koziakaka Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 · Ukryte przez safian, 7 Sierpnia 2011 - Brak powodu Ukryte przez safian, 7 Sierpnia 2011 - Brak powodu do usuniecia Odnośnik do komentarza
tomek12341234 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 najprostsza metoda jest kupieni sobie kwasku cytrynowegow takiej zołtej butelce to to jest soku owocowego takiego do cherbaty i soli troche ale troche! i robis ztak masz bidon 500 ml wlewasz jakies dwie małe łuzeczki tego kwasku szcypta soli i duza łozke tego malinowego soku. reszta woda. wymieszaj i izo jak sie patrzy. w tym ''izotoniku masz zawarte weglowodanki+sod zebys tak sie nie odwadniał+ i cytrynke dl alepszej przyswajalnosci. ja jedze na czyms takim na wyscigi tereningi i jakos nie narzekam mam kilka samkow sokow zeby nie było ze mi sie znudził i iagle w koło macieju wiec moim zdaniem bez wydawania zbednych pieniedzy na jakies izo po 20 zł na kilo mozna miec dobry napoj izotoniczny na czas treningu\wyscigu. i PAMIETAJ nie wlewaj nigdy gazowanej wody do bidony jak gdzies jedziesz. co2 spowoduje ze złapie cie kolka bo woda bedzie sie gorzej przyswajać. tak wiec to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 kwasek cytrynowy? to obok cytryny nie stalo, to pierwsza sprawa. a druga - w jaki sposob wplywa ten owoc na przyswajalnosc czegokolwiek? czy jest herbata? polecam przeczytac w zyciu ze 2 ksiazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Cytryna rozpuszcza śluz w jelitach, także bardzo prawdopodobne, że cytrynka poprawia wchłanialność. Poza tym smakowity taki napój z cytrynką. Zbyt mocny roztwór może niszczyć szkliwo zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angeli Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Zbyt mocny roztwór może niszczyć szkliwo zębów. OT : ale kwas (z soku cytrynowego) wybiela zęby tak więc lepiej dodać za dużo niż za mało (białe zęby z fatalnym szkliwem lepsze niż czarne zęby z dobrym szkliwem) Wracając do tematu izotonik nie jest zły ale polecam wodę z sokiem cytrynowym +miód. (woda wiadomo, sok z cytryny dla smaku i przyswajalności wody, miód jako zdrowy słodzik, bogaty w mikroelementy, naturalny i zdrowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 OT : ale kwas (z soku cytrynowego) wybiela zęby tak więc lepiej dodać za dużo niż za mało (białe zęby z fatalnym szkliwem lepsze niż czarne zęby z dobrym szkliwem) Ja wolę zęby ze szkliwem. Wracając do wątku cytryny, to w żelu Izostara Fruit&Carbs o smaku brzoskwiniowym, jaki teraz kupiłem na maraton, ma w składzie własnie kwasek cytrynowy, także to nie przypadek. Cytryna jest dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Ja pije gainera/carbo, nie kupuje zadnych izotonikow, bo to nieoplacalne. Juz wole wypic wode z cytryna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Opłacalne opłacalne, ale nie na przejażdżkę 30km po asfalcie w pochmurny dzień Myślisz, że jak na maratonie jak słońce grzało, to wypiłem 4L wody. Wypociłem pewnie ze 3 A szczególnie amatorzy tracą sole wraz z potem. Jak kariera rowerowa jest trochę dłuższa, to organizm się przystosowuje i mniej soli mineralnych z niego ucieka, w związku z czym sportowcy wyczynowi praktycznie nie solą potraw( soli jest pod dostatkiem i tak w wędlinach itd.) Pocisz się, to izotonik jest opłacalny Nie pocisz się, jeździsz rekreacyjnie, to nie jest opłacalny w kontekście soli mineralnych, ale w isostarze np. węgle są. Tym niemniej ja piję tylko na maratonach, a na treningi woda z miodem i cytryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja z kolei polecam izo z biedronki za 1,49 chyba 500ml Jak dla mnie się sprawdza ale jak koledzy wolę wodę z cytryną + szczypta soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.