piaggius Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Siems, kupiłem od kumpla rower za całe 50zł, żeby było na czym pojeździć, zaprowadziłem do serwisu ale koleś mnie wyhu... miał skasować 250zł, a powiedział, że chce 500, więc poprosiłem o wkręcenie starych części i zabrałem rower. Teraz sam muszę się z tym złomem bawić :/ Amortyzzator muszę zakupić, gdyż mam sztywny widelec który się skrzywił, i koło styka się z ramą, nie bardzo wiem co kupić, stery są do wymiany, a rura sterowa ma 25,4cm, czyli 1 cal, długość 150mm I znalazłem amory 1" tylko, że wszystkie mają rury sterowe 210mm, to 6cm za dużo, nie wiem co mam teraz zrobić, bo ni ma żadnych amorków z rurą 15cm, czy to da się jakoś skrócić, a co z gwintem, bo ma akurat 6cm, a bez niego nie przykręcę amora, co mam zrobić, czy są jakieś stery, żebym mógł dać 1 1/8 cala?? Błagam pomocy!!!
Mod Team sznib Napisano 28 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2011 To normalne że nowe amortyzatory mają długą rurę, po to aby przypasowały do każdej ramy. Po włożeniu amorka do ramy zaznaczasz i tniesz, proste.
marky5 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Rurę sterową można skrócić,ale gdy jest do sterów na gwint musisz zwrócić uwagę czy gwint nie sięga za nisko bo niezakręcisz górnej miski i kontry!Nie wiem czy są stery typu A-Head na rozmiar 25,4.Wtedy zastosował byś widelec z rurą bez gwintu i skrócisz czyli obetniesz do długości jaka ci odpowiada. :thumbsup:Natomiast najlepiej byś zrobił,gdybyś o pomoc w tej kwesti zwrócił się ponownie do serwisu.
piaggius Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Napisano 28 Kwietnia 2011 Dowiedziałem się, że można to skrócić i nagwintować, ale zwrócę się z tym do innego serwisu, ale żeby nie zaśmiecać, czy opłaca się kupić Amorka SR xct za 170zł?? Czy lepiej coś innego??
ugupu Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Może być mimo, że to nie jest jakaś rewelacja.
Mod Team sznib Napisano 28 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2011 Na 1' na pewno rewelacji nie dostanie .
Lollex Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Na twoim miejscu zastanowiłbym sie czy jest sens kupywać amortyzator za 200zl do roweru ktory kupiles za 50zl. Ten suntour i tak cie srednio zadowoli, i osobiscie radziłbym zakup sztywnego, wyjdzie cie na pewno taniej i sadze ze lepiej.
moojmisiu Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Tu masz amor ze sterówką o średnicy 1 cala - http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-mg-80-a11-i1581377179.html - wielkiej różnicy w działaniu (o ile w ogóle będzie) między tym a XCT nie zauważysz. MG 80 waży jakby mniej (wala mi się taki w pralni, mogę jutro zważyć), do tego stery na 1 cal, które od biedy sam możesz zmienić (wybić stare, nabić nowe) i jazda. Jeśli nie chcesz zmieniać sterów - przytnij odpowiednio rurę i daj ją do nagwintowania i przykręć amor na starych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.