Skocz do zawartości

[Rower] Kross Trans Alp za 1500 - czy bedzie dobry dla otylych?

Semea

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

szukam roweru dla siebie, 183wzrostu i 130wagi, chcialbym kupic rower ktory mnie utrzyma :P

mam tylko 1500do wydania :) w necie znalazlem wlasnie ten model Krossa Alp za 1500zl

u mnie w miescie moge kupic Navigator Man 1400zł i kross pacyfic 1600zl

prosze o pomoc

Napisano

Cześć, ja też nad trans alpem się zastanawiam, ale ważę troche mniej od Ciebie.

Znalazłam natomiast w necie coś takiego. Pytający ważył tyle co Ty ;)

"Co do roweru - radziłbym górala. Szosa i trekking maja duże koła, a im większa średnica koła tym mniejsza wytrzymałość i większa podatność na centry. Problemem większym może być materiał ramy - większość ram rowerowych w tym przedziale cenowym to aluminium, a niektórzy producenci wręcz zaznaczają w instrukcji i gwarancji że przeznaczone są do masy 90-100 kg. Rozejrzyj się za stalą cro-mo"

Napisano

no a gdzie indziej to wlasnie kazali szukac wlasnie trekkingowe zeby opony byly 28" a roweru z cro-mo to nie dostane niestety za ta cene raczej

Napisano

Jeśli jeździsz po asfalcie i ubitych gruntowych drogach po prostu kup tego Trans Alpa i po sprawie, żadna szprycha nie pęknie ani koło się nie scentruje jeśli będziesz używał tego roweru tak jak napisałem.

jedyne elementy które mogą ulec szybszemu zużyciu to piasty, ale w tzw. góralu też nie będą lepsze i zużyją się w takim samym tempie.

Napisano

Każdy amortyzator w tej cenie jest tyle samo warty, każdy wytrzyma tak samo, bez różnicy czy rower za 1500 zł czy za 3000, góral czy cross.

Napisano

Kross w kartach gwarancyjnych rowerów trekkingowych i cross podaje wartość maksymalnego obciążenia – 100 kg. Wartość ta obejmuje łączny ciężar roweru i rowerzysty.

Dla ciężkich osobników trzeba głównie szukać rowerów na ramach stalowych Cr-Mo, bo z aluminiowych, to wchodzą w rachubę tylko nieliczne i niestety bardzo drogie.

Jedyną taką propozycją, która w całości spełnia oczekiwania wytrzymałościowe (brak limitu i dożywotnia gwarancja na ramę) oraz mieści się w zaplanowanym budżecie jest Kona Smoke: http://allegro.pl/rower-kona-smoke-2010-rozm-20-warszawa-i1578419728.html

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kross w kartach gwarancyjnych rowerów trekkingowych i cross podaje wartość maksymalnego obciążenia – 100 kg. Wartość ta obejmuje łączny ciężar roweru i rowerzysty.

To tylko pół prawda - mam przed sobą instrukcję Krossa i owszem, jest napisane o 100 kg, ale z naciskiem na to że w szeczólności ich układ hamulcowy został zaprojektowany własnie do tego obciążenia.

Innymi słowy - wytrzyma, tylko bez szaleństw i gwałtowanego hamowania :) Kiedyś jedziło sie po prostu rowerem i problemów nie było, wiec do spokojnej ekspolatacji on starczy, szczególnie ze ma korbę a nie wolnobieg.

Napisano

Kolego wyżej, korbę to ma każdy rower... Wolnobieg to coś na kształt kasety, z tym że przy wolnobiegu bębenka nie ma bo jest częścią, części...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...