darecki Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 zakupiłem spinkę Connexa taką: tylko mam głupie pytanie: którą stroną ją zakładać. Na zdjęciu - po której stronie powinien być suport, a po której tył, patrząc na stojący rower od strony napędu? dzięki
cichy66 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 To zdjęcie jak patrzysz na łańcuch od strony napędu , gdzie po prawej stronie jest korba a po lewej kaseta(oczywiście dolna część łańcucha patrzac na napęd). http://www.connexchain.com/data-live-connex/docs/pdf/Bedienungsanleitungen/Connex_link.pdf
tomaszek12 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 polecam spinka SUPER ...ale zakładałem ją odwrotnie -na tym forum koledzy doradzali żeby spinka układała się w "uśmiech" jak się stoi przodem do napędu ...a tu widzę jest odwrotnie ( a dokument jest connexa ) ale dodam że działa wyśmienicie i nic nie przeskakuje i po 2 sezonach ok.15 tys. km nic się nie rozpina !!!!
SifoDyas Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Przy odwrotnym ustawieniu na biegach 3x9 i 2x9 i mocnym naciskaniu na pedały łańcuch przeskakuje.
tomaszek12 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Przy odwrotnym ustawieniu na biegach 3x9 i 2x9 i mocnym naciskaniu na pedały łańcuch przeskakuje. Dzięki No tak jakoś na tej najmniejszej zębatce z tłu to zawsze miałem problemy z przeskakiwaniem ....ale jak pamiętam zamieniałem spinkę i nie za wiele to dawało .....ale sprawdzę dzisiaj bo wczoraj wymieniłem łańcuch i kasetę i muszę przetestować czy się przyjmie na przednich blatach .
Lumperator Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 MI dwie spinki Connexa rozpięły się (na łańcuchach Connexa). Zmieniłem na SRAMa i problem zniknął. Nie wiem co było grane z tamtymi spinkami.
fw66 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Nie ma takiej mozliwości aby spinka connexa się rozpięła. Była uszkodzona, albo wadliwa. Ja też za pierwszym razem założyłem ją odwrotnie i faktycznie łańcuch dziwnie się zachowywał.
Niedzwiedz1 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Srama 8b bardzo ciężko mi się rozpinało, a czasem w ogóle się nie dało. Accent 9b ładnie się rozpina, ale sam nigdy nie odwalił takiego numeru. Connex właśnie leży na biurku i czeka na zmianę napędu i mam wrażenie, że rozpina się sam. To zniknie po zamontowaniu i napięciu przez wózek przerzutki czy powinienem się zacząć obawiać?
premier2 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Mam 2 rowery ze spinkami Connexa. Nic się nie dzieje, nawet kiedy miałem spinki założone odwrotnie nic się nie rozpięło. Podobnie ze Sramem, nic się nie działo, spinki używane bezproblemowo w kolejnych łańcuchach.
ol3k Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 mi też przeskakiwało na najmniejszej zębatce z tyłu, miałem tak jak na tym rysunku. Teraz zrobiłem odwrotnie i póki co chyba lepiej, ale jeszcze ostro nie deptałem Nie wiem teraz czy wina leży po stronie spinki bo łańcuch rozkułem praktycznie po zakupie roweru, a przejechałem na nim dopiero 200 km...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.