0rthank Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam szukam uniwersalnego roweru dla dziewczyny. Myślę ze najlepszym wyborem będzie MTB/Cross wzrost: 180cm cena: 1300zl Przeznaczenie: miasto/las Czytałem wiele tematów, na każdym jest podawana cala masa rowerów. Lecz nie mogę się zdecydować. Proszę o poradzenie jakiś konkretnych modeli. Za wszelka pomoc bardzo dziękuje.
Corratec Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Nowy czy używany, bo to jest dosyć istotne ?
ciastek81 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Jeśli nowy i cena może nieznacznie przekroczyć tą kwotę, to warto zobaczyć Merida Juliet TFS 100-V mod. 2010 w rozmiarze 18" (przymierzyć można w każdym większym mieście). Najkorzystniej cenowo wypada tu: http://www.rowerzysta.pl/2010/rower-gorski-merida-juliet-tfs-100-v-2010.html?keyword=Merida+Juliet+TFS+100-V Model 2011 kosztuje 1999 zł, a dla kilku "detali" nie warto przepłacać.
marcin_ostrów Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 nie w rozmiarze 18 - braknie sztycy. składałem rower dla dziewczyny o wzroście 180 cm, padło na męską ramę 48 cm (19 cali,cross co prawda ) + sztyca 400 mm wywalona do znacznika. naprawdę polecam najpierw przymierzyć się do rozmiaru. M
Adrid Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Różnica między MTB a Cross jest dosyć duża, pytanie woli jazdę wolną czy szybką. Jeśli wolną to rower MTB. Dobrym przykładem będzie tu właśnie ten juliet tfs 100-V ale jeśli jazda szybka no to przechodzimy na cross i tu przykład http://www.rowerymerida.pl/produkt84/crossway-tfs-100-v-lady-rower-merida.html. To moje propozycje :0
brt0555 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Wolna szybka? Typ roweru jest przystosowany do danego terenu,a nie predkosci, jak jezdzisz asfaltem to bierz dziewczynie crossa, jak zboczycie z drogi w teren to mtb lepiej sie sprawdzi-a2 lady.
Adrid Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 I tym samym że jest przeznaczony do danego terenu to ma inne przełożenie jak będziesz się ścigać cross vs. MTB wygra cross bo ma o wiele lepsze przełożenie, a jeśli nawet MTB będzie miał z tyłu 11T to z przodu będzie słabszy od cross. Cross ma z przodu 48T w górę i podstawa koła 28" tu jest ta różnica szybkości w MTB przy prędkości 40km/h na przełożeniu 44/14 nogi zaczynają ci się męczyć nie z samego pedałowania tylko z tak szybkiego pedałowania wiem bo sam tak mam, ale zmieniam właśnie rower na cross
Krzyq Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Adrid ehh to spróbuj pojeździć szybko crossem w lesie pełnym korzeni piachu itp. Wiem da się ale bez porównania gorzej do roweru mtb więc prędkość nie ma nic do rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.