Skocz do zawartości

[przewód hamulcowy] montaż i prowadzenie po ramie

blazko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

mój składak już dostał wszystkie części - jutro ma dojść amor - i dziś zamontowałem tylni zacisk hamulca (elixir CR na tarczy 160). Moja rama od BMC posiada prowadnice linki, skonstruowane w taki sposób (patrz zdjęcie), że przewód jedynie opiera się we wgłębieniu, a do trwałego zamocowania przydałby się jakiś sprytny zacisk.

I tu właśnie moje pytanie: skąd taki sprytny zacisk zdobyć?

Nie mam nawet pomysłu pod jakimi hasłami allegro przeszukiwać :)

img20110430003902.th.jpg img20110430003836.th.jpg

A nie ma czegoś bardziej "dedykowanego"?

Moje doświadczenia z tymi opaskami są takie, że do ich ściągnięcia potrzebuje noża i cięcia na chama, że plastyk puści. Trochę bym się bał tak postępować, przy przewodzie hamulcowym...

I tu właśnie moje pytanie: skąd taki sprytny zacisk zdobyć?

Ja mam je razem z ramą. Powinny być w tej torebeczce ze sterami. Poza tym nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Raczej użyłbym zipa. W tej chwili w rowerze mam przewód zamocowany za pomocą zipów i nie ma problemu. Przewodu raczej nie będziesz zdejmował.

Pozdrawiam,

ŁS

W zasadzie uchwyty w ramie są przygotowane pod opaski zaciskowe, to jest najprostsze i pewne rozwiązanie, jak pęknie to wymieniasz i dostępne w kazdym elektrycznym, elektronicznym czy motoryzacyjnym. A do demontażu wystarczą małe obcinaczki - chwytasz główkę i po sprawie- jeżeli sam składasz rower to wydaje mi się że masz minimum zdolności manualnych aby nie uszkodzić przewodu. Można też nożyk z ostrą końcówką włożyć w "zapadkę" w główce opaski i się sama otworzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...