Skocz do zawartości

[napoje] jakie dla początkującego

michallisk

Rekomendowane odpowiedzi

najprostsza metoda jest kupieni sobie kwasku cytrynowegow takiej zołtej butelce to to jest soku owocowego takiego do cherbaty i soli troche ale troche! i robis ztak masz bidon 500 ml wlewasz jakies dwie małe łuzeczki tego kwasku szcypta soli i duza łozke tego malinowego soku. reszta woda. wymieszaj i izo jak sie patrzy. w tym ''izotoniku masz zawarte weglowodanki+sod zebys tak sie nie odwadniał+ i cytrynke dl alepszej przyswajalnosci. ja jedze na czyms takim na wyscigi tereningi i jakos nie narzekam mam kilka samkow sokow zeby nie było ze mi sie znudził i iagle w koło macieju wiec moim zdaniem bez wydawania zbednych pieniedzy na jakies izo po 20 zł na kilo mozna miec dobry napoj izotoniczny na czas treningu\wyscigu. i PAMIETAJ nie wlewaj nigdy gazowanej wody do bidony jak gdzies jedziesz. co2 spowoduje ze złapie cie kolka bo woda bedzie sie gorzej przyswajać. tak wiec to tyle. :)

• 2 tygodnie później...

Zbyt mocny roztwór może niszczyć szkliwo zębów.

OT : ale kwas (z soku cytrynowego) wybiela zęby :icon_mrgreen: tak więc lepiej dodać za dużo niż za mało (białe zęby z fatalnym szkliwem lepsze niż czarne zęby z dobrym szkliwem)

Wracając do tematu izotonik nie jest zły ale polecam wodę z sokiem cytrynowym +miód. (woda wiadomo, sok z cytryny dla smaku i przyswajalności wody, miód jako zdrowy słodzik, bogaty w mikroelementy, naturalny i zdrowy).

OT : ale kwas (z soku cytrynowego) wybiela zęby tak więc lepiej dodać za dużo niż za mało (białe zęby z fatalnym szkliwem lepsze niż czarne zęby z dobrym szkliwem)

Ja wolę zęby ze szkliwem. :icon_wink:

Wracając do wątku cytryny, to w żelu Izostara Fruit&Carbs o smaku brzoskwiniowym, jaki teraz kupiłem na maraton, ma w składzie własnie kwasek cytrynowy, także to nie przypadek. Cytryna jest dobra :icon_mrgreen:

• 2 miesiące temu...

Opłacalne opłacalne, ale nie na przejażdżkę 30km po asfalcie w pochmurny dzień :icon_wink: Myślisz, że jak na maratonie jak słońce grzało, to wypiłem 4L wody. Wypociłem pewnie ze 3 :icon_mrgreen: A szczególnie amatorzy tracą sole wraz z potem. Jak kariera rowerowa jest trochę dłuższa, to organizm się przystosowuje i mniej soli mineralnych z niego ucieka, w związku z czym sportowcy wyczynowi praktycznie nie solą potraw( soli jest pod dostatkiem i tak w wędlinach itd.)

Pocisz się, to izotonik jest opłacalny :icon_wink: Nie pocisz się, jeździsz rekreacyjnie, to nie jest opłacalny w kontekście soli mineralnych, ale w isostarze np. węgle są. Tym niemniej ja piję tylko na maratonach, a na treningi woda z miodem i cytryną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...