery ryde zmieniłem an traile ponieważ podczas jazdy denerwował mnie dzwiek z klamki, siła hamowania oraz modulacja jak dla mnie było bdb nawet przy tarczy 160mm - zdecydowane mocne hamowanie. Co prawda wiele też zalezy od klocków. Co do hayes nine co im dolega? jeśli masz problem z tłoczkami to faktycznie nie zawracaj sobie głowy natomiast jeśli to tylko konserwacja po 2-3 letnim uzytkowaniu to warto sprobować, bo z tego co pamietam też nieźle hamowały oczywiscie na hayesowych klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszej Napisano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Co do hayes nine co im dolega? jeśli masz problem z tłoczkami to faktycznie nie zawracaj sobie głowy natomiast jeśli to tylko konserwacja po 2-3 letnim uzytkowaniu to warto sprobować, bo z tego co pamietam też nieźle hamowały oczywiscie na hayesowych klockach. Kupiłem używanego i działał dobrze, zachciało mi się jednak rozebrać i przeprowadzić konserwację no i się zaczęło, okazało się że uszczelki tłoków są już bardzo zużyte, tłoczki zaczęły się kruszyć złożyłem do kupy, odpowietrzałem parę razy także nie ma "miękkiej" klamki ani nic z tych rzeczy poprostu hamuje słabo ale szkoda mi troszkę pieniędzy znowu włożyć bo klocki to pewnie z 50PLN a jeden tłoczek 37PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Mhy No to faktycznie już nie inwestuj w to .... Jeśli z dziewiątek byłeś zadowolony to wziął bym pod uwagę strockery ryde moim zdaniem są naprawdę wporzadku twarda klamka mocna modulacja i moim zdaniem lepsze trzymanie klocka niż w trail / hfx nine ( magnes + zawleczka) Na allegro masz ich sporo i sam też ich używałem, ale raz ze trafiła sie okazja zmienić na traile .... Jest jeden mankament ale to zalazy od ludzi i od sztuki jaka sie trafi a mianowicie jak sie jedzie po nierownościach czasem słychać obijanie klamki ( dzwignia o korpus) i to w zasadzie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Pozwólcie, że podepnę się do tematu gdyż też mam problem odośnie hamulców Od jakiegoś czasu noszę się z wymianą układu hamulcowego i mam taki problem: Na temat Hayes`ów HFX 9 oraz Avid juicy 3 oraz 5 słyszałem dobre opinie, ale dalej nie mogę się zdecydować co wybrać. Niektórzy doradzają HOPE TECH X2 i Hope Mono Mini. Bardzo dawno nie siedziałem w temacie rowerów i nie mam bladego pojęcia co wybrać... Należałoby dodać, że hamulce muszą wyhamować mnie ok 120kg + rower:P Styl jazdy nie wiem do jakiego zaliczyć- dojazd do pracy po asfalcie, przejażdżki w lesie Amor pod jaki będzie hamulce to na razie psylo XC ale czeka na wymianę Do tej pory miałem te shimano (nie znam dokładnego modelu i nie polecam) I avida bb5 Budżet? tak około 300-500zł? Takie, aby mnie zatrzymały, ale aby nie zdzierały całej kasy Może być tylko przód z racji, że tył daje radę- tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Ja mogę sie wypowiedziec odnośnie hayesów nine, strocker ryde, strocker trail i przez chwile jucy3 - zamieniłem je na strockery trail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jeśli dobrze rozumuję, to najbardziej zadowolony jesteś z strockery trail ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Poszukaj Formula Mega Brat na tym śmiga , w zasadzie nie ma opcji żeby to nie hamowało :)Albo Avidy 5/7 z tarczą 180 czy 185 . M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jeśli dobrze rozumuję, to najbardziej zadowolony jesteś z strockery trail ? Tak hayes trail przypadły mi do gustu i trafiły w moje oczekiwania sczególnie jeśli chodzi oo rególację na klamce kóra moim zdaniem sprawdza sie w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.