Skocz do zawartości

[korba] wymiana zniszczonego Truvativ FiveD

D4oS

Rekomendowane odpowiedzi

Po 10 miesiącach użytkowania mojego Rometa RX500 rozwaliłem w nim ten mechanizm. W nieznany mi sposób znikły 2 śrubki, o czym dowiedziałem się zresztą gdy podczas jazdy pękła jedna z dwóch pozostałych. Spowodowało to wygięcie średniej i dużej tarczy oraz przerzutki przedniej. Ramiona i wkład suportowy wydają się ok. W lokalnym serwisie rowerowym nie udało się im jednak znaleźć zestawu 48-36-24. Sam w internecie trafiłem najbliżej na 48-36-26(co mi w sumie pasuje bo najniższe przełożenie było dla mnie raczej ciekawostką niż czymś z czego korzystałem).

Chciałbym zapytać czy mielibyście jakieś przypuszczalnie lepsze rozwiązanie, to jest wytrzymalszy mechanizm, albo przynajmniej wytłumaczylibyście mi w jaki sposób źle potraktowałem te śrubki. Chciałbym też wiedzieć, czy jakbym potem zechciał, to mógłbym wymienić tą tarczę 26, na 24, czy inną 64mm, czy byłyby z tym problemy, oraz czy różnice typu 48-38-22 są akceptowalne, czy przeszkadzają w normalnej pracy przerzutki.

Miałem niefart czy ten FiveD jest kiepski?

post-130580-0-12036300-1304105611_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...