Skocz do zawartości

[1200-1600] 2 rowery MTB z możliwie najlepszym osprzętem

Adam84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, napadła mnie myśl by kupić sobie rower ale nie byle jaki tylko coś co mam nadzieję posłuży bezawaryjnie co najmniej kilka lat. Może okres na kupowanie roweru nie jest zbytnio fortunny ale nie chcę czekać prawie roku aż ceny spadną. Jako, że najlepiej jeździć w towarzystwie chciałbym od razu nabyć podobny rower dla mojej 2-giej, ładniejszej połówki. Rowery mają być używane do celów rekreacyjnych, nie bedzie mowy o hopach, stójkach czy jak tam to sobie nazywacie. Chcę żeby były niezawodne i bezpieczne.

1. Moje wymiary to 80cm od podłoża do krocza czyli rama powinna mieć 19', waga 75 kg ale głęboko wierzę, że spadnie. [Cena do 1600 zł]

2. Jej wymiary to analogicznie 77 cm czyli rama 17', wagi nie chce podać ale z moich wnikliwych obliczeń i obserwacji wynika, że to jakies 55 kg. [Cena do 1300 zł]

Od kilku dni czytam różne tematy na forach i dość często przewija się marka Kross, Unibike, Scott. Wszyscy odradzają Krossa Level A2 2011 z racji, że ma gorszy przedni amor od swojego poprzednika. Co do Hexagonów panuje opinia że ma ramę, która nie pozwala na ewentualne przeróbki a hamulce tarczowe służą jedynie ozdobie.

Prosiłbym o nakierowanie na sklepy internetowe z produktami w Waszej ocenie godnymi uwagi, które faktycznie są "na stanie".

Napisano

Jeżeli długość twojej nogi od krocza do ziemi to 80cm to 19 może być trochę za duża,ja mam 82 cm w tym miejscu i 17.5 jest dla mnie w sam raz.Proponuję 18-stkę.Dla "połóweczki" nawet 16 cali nie będzie za duża ,ale 17 też może być. :thumbsup: Rozumiem,że mają to być raczej górale ,a nie trekingowe,turystyczne czy tym podobne.

Co do rowerów to jasne,że polskie w tej cenie będą nieco lepiej "osprzętowione" od np. takiego amerykańskiego Scotta gdyż tu płacimy za markę i ramę,dlatego może jednak Kross!W sumie za te pieniądze szału nie będzie ale dla rekreacji bez wstydu wystarczy.Mam takie propozycje z Allegro;

KROSS LEVEL A2-MÓJ TYP

BOTTECCHIA FX 520

A dla "Połóweczki";

MIFA

KROSS LEVEL A2 -MÓJ TYP

W tej cenie są to naprawdę niezłe propozycje.

Napisano

Również zwracałem uwagę na tego Krossa bo cenowo kusi ale kolor ramy skutecznie mnie odstrasza, sprzedawca poinformował mnie że mają tylko w tym kolorze i rozmiarze a 16' to jednak dla mnie chyba trochę za mało. Jutro postaram się podejść do sklepu w Cz-wie i usiądę na jednym z takim rowerów zeby dobrać rozmiar. Nie ukrywam, że wolę stonowane kolory.

Czy te przednie amortyzatory w Krossie A2 2011 są rzeczywiście takie badziewne?

Napisano

Zależy w jakim modelu, w tym co podał użytkownik wyżej XCR, jest to dobre rozwiązanie na początek, resztę z nich takie jak: XCM, XCT itd.

to są już do jazdy turystycznej, bo po pewnym czasie zrobią się luzy, przy ostrym szaleństwie. Również kupuje Krossa Level A2, od krocza mam prawie 80cm i biorę 17cali.

Napisano

Co do widelców to takie gadanie i porównywanie do widelców wyższych modeli i super marek typy Rock Shox,a w swojej klasie cenowej i w ogóle przeznaczenia i możliwości są to pożądne amory, co do tego jestem pewien pozatym nie mówimy tu o wyczynowcach!.Firma jest porządna i z doświadczeniem.

Co do ramy 16 miałem na myśli kobietę,ale 17 też dobrze. :thumbsup:

Napisano

Czy te przednie amortyzatory w Krossie A2 2011 są rzeczywiście takie badziewne?

Nie są. A pisze to ten co na tym jeździ ;)

Zależy w jakim modelu, w tym co podał użytkownik wyżej XCR, jest to dobre rozwiązanie na początek, resztę z nich takie jak: XCM, XCT itd.

to są już do jazdy turystycznej, bo po pewnym czasie zrobią się luzy, przy ostrym szaleństwie. Również kupuje Krossa Level A2, od krocza mam prawie 80cm i biorę 17cali.

Najpierw na Twoim miejscu bym pojeździł, a dopiero później wyrażał opinie na temat czegoś z czym nie miałeś do tej pory do czynienia ;)

Napisano

było już tyle tematów o krossach a2 że to wsumie przepisywanie starych postów. Amor XCR w moim odczuciu jest dosyć miękki a blokada skoku przydaje się na podjazdach (jeździłem na tym żeby nie było). W swoim rowerze mam starszy rocznikowo model XCM i jest znaczna różnica między nimi.

Napisano

Kupiłem 2 Krossy Level A2. Pojeżdżę trochę i dam znać czy było warto, dzięki za rady.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...