Skocz do zawartości

[opona - ciśnienie] Jakie ciśnienie dla jakiej wagi?

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

Witam

Mam następujące pytanie, czy istnieje jakaś zależność wg. której dobiera się ciśnienie w oponach do wagi rowerzysty? Jak na razie notorycznie przebijam tylną dętkę na krawężnikach po nieudanych bunnyhopach, a wydaje mi się że jest dość mocna napompowana (5-5,5kg/cm^2) tyle że ważę niemało bo ok. 80kg. Prosiłbym w tym miejscu o wskazanie np. jakiejś tabeli (o ile takowa istnieje :D ) z zależnością waga/ciśnienie

pozdrawiam

za słabo napompowana opona to jeszcze gorsza niz za mocno napompowana (same snake sie łapie)

ja na lato nabijam na full na czuja az poczuje ze jest naprawde twarda. daje to mniejsze opory i opona malo podatna na przebicia, na teren mozna troche spuscic ale nieduzo! na podjazdy w górach mozna spuscic nawet 1/3 ale bron Boze nie zapomniec napompować przed zjazdem.

odradzam tez kierowanie sie tabelkami na zime. jak masz opony typu semi slicki to tylko spuszczenie z niej powietrza moze Cie uratować. Jak masz porzadną opone terenową to nie ma to wtedy wiekszego znaczenia

Im szersza opona tym cisnienie może byc mniejsze ale raczej nigdy poniżej 2,5bara (przy oponkach od 2,3 w górę), Ja jeżdże na 2,1 i staram sie nabijać 4,5bara na tył , 4 przód przy wadze 85kg, przy slickach 1,5" ładuje po 6barów - na maksa wg. zaleceń na boku oponki. Na długich trasach w terenie np. na maratonach zdarzyło mi się tylko jedno przebicie więc metoda raczej skuteczna. Z kolei do dirtu pakowałbym jakieś 3/2,5 bar przy mojej wadze przy oponkach 2,1-2,3. Przy moim poprzednim rowerku (full) miałem zawsze 3 bary w terenie przy oponach Vertical Pro 2,3 - też rzadko trafiała mi się guma, przy jeździe po mieście pakowałem zawsze troche więcej: 4 na tył i 3,5 na przód, no i też wtedy ważyłem ok. 90-95kg. Było ok.

Rafaello

do normalnej jazdy pompuje jakies 3,5 na tyl i 3 na przod a na maratonie dalem po 4 a z tylu nawet troche ponad-snake lapalem najczesciej jak mi sie nie chcailo dopompowac gum i jechalem na slabiej nabitych raz tylko sie zagadalem i wpakowalem z tyłkiema na siodelku na taki slupek polozony na chodzniku ktory sie stawia jak auta nie maja juz wjazdu w dan miejsce no i dobilo ale nie ma sie co dziwic akurat metalowa sztagba o wys ok 8cm i caly ciezar na tylnim kole prawie

Ja mam dwie pompki, Gianta teleskopową którą woże z sobą juz 6 lat i jest ok, natomiast w domu mam pompkę stojącą Topeak'a - polecam szczególnie leniuchom, wystarczy pół minutki i oponka naładowana jest do 4 barów prawie zerowym wysiłkiem. No i biore ją też przy okazji wypadu w góry lub na zawody, ułatwia szalenie życie.

Rafaello

wozisz stacjonarna pompke ze soba po gorach...tzn w sensie masz ja caly czas ze soba np w plecaku? :-o

No bez przesady :grin: , zostawiam ja w samochodzie. Ponieważ rzadko jeżdżę sam tylko w ekipie paru osób to przydaje się tez kumplom przy dompowaniu przed trasą :lol:

Ostatnio zastanawiam sie nad pompką na naboje ale tylko na maratony gdzie byłoby to chyba niezłe rozwiazanie. Niedługo okaże się że będę miał więcej pompek niz bidonów ;-)

Rafaello

• 4 tygodnie później...

Widzieliscie te tanie kompresory pod gniazdo zapalniczki samochodowej? Mozna by przerobic, zapodac pod zasilacz 12V i uzywac w domu. TYlko psikus taki ze mam pewne watpliwosci co do skutecznosci i dlugowiecznosci takiego kompresorka za 25zł. Ale nie ukrywam ze mysle o takim rozwiazaniu, bo CPNy w mojej okolicy jaka popsute kompresory :D a pompką moge napompowac, ale cisnieniomierza nie mam..wiec nie wiem ile wbijam tego powietrza... :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...