IFairPlay Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam zmieniam rame z corrateca na treka 8500 chcialem przelozyc korbe wraz z suportem ale okazala sie zbyt krotka. Zmierzylem mufe w corratecu jest jakies 70mm a treku 90mm. Na stronie producenta xt dostepne rozmiary to tylko 73/68 mm jaka karba bedzie pasowac do tego treka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Łożyska suportu BB90: "Wciskane łożyska suportu umożliwiające montaż korb Hollowtech II w ramach z mufą w systemie BB90 (np.: TREK 8500)" Według tego opisu to standardowa korba HT2 będzie pasować. Co jest nawet logiczne, biorąc pod uwagę że przy tym BB90 miski dużo mniej wystają z ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IFairPlay Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Chodzi mi o to ze remie z ledwoscia wchodzi na ten metalowy wklad od korby. Wiecej jak polowa wyste poza ramie. Niewiem czy to tak powinno byc... ta rama ma niegwintowaną mufę od korbowodu. Wciska się tam łożyska bezpośrednio w ramę, a nie za pomocą wkręcanych misek czy pakietu. No i ta szerokosc nrmalnie w strej ramie okolo 70mm a tu 90mm weic jak stara korba moze pasowac... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IFairPlay Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Chodzi mi o to ze remie z ledwoscia wchodzi na ten metalowy wklad od korby. Wiecej jak polowa wyste poza ramie. Niewiem czy to tak powinno byc... ta rama ma niegwintowaną mufę od korbowodu. Wciska się tam łożyska bezpośrednio w ramę, a nie za pomocą wkręcanych misek czy pakietu. No i ta szerokosc nrmalnie w strej ramie okolo 70mm a tu 90mm weic jak stara korba moze pasowac... ? Jaki model konkretnie z deore bedzie pasowal do bb 90mm. Standardowy z mojego corrateca nie pasuje Shimano XT Chainset 9 Speed M771 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aztej Napisano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Najprawdopodobniej potrzebujesz czegoś w tym stylu. Z tego co widzę to ważna przy dobraniu jest jeszcze średnica mufy. http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1809&&id_pod_kat=117&&id_kat=57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IFairPlay Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Wklad suportu juz mam jest w ramie chodzi mi o sam model korby jaki to konkretnie model bedzie pasowal do tego bb90mm Dokladnie ten model to Shimano Sm-Bb71-41A Press Fit niby jest napisane ze Complete press-fit bottom bracket assembly for Shimano HollowTech II MTB cranks Cups are made from fibre reinforced polymer material which reduces the risk of frame noise and damage Set includes left and right hand cups, 2.5 mm spacer, inner cover, and inner O-rings Sealed cups keep out dirt and water Maintenance free Compatible with 89.5 mm (with 2.5 mm spacer) and 92 mm shells 41 mm cup diameter Easy press-fit installation. tyle ze ja mam korbe Shimano M770 XT Hollowtech 2 Chainset i jest zbyt krotka... juz nie wiem o co kaman pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aztej Napisano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Co prawda nie miałem styczności z łożyskami press fit ale wydaje mi się, że masz za płytko osadzone łożyska albo nie do końca osadziłeś oś korby. Najlepiej zapodaj jakieś foty jak to wygląda, bo z pobieżnej lektury to wynika, że to nie ma prawa nie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IFairPlay Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Po twoim ostatnim poscie aztej postanowilem jeszcze raz zrobic 2 podejscie i zeczywiscie os korby nie docisnelem do konca... pasuje jak ulal a juz chcialem sprzedawac rame i kupic z powrotem corrateca no ale jednak w tej stylacji juz chyba zostane przy treku pozdrawiam dziki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.