Skocz do zawartości

[1500zł] Cross

Eklerek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tej "lekkosci" to nieraz podziekujesz;)

Co masz na myśli?

I prosilbym o fotke tej oslony na ramie, ktora chroni przed uderzeniami lancucha o nia. Podobno jest lipnej jakosci.

Napisano

Wiesz ja swoja oslone dokupilem- taka neoprenową, mysle ze taka starczy na szose, sa takie z gumy czy czegos ale to juz raczej do mtb/xc ostrego. Jesli dobrze zrozumialem obawiasz sie lekkosci calego roweru i ze nie wytrzyma ostrzejszej jazdy? Wiadomo, jest to cross, ktorym raczej jezdzi sie po szosie, ja jestem bardzo zadowolony, co prawda hamuje przed progami i podchodze do sprawy wszelkiego naglego skoku amortyzatora bardzo ostroznie, to uwazam ze rower i tak duzo wytrzyma- ale bez przesady.

Napisano

Nie nie... chodzi o to ze rower wlasnie jest ciezki. Wazy prawie 15 kg, a to dosc duzo. Np. Hercules jest 1.5 kg lzejszy.

Ty jestes jego posiadaczem i chcialem zebys sie wypowiedzial na ten temat. Czy np jego waga nie przeszkadza przy podjazdach itp.

Napisano

Serio tyle wazy?! Nie wiedzialem, jezdzi sie na nim bardzo lekko i przyjemnie, pokonywalem dzisiaj pare podjazdow, wiaduktow i nie mialem problemow, predkosc utrzymana. Dla mnie jest lekki i wnosze go na drugie pietro jak teczke :icon_mrgreen:

Napisano

Ok czyli wszyscy za Viperem :)

Pojade w tym tygodniu do sklepu i zorientuje sie czy go maja i w jakich rozmiarach.(na rowerzysta.pl tylko rozmiar 23')

Jesli go nie bedzie albo bedzie bardzo drogi to biore Evado.

Napisano

A czy ja napisałem coś takiego? Akurat dobre koła tyczą się każdego crossa ;) Mój waży też ponad 14kg, a w ogóle tego nie czuję.

Napisano

Wzialem tak jak radziliscie evado 1.2 2010 21". Jutro ma przyjechac kurier :)

Strasznie sie wahalem pomiedzy nim a authorem classic za 1269 i wheelerem cross 6.3 za 1500, ale mysle sobie trzeba wesprzec Polska produkcje :) Jak sie zawiode to bede na nich psioczyl tutaj :)

Przemowilo to ze:

+ widzialem go w sklepie na zywo i wyglada super, duzo lepiej niz na fotkach

+ do wscieku doprowadzaly mnie piszczace i slizgajace sie hamulce, tarczowki hydrauliczne to jednak lans na miescie ;)

+ nie czytalem zeby ktos na niego narzekal

+ korba, kaseta, piasty - nie z najnizszej polki, a takie w 99% sa w tym przedziale cenowym u konkurencji

Jutro odbieram i opuszczam forum na dluzszy czas, trzeba wykorzystac pogode:)

Mam tylko nadzieje ze ta rama 21" na moje 183cm bedzie ok.... bo to jest najwazniejsze.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w wyborze :)

Napisano

To jak przyjdzie to napisz jak się sprawuje :)

Oj, no niestety - Viper u mnie jest, ale tylko 2011 w cenie 1799zł. W necie rozmiar ramy rocznika 2010 to tylko 23' :confused:

Chyba będę musiał wziąć Evado. W związku z tym ostatnie pytania:

- Jak ma się korba Truvativ X-Flow PS do np. takiej Shimano Alivio?

- Czy obręcze Mach 1 EXE są dosyć wytrzymałe?

Miał ktoś w ogóle z nimi styczność?

Napisano

Dobra mniejsza z tym. Pojawila sie mozliwosc kupna na raty.

1. Unibike Viper 2011 za 1800 raty ok.1% na msc(zagiel)

2. Giant X-sport 3 wersja bez tarczowek 2010 za okolo 1600 zl, raty w lucas bank

3. Kross evado 1.2 2010 z allegro za 1350 zl gotówką.

Co myślicie?

Potrzebna szybka odpowiedz bo zakup moze jutro albo w poniedzialek.

