pavelpaveu Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie i od razu przechodzę do problemu. Chciałem się Was spytać czy zdarzyło Wam się, że na waszych tylnych piastach pojawia się skądś smar czy to olejek do łańcucha? Mam zupełnie nowy rower i po przejechaniu 400km zaobserwowałem takie zjawisko. Połowa tylnej piasty jest w smarze, oczywiście oblepiona kurzem, paprochami, etc. Czy jest to w jakiś sposób niepożądane, w sensie smar wycieka z piasty, czy może to po prostu nadmiar smaru z łańcucha jakoś się tam przedostał? Jest to piasta deore. Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam.
brkzzz Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie i od razu przechodzę do problemu. Chciałem się Was spytać czy zdarzyło Wam się, że na waszych tylnych piastach pojawia się skądś smar czy to olejek do łańcucha? Mam zupełnie nowy rower i po przejechaniu 400km zaobserwowałem takie zjawisko. Połowa tylnej piasty jest w smarze, oczywiście oblepiona kurzem, paprochami, etc. Czy jest to w jakiś sposób niepożądane, w sensie smar wycieka z piasty, czy może to po prostu nadmiar smaru z łańcucha jakoś się tam przedostał? Jest to piasta deore. Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam. Witaj Czy jeździłeś cały czas w warunkach suchych? czy myłeś ostatnio rower myjką ciśnieniową?
pavelpaveu Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Napisano 27 Kwietnia 2011 Witaj Czy jeździłeś cały czas w warunkach suchych? czy myłeś ostatnio rower myjką ciśnieniową? Nie, nie jeździłem cały czas w suchych warunkach i nie myłem roweru myjką ciśnieniową.
ugupu Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Szit hepynz jak to mówią starzy Rzymianie. Może być tak, że piasta była fabrycznie ubabrana smarem i stąd ten problem. Umyj piastę i zobacz, czy znów się to pojawi.
brkzzz Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Nie, nie jeździłem cały czas w suchych warunkach i nie myłem roweru myjką ciśnieniową. Dziwne, że wyciekło tylko na połowę piasty. Sprawdź uszczelnienie od tej ubrudzonej strony; albo ktoś tam nawalił za dużo smaru i wyciekł lub uszczelnienie padło , wtedy trzeba by przesmarować na nowo. Jeśli wizualnie wszystko wygląda prawidłowo to wyczyść korpus i jeśli: 1. piasta nie będzie się już "pocić" to jest ok. 2. dalej będą wycieki, trzeba będzie rozebrać i pomyśleć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.