Skocz do zawartości

[do 3000 pln] MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

poszukuje roweru, na wypady zarówno po drodze asfaltowej jak równiez na wypady górkie, leśne. (myślalem o amatorskich maratonach XC- ale to na razie tylko myślenie :D)

Szukając roweru z tego przedziału cenowego spotkałem się z szeroką gama rowerów, dlatego nie chce podawać żadnego przykładu, czekam na wasze propozycje, sugestię

wzrost 191cm, waga 105

Napisano

W samym kwietniu naliczyłem z pięć podobnych tematów. Sugeruję je przejrzeć i jednak samemu zastanowić się nad wstępnymi propozycjami.

Ewentualnie nabyć drogą kupna ostatni Magazyn Rowerowy - jest tam test kilkunastu rowerów MTB w cenie ok. 3k.

Napisano

Jeśli ktoś nie ma Magazynu Rowerowego i z pewnych względów nie może go kupić to podam zwycięzców testu:

- ocenę power otrzymał Centurion Backfire 600- cena oficjalna 3199zł, masa 13,4 kg, porządny rowerek na tarczówkach i powietrznym amortyzatorze

- ocenę econo dostał MBike Renegade 06- jeszcze lepszy amortyzator, ekstra waga, geometria "ścigancka" ale nie ma hamulców tarczowych tylko v-ki Avida- swoją drogą bardzo dobre :icon_wink:

- 5 gwiazdek otrzymał także Kellys Quartz Master i Scott Scale 70. Pierwszy ma najlepszy amorek. Ten drugi ma spory potencjał do rozbudowy na racingową maszynę.

To tak w skrócie bo nie będę przepisywał całego testu. Można stwierdzić, że w cenie 3k ciężko znaleźć coś lepszego, rzeczywiście dobrze dobrali rowery do testu.

Od siebie dodam ten

http://www.decathlon.com.pl/PL/8-1-2011-173280586/

Napisano

Bardzo bym z tym polemizował. MBike ok, nie jest złym rowerem, ale dajmy na to Kross ma lepszą specyfikę ramy, hamulce tarczowe hydrauliczne, które lepiej zachowują się w deszczu i w bardziej ekstremalnych warunkach. Osprzęt jest porównywalny więc czym Mbike przekonuje wg ciebie? :>

Napisano

8.1 jest na Sramie x7, a 8.2 na x9 więc różnica jest istotna. x9 to najwyższy napęd od Srama. Z osprzetem 8.2 zdecydowanie wygrywa. Nie wiem niestety jak w przypadku ramy.

Co do ceny to hmm. Nie mało i nie dużo...

Napisano

Jest jeszcze Sram X0 i XX. :icon_wink:

Oczywiście masz rację, ale cały czas miejmy na uwadze fakt, że piszemy o rowerach w cenie podanej w topiku. X0, a w szczególności XX to raczej trochę inna półka cenowa :P

Napisano
A czy przerzutki SRAM są lepsze od Shimano? Jak wypada takie porównanie?

Można tu ująć w ten sposób : dla jednych lepszy jest Sram, dla innych Shimano a jeszcze inni mieszają komponenty napędu, obydwie firmy w wysokich grupach mają bardzo dobry jakościowo osprzęt.

Napisano

Byłem dzis obejrzeć rowerki i tak

testowalem Unibike exper, kross A7, Rockrider 8.1 rocznik 2010 (chcialem 8.2 rocznik 2011- ale 8.2 jest tylko na zamowienie wiec testowalem 8.1 ze wzgledu jedynie na dopasowanie do ramy)

jedno powiem na pewno, rock shox tora (unibike expert, 8.1) dla mnie odpada, zbyt miekki nawet przy maksymalnym ustawieniu twardosci

juz lepiej sie zachowywal Suntour Raidon przy A7, no i rama krossa jest "wyjechana"- reczna robota :D i mysle ze ta rama bedzie najlepsza pod przyszla rozbudowe

na razie u mnie prowadzi kross A7

Napisano

21, tylko sprawdź jakie instalują mostki. Jeżeli > 100 mm możesz czuć się rozwieszony, ale to łatwo skorygować inwestując w krótszy mostek.

Napisano

IMO nie, bo 19 to krótka rama.

Sam mam 605 mm plus 120 mm mostka i trochę mi brakuje do pełnego komfortu, bo lubię bardziej wyciągniętą sylwetkę.

Długi mostek zwiększa też ryzyko OTB na bardziej stromych zjazdach.

Ale ja to ja. Ty możesz mieć inne preferencje i to one decydują.

Napisano

Bardzo bym z tym polemizował. MBike ok, nie jest złym rowerem, ale dajmy na to Kross ma lepszą specyfikę ramy, hamulce tarczowe hydrauliczne, które lepiej zachowują się w deszczu i w bardziej ekstremalnych warunkach. Osprzęt jest porównywalny więc czym Mbike przekonuje wg ciebie? :>

Lepszą specyfikę ramy? Bym się spierał czy taka lepsza, że to odczujemy.

Co do którego krossa porównywałeś specyfikę? Bo w tym temacie padło już kilka krossowych linków.

@ Szymon2011 - może ta tora była po prostu nie dopompowana? Jak siadałeś to ile Ci się % "ugięło" armora ?

Napisano
Szymon2011 - może ta tora była po prostu nie dopompowana? Jak siadałeś to ile Ci się % "ugięło" armora ?

Zbyt mało dopompowany amor sprężynowy ???

Przecież napisał, że ustawił maksymalną twardość ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...