Skocz do zawartości

[Piasta] Jak skręcić?

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam jedno pytanie. Być może proste, ale nie wiem, czy dobrze robię. Mianowicie, czy muszę mocno zakontrować piastę, skręcając ją, czy wystarczy tak leciutko, a przez to, że zacisnę koło zaciskiem zapobiegnie to robieniu się luzów? Pytam, ponieważ w przednim kole nie mogę z jednej strony zakontrować mocno, ponieważ przeszkadza mi tarcza i musiałbym ją odkręcić, żeby zakontrować, dlatego na razie skręciłem palcami tak, żeby nie było luzów i żeby się koło swobodnie kręciło i zacisnąłem. Czy nie wpłynie to jakoś źle na piastę ?

Pozdrawiam,

Bartek

• Mod Team
Napisano

No nie bądź śmieszny palcami ... :D wyciąg oś i obdoć albo odkreć tarcze. Dokręcając palcami można sobie rozdupcyc łożyska.

Napisano

Tak myślałem właśnie, ale kolega mi mówił, że on tak zawsze robi .... To jutro skoczę to poprawić :) Z jednej strony mogę mocno zakontrować, ale z drugiej, czyli tej od tarczy to tylko trzymając za kontrę z drugiej strony, co sprawia, że dokręcam całość ..

Dzięki za odpowiedź :) Temat do zamknięcia :)

Napisano

możesz przecież też wyjąć całą oś i najpierw mocno zakontrować konus od strony tarczy, włożyć z powrotem oś i zakontrować z drugiej strony. Chyba że jest coś o czy nie wiem w Twoim przypadku ;)

Napisano

Nie wiem, czy da się wyjąć oś. Mam piastę z przodu taką: Shimano HB-M495A-S, a tarcze shimano br, ale nie pamiętam dokładnie jaką zakręcaną kluczem, takim jak do wolnobiegu/kasety.

• Mod Team
Napisano

Oj rozkręcasz kontre, wykrecasz konusa i wyjmujesz oś. Przy pieście symetrycznej możesz oś obrócić z tarcza już nie zabardzo. Ale wyciąg ją jak juz ci sie nie chce tarczy odkręcać, wkreć w imadło (albo i nie) i rozkontruj.

nastepnie wsadź oś i zakontruj mocno druga strone.

Pamietaj zeby nie pogubić kulek. Wyczyść wszystko ładnie i nasmaruj.

Napisano

A więc tak .... Rozkręciłem wszystko, wyczyściłem, nasmarowałem i biorę się do skręcania. Zakontrowałem ze strony tarczy i zacząłem skręcać, jednak po chwili, gdy chciałem przykręcić tarczę okazało się, że się nie da, bo nakrętka (od tarczy) nie przejdzie przez kontre. Więc rozkręciłem i zakontrowałem z drugiej strony, lecz teraz dalej nie mogę zakontrować ze strony tarczy mocniej niż palcami, ponieważ do konusa nie ma dostępu, gdy przykręcę tarczę. :wallbash: A jeśli trzymam za kontrę z drugiej strony i przykręcam tą od tarczy, to wszystko się skręca za mocno i koło się ciężko obraca .... Jak mam do zrobić ? :D:D:D

Napisano

Nie da rady. Nie ma miejsca nawet, żeby wsadzić śrubokręt, żeby przytrzymać konus i przykręcić kontrę. Jest dostęp tylko do kontry. Zdjęcia dodam jeśli mi się uda to jutro, a jeśli nie to dopiero w sobotę, ponieważ czwartek-piątek jadę na wycieczkę :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...