Skocz do zawartości

[1000-1300zł]Rower MTB - 60% las 40% szosa

denon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam drogich forumowiczów,

Ostatnimi czasy koledzy wkręcili mnie w zajawkę rowerową, zawsze byłem do tego sceptycznie nastawiony, ale doszedłem do wniosku, że była to wina po prostu małej wiedzy i źle dobranych podzespołów. No cóż lata mijają a roweru nadal się chce. Kieruje się do was, ponieważ ile ludzi tyle opinii. Przejechałem okoliczne decathlony, go-sporty, intersporty, i wiele wiele innych sklepów. Problem wygląda następująco - każdy sprzedawca mówi ze moim problemem są nogi ponieważ są bardzo długie. Jedni mówią aby brać ramę największą z danego modelu (ale jak to się odnosi do firmy KROSS jeśli tam rama ma 21 cali), inni tylko i wyłącznie 23", a inni już w ogóle nie wiedzą. Testowałem rowery z ramami 21" (właśnie KROSS) i podnosząc siodełko do granicy jeździło mi się takim rowerem wygodnie, jednak były to małe dystanse po sklepie :P nie wiem jak na dłuższą metę. Siodełko przy takim ustawieniu było wyżej niż kierownica. Kolano natomiast było w lekkim zgięciu. Przy jeździe rowerem martwię się o plecy, nie wiem czy nie będą nadwyrężone przy tak wysokim siodle. Nie wiem co robić mój budżet jest ograniczony jak w temacie, jeden z moich kolegów powiedział, aby wziąć nawet ten rower z ramą 21" ale z lepszym sprzętem a ramę można zawsze wymienić - niby fakt, ale przy tak wysoko ustawionym siodełku gdzie noga na najniżej ustawionym pedale jest niemal wyprostowana przy zatrzymaniu położenie stopy na ziemi jest możliwe tylko końcówka stopy (palcami).

Nie wiem co więcej napisać co jest wam potrzebne, chce rower do głownie jazdy po lesie, zjazd delikatne skoki + miasto dojazd do pracy

Rowery jakie oglądałem to Merida 20V 999zł go-sport 22" rama, Scrapper (Kross produkuje dla go-sportu)AR1 21" 1150 - to jest dylemat bo scrapper ma dużo lepsze wyposażenie a różnica w cenie 151 zł, B'twin Rockrider 5.2 2011 XL 999 zł

Fajnie jakby znalazła się osoba o podobnej budowie ciała do mojego i napisała jak to jest faktycznie. Ogólnie moje zapytanie dotyczy dobrania wielkości ramy, oraz propozycji rowerów w danym przedziale cenowym.

Z góry wam dziękuję ponieważ jesteście moją ostatnia deską ratunku. Czas ucieka a roweru nie ma.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...