Skocz do zawartości

[piasta przednia] Dt Hugi 240

Hubercik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem. Rozebrałem moją przednia Hugi 240.. nabilem mocno łożyska i nakładki (te boczne)... Chwile nie było luzu. Wyjechałem rowerem z domu i znów luz taki jak był. Łożyska do tej piasty to ogromny koszt(chyba wiecej niz piasta). Piasta nowa 400zł( znalazłem egzemplarz w olsztynie). Nie wiem czy da się to naprawić. Co radzicie?? Moze kupic soul kozaka za 160 zl??

Napisano

No ale wymieniłeś te łożyska na nowe czy nabiłeś z powrotem stare?Bo z treści postu jednoznacznie to nie wynika...

Napisano

Kupi tanie i za pół roku kaput...weź stare łożysko do ręki, idź do sklepu i kup dobry zamiennik np. japońskie EZO lub SKF i będziesz miał na kilka lat problem z głowy. EZO to ~25zł/szt, SKF to ~40zł/szt.

Napisano

W standardowych Hugi nie ma ceramicznych łożysk, jedynie w DT 190 takowe są. A komplecik takich 190 to koszt rzędu 3500zł ;)

Sens Twojego pytania podobny do "dlaczego Mercedes kosztuje tyle i tyle". DT się ceni i słabych piast nie robi.

O masz, ten od dystrybutorów się wypowiedział. Proszę, cena w Niemczech: http://r2-bike.com/dt-swiss-nabe-240s-disc-vorderrad http://r2-bike.com/dt-swiss-nabe-240s-hr-disc :down:

Napisano

(...)

Takie łożyska już fabrycznie potrafią się kręcić z większymi oporami (niedokładności wykonania). Z takich tanich już dawno temu się wyleczyłem, stwierdziłem że jak kupować to raz, a dobrze.

Wkładanie takich łożysk do Hugi kojarzy mi się trochę z osobą, która kupiła używany samochód klasy D czy E, a potem szuka podłych zamienników (bo najtańsze), bo jej nie stać na serwis... ;)

Napisano

Kup te tanie, pojeździsz sprawdzisz czy skasował się luz, gdyby znowu coś zaczęło się dziać wtedy zainwestujesz w drogie.

Napisano

Tak myślę, skoro nie jesteś w stanie twierdzić, czy luz nie pojawił się np. w gniazdach łożysk, to po co będziesz kupował drogie łożyska, które i tak problemu nie rozwiążą.

• 3 tygodnie później...
Napisano

nabiłem łożyska luzu nie ma :P Piasta cichutko się kręci. Na starych huczała. Ale jeszcze pytanie. CZy po jakimś czasie nowe łożyska sie dotrął i będą jeszcze dłużej się kręcić :)??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...