sztuczka001 Napisano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam Mam następujący problem. Posiadał hamulec hydrauliczny przedni shimano. Na początku działał dobrze lecz wycieknął olej z amortyzatora i poleciał na tarczę i klocki hamulcowe i teraz słabo hamuje. Mam pytanie co zrobić żeby hamował tak jak na początku. Z góry dzięki za odpwiedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Najszybciej i najskuteczniej to kupić nowe klocki i porządnie odtłuścić tarcze. Możesz również próbować walczyć z tymi klockami ale jak masz oryginały a sa one żywiczne to ani ich nie wypalisz o mycie nie wiele daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam Ja jak zachlapałem to przetarłem je o kostke brukową co prawda z milimetr ubyło klocka ale nadawał sie do dalszej eksploatacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Wszystko sie zgadza jak od zachlapania nie minęło duzo czasu tarcie papierem pomoże (czy innem środkiem ściernym) ale jak olej spenetrował cały klocek to tylko wypalenie albo wywalenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Sprawdzony sposób: - do słoika nalać rozpuszczalnik (ja używam octanu etylu, ale generalnie taki, który rozpuszcza oleje i tłuszcze) i wrzucić klocki na kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać. - na koniec wypiec w piekarniku w max temp. przez 30min. Po tym zabiegu są tak odtłuszczone, że aż "chrupią" przy hamowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweel Napisano 2 Maja 2011 Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 To co wyżej, a mój pomysł i tak robiłem z żywicznymi shimano jest taki: 1. wyczyścić acetonem co się da z zewnątrz 2. mozna wrzucić do denaturatu na przykład na kilka godzin 3. po wyjęciu jak już odparuje ten rozpuszczalnik to brałem w obcęgi i wygrzewałem ze 25 minut nad turystycznym palnikiem na denaturat takim do gotowania zupy pod namiotem, tylko trzeba uważać żeby nie przegrzać i nie przypalić to trzeba na wyczucie robić 4. na koniec jeszcze przetrzeć drobnym papierem ściernym. Na początku też można przetrzeć papierem po punkcie 1 i jeszcze raz acetonem albo denaturatem oczyścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Tak jak napisali przedmówcy rozpuszczalnik by odtłuścić potem piekarnik na około 25min przy temp 200' i dodam jeszcze że z żywicznymi też tak robiłem i pomagało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek12341234 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 zwykłym odtłuszczaczem do hamulcow tarczowych, kazdy serwis rowerowy posiada taki płyn. w sprayu to jest. popsikasz chwila moment szmatka ptrzecierasz i juz hamuja jak dawniej no chyba ze ten olej to był o bardzo gestym filmie olejowym to nic go z tych klockow nie wycisnie nawet te subtelne metody powyzej klockom nie pomoga w takim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztuczka001 Napisano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2011 a co z tarczą hamulcową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2011 No jak coz taczą, czyścimy jak kto woli, ja uwzywam papieru sciernego wodnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.