Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy hydrauliczny] TEKTRO AURIGA PRO skrzypią tarcze

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem 2 tyg. temu i po 130 km. przejechania rowerem, przy hamowaniu tarcze skrzypią lekko, a gdy hamuję tylko tylnym hamulcem to hamując rower wpada w jakieś drgania, że cały się trzęsie.

Przy małej prędkości jest ok, ale od 25 km/h wzwyż jest tak jak wyżej.

Dodatkowo na tarczach są takie czarne ślady od klocków od hamowania. Rower jest nowy i nie chcę w nim nic wymieniać... da się jakoś polepszyć sprawność hamowania i wyeliminować to piszczenie?

Po pierwsze nie tarczę ci piszczą tylko klocki, po drugie na tarczach które są pod Centerlock mogą powstawać luzy na nitach i to może powodować drgania(nie wiem jakie ty posiadasz), jeżeli masz tarcze na 6 śrub zobacz czy wszystkie są dobrze dokręcone. Poza tym klocki muszą się dotrzeć dlatego trzeba zrobić parę zjazdów, te czarne rysy na tarczy nie są powodem do niepokoju.

Również miałem problem z piszczącym hamulcem i rozwiązałem ten problem poprzez dość długą jazdę na zaciśniętym hamulcu tak aby się nagrzał, po czym "dołożyłem mu" na kilku zjazdach.

Później było już wszystko ok

Aż siła w hamulcu będzie taka sama niezależnie do trasy. Zwykle dotarcie powoduje zwiększenie się siły.

No to to ja wiem :) Już się siła trochę zwiększyła.

Mathiu, dzięki, spróbuję :)

Dzisiaj jadąc z wzniesienia znowu zaczęła tylna tarcza wpadać w drgania, tak, że całym rowerem drżało.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...