Skocz do zawartości

[amortyzator] pod moje 100kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mój problem polega na doborze odpowiedniego amortyzatora pod moje 100kg. wzkazania do CC czytałem kilka podobnych wontków ale przeważnie wszystkie konczą się zdaniem "napisz jak działa" lub coś podobnego. Mam do dyspozycji około 1000zł więc proszę kogoś kto naprawde wie o co chodzi o pomoc, skakać na nim nie bende raczej spokojna jazda po leśnych ścieżkach, jak coś to pomoże to pod rame kellys magic 2008 21'

Napisano

Ja mam Epicona i z czystym sumieniem mogę Ci go polecić. Lekki, sztywny, fajnie wybiera nierówności. Ale masz do wydania 1000 więc posłuchajmy co inni koledzy mają do powiedzenia.

Napisano

Obojętnie co weźmiesz z goleniami 32mm - Suntour Epicon, RS Recon/Reba, Manitou Drake/Minute będziesz zadowolony pod względem sztywności. Osobiście poleciłbym Ci Mnute, amor prosty w użytkowaniu, z skuteczną i fajnie działającą blokadą. Do tego za tysiaka można dorwać nówkę z polską gwarancją co też ma znaczenie.

Napisano

Ważac 93 miałem Axona, były lekkie problemy ze sztywnością. Potem był Recon, problemów brak. Reba SL problemów brak. Teraz jest SID i także 0 problemów. Więc jak pisał poprzednik, grunt aby golenie były 32mm:)

Napisano

Delikatnie się wtrącę w temat :), Epicon na pewno ma golenie 32mm? W specyfikacji częściej widywałem info o 30mm, choć zdarzało się ze sprzedawca podawał 32mm. Jak jest naprawdę? Chyba, że są rózne wersje?

Napisano
  W dniu 28.04.2011 o 20:03, mysiak23 napisał:

Delikatnie się wtrącę w temat :), Epicon na pewno ma golenie 32mm?

Poprosiłem mojego kumpla aby zmierzył swoje golenie i on ma 30mm.

Napisano

Mam Epicona SF9 i ma golenie o średnicy 32mm (podobnie jak te z roku 2011), jeśli w przypadku ostatnich trzech roczników twierdzi inaczej, to wyzywam go na ubitą ziemię. A "Crown race diameter" to nie średnica goleni...

Napisano

Dzięki za podpowiedzipo namysłach zastanawiam się nad reba lub recon ale z tego co czytałem to każdy z tych modeli ma kilka różnych oznaczen literowych, sądze że chodzi tu o ilośc czynników jakie można w nich rególować takich jak siła tłumienia, odbicia lub naprężenia wstępnego. dzięki wszystkim za pomoc :thanks:

Napisano

Śmiało możesz brać Minute, tylko jest jeden haczyk, w wersji PRO musisz zmienić sprężynę na X-Firm, niestety dystrybutor w tej chwili nie posiada tej sprężyny, podobno na 100% będą ją mieć w pierwszej połowie maja ;)

Wersja Expert jest cięższa ponieważ ma dużą sprężynę, ale nie będziesz musiał jej wymieniać.

Dużym plusem Minuty jest bardzo prosty serwis.

Reba niestety traci na czułości przy wadze bikera większej niż 85/90 kg. ;)

Napisano

Przy wadze 108kg i stylu jazdy popularnie zwanym enduro mialem Recona 351 u-turn , 130mm na os 9mm. Nie widzialem w nim zadnych problemow z wiotkoscia. Jedyny problem, to byl z dopasowaniem sprezyny, aby praca mnie satysfakcjonowala. Standartowa czerwona sprezyna - wykorzystywany praktycznie caly skok, bez wyczuwalnego dobicia na ciezkich zjazdach, ale kosztem czulosci, ktory tracil sie na samym SAGu, jak rowniez gwaltownym zapadaniem sie na bardzo duzych przeszkodach. Przejscie na czarna, najtwardsza- porazka. Zero czulosci, max skok to 100-110mm wlasnie ze wzgledu na u-turna, potworne utwardzanie sie pod koniec skoku, dosc szybko zmieniona na niebieska czyli srednia. Tutaj jednak nadal wyczuwalna progresja ze wzgledu na budowe u-turna, nadal nie w pelni wyczuwalny skok, itd. Po prostu wypadaoby zmieniac sprezyne pod dana trase.

