Skocz do zawartości

[hamulec] słabo hamuje

sztuczka001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem. Posiadał hamulec hydrauliczny przedni shimano. Na początku działał dobrze lecz wycieknął olej z amortyzatora i poleciał na tarczę i klocki hamulcowe i teraz słabo hamuje. Mam pytanie co zrobić żeby hamował tak jak na początku. Z góry dzięki za odpwiedzi:)

Sprawdzony sposób:

- do słoika nalać rozpuszczalnik (ja używam octanu etylu, ale generalnie taki, który

rozpuszcza oleje i tłuszcze) i wrzucić klocki na kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać.

- na koniec wypiec w piekarniku w max temp. przez 30min.

Po tym zabiegu są tak odtłuszczone, że aż "chrupią" przy hamowaniu :)

To co wyżej, a mój pomysł i tak robiłem z żywicznymi shimano jest taki:

1. wyczyścić acetonem co się da z zewnątrz

2. mozna wrzucić do denaturatu na przykład na kilka godzin

3. po wyjęciu jak już odparuje ten rozpuszczalnik to brałem w obcęgi i wygrzewałem ze 25 minut nad turystycznym palnikiem na denaturat takim do gotowania zupy pod namiotem, tylko trzeba uważać żeby nie przegrzać i nie przypalić to trzeba na wyczucie robić

4. na koniec jeszcze przetrzeć drobnym papierem ściernym.

Na początku też można przetrzeć papierem po punkcie 1 i jeszcze raz acetonem albo denaturatem oczyścić

zwykłym odtłuszczaczem do hamulcow tarczowych, kazdy serwis rowerowy posiada taki płyn. w sprayu to jest. popsikasz chwila moment szmatka ptrzecierasz i juz hamuja jak dawniej no chyba ze ten olej to był o bardzo gestym filmie olejowym to nic go z tych klockow nie wycisnie nawet te subtelne metody powyzej klockom nie pomoga w takim przypadku.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...