Skocz do zawartości

[opona] jakie max. ciśnienie

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja zawsze mam ok. 2.7 bara i myślę że to dużo :) Jeździ mi się w miarę ok, a snejka nigdy nie złapałem. Czy bedzie lepiej (mniejsze opory) jak dopompuje do 4?

Napisano

Oglądałem ostatnio ciekawy program w TVP Sport o kulisach przygotowań do zawodów Mai Włoszczowskiej i ekipy CCC i okazało się że ciśnienie jakie stosują w oponach(dętkach) to przedział od 1.6 do maks.2 bar,co powoduje lepsze układanie się opony do podłoża.Wiadomo że startują na bardzo trudnych trasach ,mimo to 1.6 bar bardzo mnie zdziwiło,ale wiedzą co robią w końcu Maja to aktualna mistrzyni świata.Ja przy wadze 80kg i oponach typu semi-slick daję maks.3 bar,to pozwala mi radzić sobie także w terenie.Czasami wiedząc że np.pierwsze 30km mam po asfalcie to daję trochę więcej a potem gdy wjeżdżam w teren po prostu pompką trochę spuszczam powietrze i pomykam dalej,świetnie mi się ten sposób sprawdza,zajmuje to tylko chwilę a korzyści wymierne.

Napisano

@ fantomasz69

Zauważ ile tak naprawdę Maja waży (ok. 54 kg), do tego dochodzą jeszcze pewnie bezdętkowe opony więc można w sumie dość bezpiecznie zejść do tego ciśnienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...