Caledonia Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam mam pytanie dlaczego co patrze na jakieś foto waszych rowerów macie tak wysoko siodełko ja mam niżej niż kierownice czy to coś zmienia gdy ustawie wyżej czy tylko to , że będę się garbić ?
Mod Team safian Napisano 30 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2011 W teorii noga powinna być prawie wyprostowana, a ramy sportowe (czy to MTB, czy szosa) mają zawsze dość nisko kierownicę, więc pozycja jest mocno pochylona, co sprzyja takiej jeździe
marky5 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Dużo zależy od typu przeznaczenia i geometri ramy.Tzw,ściganckie rowerki mtb czy szosa zawsze będą tak zbudowane,że kiera będzie trochę albo sporo niżej od siodełka.Taka pozycja sprzyja szybszej i wydajniejszej jeżdzie to logiczne,a wygoda w tym przypadku to sprawa drugorzędna.Natomiast do amatorskiej jazdy rekreacyjnej nie stosuje się takiego ustawienia,(hyba ,że ktoś chce poczuć namiastkę zawodniczego ścigania )siodło jest mniej wysunięte,kiera jest wyżej,a pozycja tułowia bardziej odchylona do tyłu.Ramy też do tego typu rekreacyjnych i amatorskich rowerów są wtedy nieco krótsze.
rauf Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 To też kwestia stosunku Twojego wzrostu do rozmiaru ramy. Osobiście wolę trochę mniejszą ramę, niż trochę za dużą. Lepiej się prowadzi i po prostu wygodniej mi. Dlatego siodełko mam raczej wysoko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.