tomassekk Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Jakiś czas temu pomogliście mi w wyborze fulla na TransAlp Padło na Cuba AMS... ale teraz stojęprzed dylematem jaki konkretnie ma być ten AMS, bo wersji jest kilka. Cube AMS PRO Elixir R Cube AMS PRO 100 wersja indywidualna Początkowo miał być ten 1., ale na Allegro znalazłem ten 2. rower... Pierwszy to model chyba 2010 na SH 3x9, Reba Race z manetką, mieszanka XT/SLX drugi zaś REBA RL, "nowsza"?? rama, mieszanka XT/SLX 3x10 DynaSys Cena tego z Allegro wyższa jakieś 550 zł z wysyłką, czy warto inwestować w napęd 3x10? reszta komponentów inedntyczna, no i różnią się amorkiem.
Rulez Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napęd 3X10 ma chyba tylko jedną istotną przewagę, niedługo łatwiej będzie można dostać części zamienne. W zamian bardziej trzeba dbać o jego czystość, dokładniej regulować. Reba U-turn sprawia , że rower jest nieco bardziej uniwersalny, w przypadku wypadów górskich czy turystycznych eskapad można łatwo "zrobić" bardziej komfortowy rower. z większym skokiem fajniej się jeździ po korzeniach, muldach.
Sol Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Obie ramy to rocznik 2010. Bikeboard wziął pod lupę 3x10 w którymś z ostatnich numerów. Wniosek pierwszy to większa - że tak to ujmę - wydolność napędu. Podjedzie więcej niż 3x9. Wniosek drugi to konieczność większej dbałości - głównie częstego czyszczenia - jako warunek płynnej pracy. Wniosek trzeci to, że najmniejsza koronka stała się jakby nadbiegiem - do naprawdę ekstremalnych podjazdów. Większość da się zmielić na drugiej. Właśnie to sprawia, że nie rozumiem sensu 3x10. Ale mogę se nie rozumieć - taki jest teraz standard i tyle, więc jeżeli chcesz iść z duchem czasu, bierz 3x10. Ale U-turn to jednak fajny patent
daro77 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Jeszcze masz AMS 110 Pro. Z Foxem. Ma też inne kółka i słabszą korbę. http://www.rowery-cube.pl/?Rower_Cube_AMS_110_Pro,10823 Akurat tak od tygodnia zgłebiam temat fulli, i zawieszeń etc. Od kilku dni zachorowałem na fulla, może się szarpnę next season. Na tą chwilę i z tym poziomem wiedzy co mam brałbym AMS 100 Pro.
tomassekk Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Nareszcie kupiony Cube AMS Pro Elixir R z ciekawości zajrzałem w pon na stronę, mają cos takiego jak Tagesartikel (promocja dnia) i dodatkowo ten rower byl przeceniony o 100 Eu z 1599 Z wysyłką do Holandii wyszło 1540 Eu. Niebawem powinienem otrzymać brykę pochwalę się po 1. jeździe
daro77 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Gratulacje. Świetny sprzęt, wrzuć potem kilka fotek, jeśli nie tu to w wątku klubowym Cube. Ja sobie właśnie wmawiam że mnie plecy od hardtaila bolą i koniecznie mi full potrzebny Ale to już na nowy sezon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.