Napisano

Targuj sie co do ceny, ja dostalem gratisy, wiec warto. Zdjecia wstawiam do galerii, sorki ze tak dlugo, jak chcesz to obejrzyj, jak chcialbys jakiegos konkretnego elementu to daj znac. Ja z tych 3 bralbym vipera,a potem evado

Napisano

No właśnie nie wiem czy mam szansę coś wytargować... Ten koleś u którego mogę kupić Vipera jest tam raczej pracownikiem. Główny oddział Pro-bike ma we Wrocławiu.

Evado na allegro schodzą niczym ciepłe bułeczki... :P

A co myślisz o Giant'cie? Cały na deore, tylko amortyzator lipny.

Napisano

W sumie osprzetowo jest calkiem dobry, nie myslalem ze trafisz takiego gianta, naped ma dobry, amorek troche slabszy, no i nie wiem jak z ta korba truvativa. Jednak wart swojej ceny, nie tylko ze wzgledu na marke, jak i na osprzet.

Napisano

No jednak coś się trafiło. To jest ostatnia sztuka, rama 20' ale myślę, że będzie dobra. Może jeszcze urosnę to będzie w sam raz. Cena to 1800 zl, ale z uwagi na to, że to zeszły rocznik - będzie trochę taniej.

Przerzutki deore, manetki też,, kaseta 9 rzędowa, wygodne żelowe siodełko, ramy gianta chyba nie są takie złe...

Tylko nie wiem czy przypasuje mi korba - chyba wolałbym 48/38/28 zamiast 48/36/26.

No i dalej słaby amor, choć myślę, że na krawężniki wystarczy.

Pojedynek między nim a Viperem... no chyba ze kupie za gotowke to wtedy tylko evado.

Napisano

No viper ma lepsza korbe, amor,a naped tez dobry bo alivio/deore,a ja PopaY pisal alivio jest wystarczajace, w sumie moge to potwierdzic, bo przednia przerzutka jest super, nie wiem jak tylnia bo mam inna, evado tez bedzie ok, jednak mi w nim jego wyglad nie odpowiada, a to wiadomo, ze kwestia indywidualna.

Napisano

Szkoda że u mnie w mieście nigdzie nie ma evado z 2010 roku. Miałbym wtedy raty 0%(taka promocja krossa trwajaca do poniedzialku)...

Gdy widziałem go na fotkach to tez mi sie nie podobal. Na zywo jest duzo lepiej.

Roznicy cenowej miedzy Viperem a Giantem pewnie nie uświadczę bo w sklepie z Unibikiem mam lepsze raty i pewnie na to samo by wyszlo.

Do Krossa ciągną mnie hamulce i cena, a odrzuca trochę zakup przez internet i siodełko ;P

Z kolei do Vipera przekonuje mnie większa część osprzetu, a odpycha cena i hamulce(strasznie napaliłem sie na tarczowe hydrauliki)

Napisano

Tarczowe hydrauliki, ktorych nie wykorzystasz jezdzac crossem, poza tym wybierajac tarczowki tracisz na pozostalym osprzecie, moim zdaniem dobre v-brake'i wystarczaja, altusy dla mnie sa ok,myslalem ze beda slabsze bo to niska polka shimano,a jednak mnie zaskoczyly.

Napisano

Być może nie wykorzystam, ale jednak to szpan :icon_mrgreen:

Do bardziej sportowej jazdy lepsza będzie większa rama, prawda?

I który rower będzie szybszy??? Giant, Viper?

Napisano

Nie ma takiegos czegos jak szybszy rower, mozna miec rower 10kg i zostac wyprzedzonym przez vipera, ktory niby jest ciezki, bo ktos ma kondycje. Ja mam 21' (180cm wzrostu) i jest dla mnie ok, do jazdy na szose wieksza bedzie tez ok, do jazdy po lasach-mtb duzo osob wybiera mniejsze.

Napisano

Kondycja jest bardzo dobra :icon_mrgreen:

Jakie prędkości rozwijasz na swoim Viperku?

A o ramę się pytałem, bo Giant ma większą(20') i może byłoby wygodniej...

Napisano

Jak na rownej drodze to jakde okolo 25-28km/h jak pocisne na moje mozliwosci to 45km/h, co bylo milym zaskoczeniem dla mnie, jeszcze troche i bedzie lepiej, jednak skupiam sie na sredniej predkosci, a nie chwilowym v-max.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...