Po czasie zmieniony na Revela 150mm i os 20mm, jedynie gdzie wyczuwam wieksza sztywnosc to podczas wyjazdu z koleiny i NIC wiecej. Cisnienie to srednio 120 na 120 Psi i 30mm SAGu. Widelec jest bardzo czuly, nie ma co porownywac do Recona, niestety jak w kazdym RSie pod sam koniec skoku progresja silno rosnie.

Co do wspomnianej Reby i wadze wiekszej niz 85/90kg, napisze bzdura. Wszystkie Reby kolegow ,z ktorymi jezdze osobiscie serwisuje. Zadna nie ustepuje Revelowi czuloscia a zaznaczam,ze bije on Recona czuloscia na kazdej z wymienionych sprezyn, natomiast nowa Reba z 2010 ze zgrubieniami na goleniach "power bulge" jest odczuwalnie czulsza na malutkich nierownosciach - tam dolozyli 2 gabeczki smarujace, inna budowa niz air u-uturn Revela i wychodzi...

Decydujac sie na RSa polecalbym z cala odpowiedzialnoscia powietrznego,ale bez regulacji skoku, to samo ze sprezyna.

W u-turnie wlasnie ze wzgledu na mniejsze odleglosci pomiedzy zwojami gdzie idzie prowadzenie u-turna wystepuje opisane zjawisko utwardzania sie. Przy air u-turnie znow ,ze wzgledu na wiekszy stopien komplikacji w budowie,wieksza ilosc uszczelnien, jest on bardziej narazony na auterki niz z dual air i ciut mniej czuly zwlaszcza w 1 fazie ruchu.

To takie moje doswiadczenia

Napisano

Podczepię się pod temat ;)

Potrzebuję amorka pod trochę większą wagę. Około 120kg.... Tak wiem sporo :P Wzrost 186/188cm

Rama pod jaką ma być amorek to kross level a8. Styl jazdy nie wiem do jakiego zaliczyć- dojazd do pracy po asfalcie, przejażdżki w lesie- zdarzają się dziury i korzenie ale staram się unikać. Hamulce obecnie to avid bb5 z tarcza 160mm ale zamierzam zmieniać na coś mocniejszego bo mimo, iż waga ma tendencję spadkową to wolę mieć coś lepszego co mnie wyhamuje. Budżet... Teraz najgorsze co może być. Budżetu nie mam określonego na ten cel z racji, że nie wiem pod co uderzać co by mi działało tak, jakbym chciał (nie bardzo chciałbym płacić 1000zł tak jak brat) :P

Napisano

Witam, Nazywam Się Paweł i jestem z Katowic, nie będe tworzył nowego tematu bo ten w zasadzie zawiera moje pytanie,

szukam amortyzatora do mojego roweru, waze równiez okolo 100kg

mój rower to sign ds z 2006r pierwsza seria z łapką, rozmiar ramy to 14"

chciałbym kupić takie amortyzatory:

Marzocchi 55 ata2 2008 za 1500zł

MARZOCCHI 55 TST2 2008 za 1300zł

rock shox pike za 1599zł

MARZOCCHI 55 TST2 Air 2010 za 1850zł

co polecacie do mojej ramy żeby nie było za wysoko i oczywiście żebym jej nie połamał.

pozdrawiam serdecznie

Napisano

a może by tak kupić epicona, cena w granicach 700zł. Co prawda to nie RECON SL ale przecież nie biorę udziału w maratonach, a w cenie to różnica w granicach 400zł a pompkę też trzeba kupić. Epicon ma blokadę skoku i regulację odbicia, a na regulacji skoku mi nie zależy nastawiam się na 100mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.