Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] - ocierający łańcuch o prowadnice

seba95

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, otóż po 3 dniach walki z przerzutką przednią udało mi się ją zrobić :D , ale napotkałem się na taką przeszkodę. Łańcuch ociera o zewnętrzną ścianę prowadnicy na kombinacji 3x7 3x6 2x7 2x6 oraz o wewnętrzną ścianę prowadnicy na 1x1 1x2. Wiem, że do tego służą dwie śrubki H i L, jednak po walkach nic nie zdziałałem. Jak to zrobić, aby ładnie wszystko chodziło ? :027:

śrubki H/L służą do czego innego. mają za zadanie ograniczyć ruch przerzutki tak by łńcuch nie spadał z małej zębatki do środka i z dużej na zewnątrz. możesz regulować taką śrubką przy manetce ale wiecej Ci nie pomogę bo mając mikroindeks nie wiem co to ocieranie :P

Skacząc z środkowej koronki na najmniejszą ustaw śrubką tak, aby nie spadała poza blat.

Potem odkręć linkę, przy manetce dokręć na maksa w stronę od siebie baryłkę. Potem naciągnij linkę i przykręć. Przejdź na największy blat z przodu i najmniejszy z tyłu i kręć teraz baryłka w swoją stronę, aż przestanie obcierać:)

Piksel, regulując przednią przerzutkę właśnie się opierałem na tym artykule, ale w tym momencie się zatrzymałem. Jest dobrze bo przerzutki chodzą ładnie, a nie działały w ogóle. Tylko teraz mam problem z tym łańcuchem :(

PiPoLiNiO zaraz sprawdzę twój sposób, mam nadzieję że się uda :D

takie to o to cudo ^_^

http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-tourney-fd-tx50-tx51-i1573144688.html

Odkręciłem śrubę baryłkową o 1 obrót (przedtem była na max wkręcona)i teraz na 3x7 nic nie ociera. Jutro będę musiał zrobić jazdę próbną, bo na razie to testowałem na podwyższonym kole :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...