Slash0r Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam, znajomy stoi przed zakupem roweru. Obecnie jeździ na Maxbike Nimba (swoją drogą podobnym do mojego ) w rozmiarze 19". Siodło ma maksymalnie wysunięte do tyłu, bo inaczej pozycja była niewygodna. Ma 181cm wzrostu. W Nimbie ma 585mm rury górnej, a w Meridzie 18" 590mm. Boi się, że będzie to za mało, bo ramy mają całkiem podobne kąty (merida ma tylko o 1* mniejszy kąt sterówki). "Dwudziestka" może być za duża IMO. 19" podejrzewam byłaby idealna, ale jak powiedział pan ze sklepu bardzo trudno ją zdobyć w PL (nawiasem, to jest ona w ogóle w tym rowerze? ). Pytam tutaj, ponieważ w sklepie nie ma aktualnie żadnego 1000-D i trzeba zamawiać, chcę się upewnić, zanim powiem "zamówcie mi Meride Matts Lite 1000-D w rozmiarze x-cali". Z góry dzięki za odpowiedź. /edit rozmiarówka meridy
Obes Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 No przecież sam podałeś, że 19" występuje w tym typie , więc zamów. Ale zawsze możesz zadzwonić i się upewnić : http://zabrze.poznajkraj.pl/katalog/sprzet-turystyczny/rowery/merida-polska-sp-z-oo,10310.html
marky5 Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Dwudziestka nie powinna być za duża na 180 wzrostu!Oczywiście najlepiej przymierzać na "żywca".Natomiast możecie zastosować do Meridy 18-stki dłuższy mostek o 10mm. 1 stopień różnicy w kącie główki ramy to nie mało nawet pół stopnia może być ważne,chociaż niektórzy wcale się tym nie przejmują.
Obes Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Oczywiście można zastosować dłuższy mostek, tyle, że nie każdy lubi wisieć nad kierownicą, a 10 mm to nie jest mało
Slash0r Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Napisano 29 Kwietnia 2011 No przecież sam podałeś, że 19" występuje w tym typie , więc zamów. Ale zawsze możesz zadzwonić i się upewnić : http://zabrze.poznajkraj.pl/katalog/sprzet-turystyczny/rowery/merida-polska-sp-z-oo,10310.html Na stronce Meridy jest napisane, że nie ma tej ramy w tych rozmiarze. Tylko 16", 18", 20", 22". http://www.rowerymerida.pl/produkt20/matts-lite-1000-d-rower-merida.html To chyba najgorsza sprawa, kiedy twoja rozmiarówka mieści się idealnie między dwiema Czy 20" nie jest lepszą opcją? Trzeba będzie się przyzwyczaić do niższej bardziej sportowej pozycji, która myślę, że pomoże na podjazdach, no a na zjazdach to się na siodle nie siedzi I pytanko, czy długość nogi ma znaczenie do wyboru rozmiaru ramy, czy tylko wysokości sztycy? Chciałem o długość łapy spytać znajomego ale ten jest nieosiągalny. Dłuższy mostek, jakoś mi się to nie widzi, bo to się wiąże z gorszą kontrolą. Nie chcę też manewrować siodłem na sztycy, bo każdy ruch to zawsze jakaś tam zmiana fajnych 73* pod siodłem
Obes Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Gdybym to ja miał wybierać stawiam na 20", syn ma 182 cm i właśnie stwierdził, że przesiada się z Meridy 18" na 20" , 18" jest dla niego za krótka.
sivydym Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 181 wzrostu - właśnie odebrałem 18" i jest idealnie. Wcześniej przymierzyłem sie do 20" - to juz jednak jest duża rama, wysoki - nawet niebezpiecznie wysoki - przekrok i prowadziła się dość "tępo"
Slash0r Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Napisano 30 Kwietnia 2011 Znajomy rozmawiał ze sprzedawcą, powiedział że mają 20" w sklepie gdzieś na śląsku i są w stanie ściągnąć. Powiedział też, że jeśli nie będzie odpowiednia to mogą zamówić 18" ale będzie trzeba troszkę poczekać. Także wstępnie 20", chociaż mam wątpliwości, bo znajomy ma dość długie nogi, ale się okaże.
