Skocz do zawartości

[Rower] Kross czy Cube dylemat w wyborze dwóch modeli.

samson09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie przy moim wzroście 180 jaka rama będzie najlepsza 19" 21" czy większa?

Byłem w jednym sklepie z rowerami w moim mieście i koleś jak na mnie spojrzał, a oglądałem cubea, to powiedział, że rama 50cm to za mała dla mnie lepsza 54cm. A 54 cm to 21" tak?

Napisano

Wszyscy tutaj polecają mi tą Univegę, a dzisiaj kolega, który tam trochę jeździ powiedział, że cube to lepsza firma. Univega robi rowery do niemieckich hipermarketów i to taka tandeta? To już sam nie wiem?

Napisano

Cube być może ma nieco lepszą ramę, ale tylko być może. Za to osprzęt o wiele gorszy B) Zresztą skoro masz takiego mądrego kolegę to niech się wypowie na forum ;)

Napisano

Co do tego http://allegro.pl/focus-lost-lagoon-slx-nowka-i1580607140.html'>http://allegro.pl/focus-lost-lagoon-slx-nowka-i1580607140.html to 58cm ramy to chyba jednak ciut za duży rower jak na mój wzrost.

Po niedzieli jadę oglądać ten rower http://allegro.pl/focus-lost-lagoon-slx-nowka-i1580607140.html bo okazało się, że koleś mieszka ode mnie 10km. Jako laik na co zwracać największą uwagę przy zakupie?

Napisano

Bardzo fajny rower do jazdy po mieście i... tylko po mieście. Tarczowe hamulce zachowują się zdecydowanie lepiej w deszczu, błocie itp. niż hamulce typu V.

Jeśli nie planujesz wjeżdżać w teren to Rubble jest świetną propozycją.

Napisano

Ja osobiście kupiłbym CUBE bo to jest marka,a osprzęt z czasem i tak się wymienia na lepszy.Liczy się dobra markowa rama.

Napisano

Ja osobiście kupiłbym CUBE bo to jest marka,a osprzęt z czasem i tak się wymienia na lepszy.Liczy się dobra markowa rama.

niutek z tymi dobrtmi ramami to przesada wszystko składane na Tajwanie. Istnieje ryzyko że takiego Cube z osprzętem za 5 zeta spod sklepu ukradną w minutę , a nad takim Uniwega będą się zastanawiać co to za makrokesz. Tak są dobre niemieckie firmy Uniwega, Corratec,red bull, Fat, , Focus,Ghost i inne .. Ja bym kupił właśnie tą Uniwege miał porządny osprzęt, bardzo porządny osprzęt jak na jazdę którą wymienił zainteresowany forumowicz.

samson09 ten KROSS RUBBLE ma hydrauliczne v-ki nie wiem czy masz aż taką potrzebę ciężko z regulacją, dość wysoka waga podejrzewam też wysoką cenę klocków to tych v-k, lepiej szukać na v-kach Deore, Avid. Ja ujeżdżam XT v-ki na klockach author 3CC, dają sobie rewelacyjnie radę, w błocie pewnie nie będziesz robił 30 kilometrów???wiec v-ki jak najbardziej.Słuchaj tako sobie myślę na twój styl jazdy kupił bym MTB zamiast Crossa i po prostu do MTB wstawił sobie inne rodzaj opon/bieżnika???

Napisano

Dzięki tomek, ale mtb nie chcę. Pozostanę więc jednak przy univega. Co do tych ram czy jest aż taka różnica miedzy ramami np w cube, focus czy univega?

Napisano

Dzięki tomek, ale mtb nie chcę. Pozostanę więc jednak przy univega. Co do tych ram czy jest aż taka różnica miedzy ramami np w cube, focus czy univega?

podejrzewam ze w tym przedziale cenowym ni będzie żadnych różnic.Jeśli chodzi o estetykę i malowanie to Cube wypada fajnie:-)zresztą i Cube i univega i focus to marki niemieckie wiec wszystko może być to samo, może geometria cube jest bardziej sportowa...chociaż univegi maja bardzo dobre opinie od użytkowników.O fokusie też beda pochlebne opinie.

Napisano

Ale mam mętlik w głowie. Cube podoba mi się najbardziej, univega najlepszy osprzęt, a ten kross evado 1.2 przemawia do mnie ceną. Tylko się boję o te hamulce tarczowe czy nie padną za szybko, bo to raczej niska półka?

Napisano

Ale mam mętlik w głowie. Cube podoba mi się najbardziej, univega najlepszy osprzęt, a ten kross evado 1.2 przemawia do mnie ceną. Tylko się boję o te hamulce tarczowe czy nie padną za szybko, bo to raczej niska półka?

paść nie padną:-), jeżeli podoba Ci się zewnątrz Cube bierz go kosztem osprzętu, ja osobiście wolał bym mieć nie rzucający się rower a mieć bardzo dobry osprzęt roweru. To tak jak z samochodami rzucający i ociekający niklem audi czy nietuzinkowy saab czy volvo:)

Napisano

I nici z univegi. Okazało się, że nigdzie nie ma 21" są same 19" Wracam do początku. Problem w tym, pytałem dzisiaj w kilku sklepach, że w tej cenie z deore to raczej nic nie kupię. Szkoda.

http://axel-sport.pl/rower-kellys-neos-black-2010-rzeszow.html a co myślicie o tym?

Po rozmowie tel. z kolesiem od univegi zapewnił mnie, że na mój wzrost 180cm rozmiar 50cm czyli 19,5" będzie odpowiedni bo to duże rowery są więc kupiłem. Dla porównania powiem tylko, że siedziałem dzisiaj w sklepie na kellys 19,5 i było ok i na kross evado 1.2 21" i było tak samo. Jak widać rama ramie nie równa. Dzięuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...