Skocz do zawartości

[uchwyt rowerowy na hak] Stabilność mocowania rowerów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Stoję na progu decyzji o uchwycie rowerowym, poczytałem na forum i odwiedziłem dwa punkty z dużym wyborem uchwytów rowerowych do samochodu.

Podstawowe założenie - ma służyć do przewozu 4 rowerów.

Zdecydowany jestem na bagażnik na hak, jednak dalej to mam dylemat platforma czy rowery podwieszane jak np. THULE HANGON 9708, sprzedawcy zachęcali do podwieszanego mimo iż tańszy.

Podwieszany w moim przypadku /wysokie auto/po zamontowaniu roweru nie zasłania świateł i jest łatwiejszy do przechowywania, ale czy rowery są wystarczająco stabilne?

Może ktoś z czymś takim się spotkał w praktyce?

Napisano

Na obu bagażnikach marki Thule rowery będą bezpieczne. Różnica jest taka, że z podwieszanymi nie powinno się przekraczać 140-150 km/h a z platformą można spokojnie jechać 170 km/h. Niby różnica nie wielka, ale przy dłuższej trasie robi to znaczenie. Opinia poparta doświadczeniem, gdyż w domu mam bagażnik na hak- platformę marki Thule, a znajomi mają model z podwieszaniem. Mimo, że oba bagażniki są na 3 rowery, zdarzało się wieźć 4 sztuki (4 maszyna bez kółek).

Jeszcze jedno, w przypadku gdy rowery wiszą na stelażu, łatwiej przyhaczyć o podłoże - np podczas parkowania na wyboistym terenie (sytuacja spotykana często na maratonach rowerowych).

Napisano

Na obu bagażnikach marki Thule rowery będą bezpieczne. Różnica jest taka, że z podwieszanymi nie powinno się przekraczać 140-150 km/h a z platformą można spokojnie jechać 170 km/h. Niby różnica nie wielka, ale przy dłuższej trasie robi to znaczenie. Opinia poparta doświadczeniem, gdyż w domu mam bagażnik na hak- platformę marki Thule, a znajomi mają model z podwieszaniem. Mimo, że oba bagażniki są na 3 rowery, zdarzało się wieźć 4 sztuki (4 maszyna bez kółek).

Jeszcze jedno, w przypadku gdy rowery wiszą na stelażu, łatwiej przyhaczyć o podłoże - np podczas parkowania na wyboistym terenie (sytuacja spotykana często na maratonach rowerowych).

Ta różnica w prędkości akurat nie robi różnicy i tak nie zdarza mi się jeździć powyżej 140km/h, nawet na autostradach za granicą. Jeśli jak piszesz na podwieszanym jest bezpiecznie to pójdę w tym kierunku, bo jednak przechowywanie zimą platformy jest nieco problematyczne /brak garażu/. Podwieszany też ciekawszy na taką okoliczność gdzie żona z dzieciakami do rodzinki samochodem ja rowerkiem a powrót razem autem. Platforma na cztery rowery to już kawał grata /z założoną małżonka na pewno nie pojedzie/, a kupować na takie wypady dodatkowy uchwyt to rozrzutność, a ten podwieszany to w bagażniku mało miejsca zajmuje.

może coś takiego zda egzamin ?

http://www.autocaros.pl/shop.php?a=product&productid=AMOS 7606&from=uni

tu akurat jest na trzy rowery ale pytam o opinię czy rzeczyiwście warto dać więcej i kupić markowy czy na wyjazdy od czasu do czasu taki też będzie ok ?

pozdrawiam

O AMOSie gdzieś czytałem, że były jakieś problemy /nie pytaj gdzie i o jakim modelu, ostatnio sporo poczytałem o uchwytach/, ile w tym prawdy nie wiem, ale wole odżałować pięć stówek i kupić Thule, koszt uchwytu i tak nie jest porównywalny z kosztem 4 rowerów.

No to chyba, pomogliście mi podjąć decyzję. Po 10 maja jazda po uchwyt podwieszany.

Jak potestuję to postaram się napisać o wrażeniach.

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Mimo, że podwieszany model wygląda dosyć licho, to jest jednak zupełnie pewny. Nie wiem jakim dysponujesz samochodem, ale zwróć uwagę jaka odległość będzie dzielić rowery od podłoża. W przypadku modelu znajomych środkowy rower jest dosyć blisko podłoża, dlatego na dłuższe trasy często wykręca mu się przednie koło. Dopisałem o tym dopiero na końcu, gdyż wcześniej zapomniałem ale jest to ważne!

Napisano

Auto to C4 Picasso i do nisko zawieszonych nie należy tak więc raczej nie spodziewam kłopotów, ale przymierzę przed zakupem.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Uchwyt kupiony w połowie maja. Wybór padł jednak na platformę http://www.interpack-sklep.com.pl/platforma-rowery-p-337.html . Decyzja nie wynikła z niestabilności czy problemów z odległością rowery podłoże. Problemem okazało się montowanie rowerów na bagażniku. Rowery dzieciaków /górale na kołach 20/, nie dały się zawiesić pomimo godzinnych kombinacji moich i sprzedawcy, używania adapterów itp. Polecam na zakup bagażnika zabrać rowery do sklepu i przymierzyć.

Od czasu zakupu zrobiłem z platformą ze 300km i generalnie rewelacja. Pierwsze 100km to zamiast na drogę patrzyłem czy rowery mi nie odfrunęły, ale potem zapomniałem, że wiozę je za sobą.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Można dokupić pokrowce na rowery. Trochę więcej hałasu, no i słabsza widzialność - ale czego się nie robi dla naszych 2 kółek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...