ravenheart Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam brać rowerową,pisze z pewnym problemem. Ostatnio kupiłem używany rower z damperem Fox Float. Przez kilka dni chodził normalnie,ale po jednej jeździe przestał odbijać. Rozebrałem go,wyczyściłem i nadal jest jak było,nie odbija normalnie,dopiero po jakichś 5 minutach wraca do normalnej długości (jak nie siedzę na rowerze) Ciśnienie w komorze trzyma dobrze. Wie ktoś może czego mu trzeba żeby znowu zaczął normalnie działać? Będę wdzięczny za każdą radę.
Arkadius88 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Nabij mu wysokie ciśnienie do komory i sprawdź czy wtedy odbije. Daj znać.
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Jak rozbierałeś komorę powietrzną to nie wystrzelił? Bo objawy są takie jak przy uszkodzonej uszczelce komory.
Arkadius88 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Twierdzi że ciśnienie w komorze trzyma więc to raczej nie wina uszkodzonej uszczelki - wtedy powietrze by z niej uciekało. Bardziej mi to wygląda na zapieczenie się jakiegoś o-ringa ale wszystko zależy od tego jak amor zachowa się przy większym ciśnieniu.
ravenheart Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Napisano 30 Kwietnia 2011 dobra,problem odbijanie usunięty,ale teraz niestety amortyzator nie trzyma ciśnienia,wymieniłem uszczelki,ale nadal nic,da się coś jeszcze zrobić?
Arkadius88 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 A może byś się pochwalił co było przyczyną? Powietrze schodzi szybko czy powoli? Nasmarowałeś uszczelki?
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Twierdzi że ciśnienie w komorze trzyma więc to raczej nie wina uszkodzonej uszczelki - wtedy powietrze by z niej uciekało. Jakbyś nie wiedział to jest kilka uszczelek i uszkodzenie jednej nie oznacza utraty ciśnienia. Wystarczy uszkodzenie uszczelki na tłoku i już damper traci skok i nie powraca. Ciśnienie trzyma dalej ale część powietrza siedzi po drugiej stronie tłoka.
ravenheart Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 A może byś się pochwalił co było przyczyną? Powietrze schodzi szybko czy powoli? Nasmarowałeś uszczelki? rozebrałem,wyczyściłem,nabiłem mu prawie 300 psi i zaczął odbijać uszczelki nasmarowałem,a powietrze schodzi dość szybko jak jadę,bo po nabiciu 150psi po 10 minutach jazdy mam prawie 0,natomiast jak damper jest nabity i stoi tylko w rowerze to powietrze schodzi delikatnie.próbowałem go zamoczyć w wodzie żeby zobaczyć czy widać gdzie ucieka powietrze,no ale żadnych bąbelków w wodzie nie było .
Arkadius88 Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Jakbyś nie wiedział to jest kilka uszczelek i uszkodzenie jednej nie oznacza utraty ciśnienia. Wystarczy uszkodzenie uszczelki na tłoku i już damper traci skok i nie powraca. Ciśnienie trzyma dalej ale część powietrza siedzi po drugiej stronie tłoka. Nie serwisowałem jeszcze tylnego dampera więc całkiem niewykluczone że uszczelek jest więcej nie kłócę się. Co do samej sprawy.. jeśli ciśnienie schodzi mocniej w momencie jak powietrze się spręża w trakcie pracy dampera to być może pojawiła się gdzieś jakaś rysa która powoduje że powietrze przedostaje się za jej pośrednictwem pod uszczelką? Jak ciśnienie się zwiększa to powietrze schodzi szybciej.
ravenheart Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 no nic,w takim razie kupie jeszcze jedną uszczelkę i wymienię,może się uda
skjaatel Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Na podobną przypadłość u mnie pomogła wymiana zestawu uszczelek (ok 65zł na alledrogo).
severian Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 no nic,w takim razie kupie jeszcze jedną uszczelkę i wymienię,może się uda Zestaw naprawczy do komory powietrznej składa się chyba z 10 elementów,a ty coś tam wymieniasz pojedynczo.Wymień po prostu wszystko jak leci i będziesz miał święty spokój.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.