Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Problem? Pytanie do was.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od kilku dni, może tygodni mam lekki problem z amortyzatorem? Sam nie wiem. Jadę, jak jest prosty, piękny asfalt - jest super. Zaczynają się lekkie nierówności słyszę stukotanie z przodu roweru(bardzo głośne i ciągłe - nie przestaje). Teraz pytanie, czym to mogłoby być spowodowane? Rozebrałem amortyzator, niby wszystko ok(ma już swoje 3 lata). Może łożyska? Tylko za nie, nie chcę się brać. Jakieś pomysły? Jak coś to dam więcej info.

Rozbierając go korzystałem z tego :

http://www.forumrowerowe.org/topic/66684-amortyzator-jak-rozerbac-suntour-sf9-xcm-v2/

Ten sam amortyzator.

• Mod Team
Napisano

Domniemam ze jest to xcm ... ale HLO czy nie ? podaj dokłądny model bo to zasadnicza rożnica w budowe tego złomu.

Napisano

Hm, taki sam jak mój stary. Tam niema co grzechotać chyba, że golenie dolne o lagi tłuką. Może jednak luz na sterach? Wciśnij przedni hebel i ruszaj rowerem w tył i przód starając się znaleźć źródło klekotu.

• Mod Team
Napisano

Na moje oko moga sie tam gibać sprężyny a raczej sprężyna bo chyba jedna tam jest. może jej osłona sie przetarła i sie tłucze ... warto by było korki odkrecic i pozaglądać jak sie sprawa w środku ma :D

Napisano

Rozkręcałem. Na moje oko wszystko ok. Może łożyska? Tylko boje się je rozbierać. Kurde, wkurzające jest to.

• Mod Team
Napisano

jak dlamnie skoro nie ma tłumika to nic innego jak sprezyna to nie może być. moze ją obwinąć taśma ? chyba ze jakaś podkładka w środku ?

Napisano

Hm, mnie bardziej zastanawia inna sprawa. Może to łożyska w sterze? Po prostu tak się wytarły, że jest lekki ubytek. Czas podjechać na serwis. Bo amortyzator wygląda na cały, nic tam nie lata, ani nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...