Obes Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Faktycznie najlepsza była by 19", niestety polityka "merida polska" jest dziadowska nie od dzisiaj.
miskov17 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Faktycznie najlepsza była by 19", niestety polityka "merida polska" jest dziadowska nie od dzisiaj. WTF? Co ma polityka dystrybutora do produkowanych rozmiarów? Na Tajwanie robią takie a inne wielkości ram, i koniec kropka. Przecież nie wybierają sobie, że do tych krajów trafiają parzyste a do tamtych nieparzyste rozmiary ram
Obes Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Ramy robią , a co zamówi dystrybutor to u nas mamy mały przykład - kolega kupił amor Minute jednak kolega swoje waży więc musi zmienić sprężynę na X-firm, niestety w Polsce dystrybutor Velo ma tylko jedną sprężynę (jedną sztukę) - taką jak montowana jest seryjnie - Medium, mimo że Hayes ma wszystkie , na sprowadzenie sprężyny czeka drugi miesiąc Nie wiem czemu jesteś taki zdziwiony, nie zauważyłeś, że dystrybutorzy nie sprowadzają wszystkich modeli rowerów ?, lub np. że rowery na nasz rynek mają inny osprzęt ? Albo przejrzyj katalog Speca, czy innej firmy - "not available in all markets"
Slash0r Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Napisano 30 Kwietnia 2011 Velo to w ogóle nie solidny dystrybutor. Zamawiałem podsiodłówkę Authora S330-QF3. Po zamówieniu dostałem torebkę z zamkiem, który nie nadawał się do użycia. Po prostu było ułamane jedno "skrzydełko" w suwaku i nic nie dało się z tym zrobić. Velo uznało, że mogę dokonać naprawy na własną rękę, bo jest ona prosta. Przepraszam, ale jeśli coś zamawiam, to wymagam, żeby to było fabrycznie dobrze zrobione a nie żebym ja musiał to naprawiać na własną rękę. Po długich bojach reklamacje uznali. Mają nawiasem szczęście, że nie powiedzieli mi żebym odesłał na swój koszt, bo bym ich chyba w tej ich siedzibie rozniósł
Obes Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Patrząc na ramę pod kątem tego, że kolega wysuwa siodełko mocno do tyłu, Merida 20" będzie po prostu "mniejszym złem" . Velo było tylko zobrazowaniem tego, że nie wszystko co jest wyprodukowane jest dostępne , np. Czeska specyfikacja rowerów A-Gang różni się od Polskiej.
miskov17 Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Nie wiem czemu jesteś taki zdziwiony, nie zauważyłeś, że dystrybutorzy nie sprowadzają wszystkich modeli rowerów ?, lub np. że rowery na nasz rynek mają inny osprzęt ? A co to ma do produkowanych rozmiarów? Jak znajdziesz mi HFS w nieparzystym rozmiarze, stawiam skrzynkę piwa Sprawdź sobie oficjalne strony producentów, zobaczysz, że rozmiary w KAŻDYM kraju są identyczne. Osprzęt to inna bajka, podobnie jak oferta danej firmy.
Obes Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Nie rozumiem, tutaj rama o której piszemy Matts Lite 1000D występuje w rozmiarze 19", więc taką produkują : http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2011/38/MTB+Hardtail/MATTS+Lite+1000-D Na niemieckiej stronie też jest ta rama w rozmiarze 19", więc możesz już iść do sklepu/hurtowni po to piwo : http://www.merida-bikes.com/de_de/bike/2011/37/MTB+Hardtail/MATTS+Lite+1200-D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.