manio49 Napisano 10 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Witojcie Mam troche dylemat. Potrzebuje moocną piaste na tył [no na moje dupsko ] ale do XC... Zastanawiam się pomiędzy: - Shimano XT staaare - STX RC - SRAM 9.0 [może być komplet - poleżą ] - Shimano XT nowe No i wybór trudny jest... Limit cenowy to 200 zł. Podajcie ewentualnie swoje propozycje cenowe. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 mam od roku XT starsze(ale nie az tak stare jak te z linku) na tyle wersja pod V-ki na 32 otworki-waze +85kg i jezdze takie agresywniejsze xc powiedzmy-piasta ma jakies 5500km przebiegu niedawno pierwszy raz przesmarowana-trsze nieczysty byl smar w srodku to fakt ale bierznie i kulki jak nowe,bebenek tez w sumie nie zawodzi-nie moge na nia narzekac poki co-oby tak dalej.Z tego co sie orientuje to nowe XT ma chyba jeszcze jepiej wykonczone bierznie bodajze takjak w starszym xtr...co do reszty SRAMy bardzo ludzie chwala maja maszynowki,a STXy to legenda w sumie slynaca z trwalosci-ciezki wybor ;-) Najbardziej rozwazalbym nowe XT i 9.0 w sumie...pewnie i jedna jak i druga bedzie miala kilka pochlebych opini od uzytkownikow [ Dodano: 2005-12-11, 10:18 ] aha no i nie wiem czy zauwazyles ale wszystkie wymienione piasty sa pod 8/9 biegow a stare XT pod 7?Jaka kasete chcesz zalozyc do nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Mam SRAM'a 9.0 na tył i nigdy do niej nie zaglądałem a działa jak marzenie. Słyszałem, że to najlepsza piasta w tej cenie, ale nie wiem jak się sprawują inne, więc nie mówię, że jest najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 nie znam piast Srama, ale jak jest na maszynówkach to ja osobiście wolał bym taką. Kulki/konusy to już przeszłość, nie wiem dlaczego Shimano nadal je stosuje. I nie chodzi mi o mode, ale o trwałość i łatwość serwisu piast na maszynówkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 11 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Okej Bedzie Sram najprawdopodobniej A jeszcze takie pytanko: ile w stanie są wytrzymać Maviki 317 i 221 w XC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crossiarz Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 wg mnie nie ma co ładować kasy w kulki, mam piasty authora na maszynówkach (220zł) i jestem bardzo zadowolony, jeżdże agresywnie choć waże 67kg, piasty te nigdy mnie nie zawiodły (11000 km) i dalej ich używam, są minimalne luzy na bębenku a na łożyskach praktycznie nic a jeździłem nimi w morzu, w błocie takim ze zakrywało mi osie, wsadzałem pod wodospad (nie było widać przerzutki pod warstwą błota) i rąbałem w górach i nic, nawet uszczelnienie nie przeciekło, na następny sezon wymienie chyba bębenek (ok 120zł) poszukaj czegoś na maszynach tylko z mocnym lub tanim bębenkiem bo reszta piasty znacząco go przeżyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 11 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 221 w XC z przodu mam taka druga poprzednia zajezdzilem do konca miala tak cienkie scianki ze ja wybulilo z jednej strony i to juz byla najwyzsza pora na wymiane.troche waze(85+) no i to przednia wiec mocniej uzywana niz tylnia ale dwa sezony wytrzymala nawet prawie 2,5 mysle ze 10000km mozna jej dac no chyba ze jezdzisz tylko po blocie to i po 5000 bedzie do wymiany albo tyko latem to i 15000 da pewnie rade ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Mam SRAM'a 9.0 na tył i nigdy do niej nie zaglądałem a działa jak marzenie. Słyszałem, że to najlepsza piasta w tej cenie, ale nie wiem jak się sprawują inne, więc nie mówię, że jest najlepsza. Nie ma części zamiennych. Pójdzie sprzęgło i piasta do śmietnika. nie znam piast Srama, ale jak jest na maszynówkach to ja osobiście wolał bym taką. Oprócz tego na czym sie kręci oś, warto zwrócić uwagę na łożyska w benbenku :mrgreen: i trwałość sprzęgła. Tam też potrzebna jest konserwacja Kulki/konusy to już przeszłość, nie wiem dlaczego Shimano nadal je stosuje. I nie chodzi mi o mode, ale o trwałość i łatwość serwisu piast na maszynówkach. Piasta xt jest niesamowicie wytrzymała, więc to że nie jest na maszynówkach nie ma znaczenia skoro też nie trzeba zbytnio dbać o serwis. Ja mam onyxa i nie nażekam. Jest od niedawna wiec nie moge sie za bardzo wypowiadać co i jak. :mrgreen: Jak masz kase to kupuj DT, a jak masz mniej kasy to xt. Większość ludzi tak Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Hmm XT to legenda nie trzeba przedstawiac, jezdzilem tronke na niej i stiwerdzam ze naprawde ciezko cos tam popsuc choc rzeczywiscie Shmano powinno przejsc na maszynowki! Ale moze cos szykuja juz! Wybierz SRAM 9.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammer Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Mam 9.0 z tyłu, ważę około 80kg, mój rower to 21', a do tego nie stronię od skakania przez przeszkody, krawężnikó, murków w mieście, jedyne co mi sie zdarzyło to w bębenku starła mi sie na pył jakaś kuleczka - tak sie dowiedziałem od serwisanta, koszt naprawy 1,5zł!! i znowu śmigam Nie zastanawiaj sie 9.0 bierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 18 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Ja mam srama 9sl z przodu i piasta chodzi jak marzenie:) ja bym bral piasty srama 9.0 wczesniej mialem stary model lx i z nich nie bymem szczegolnie zadowolony... dużepiwo w sramie szybko raczej nic nie pada.... wiec nie powinno byc problemu jesli chodzi o czesci zamienne... Sam zaluje ze nie kupilem na tyl piasty srama9 a Ns z braku laku i kit dobry:) ale coz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Ja też bym był za Sramem, bo to dość rzadka piasta teraz i co najważniejsze na maszynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 25 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Generalnie rzecz biorąc mam pieniądze Wiele osób jednak odradziło mi piasty srama ze względu na duże problemy z dostępem do zamiennych części. Czy ktokolwiek z forumowiczów [uprzejmych ] jeździł kiedykolwiek na woodmanach? Zastanawiają mnie również te piasty DM'a. Również proszę o jakieś opinie na ich temat Serdecznie pozdrawiam. Wesołych świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Tak. Ja z okazji, że maszyny są bardziej bezobsługowe i lubię Sram'a, to go polecam. Miałem 7.0(kulki), ale po ponad 2k też zero problemów, więc git Ale jak ktoś się uprzę na XT, to nowe może wziąć, bo naprawdę nie jest złe X-221 - własnie takie obręcze mialem w XC. Naprawdę cieżko z nimi coś zrobic, nawet w AgressiveXC(pewnie przez moją wagę, jakże skromne 55kg)i dość lekkie. Nie wiem jak z trwałością, bo ja jej zużycia częściowego niezauważyłem po ponad 2k km, ale to dobry znak Ja tam takie polecam, ale do 9.0 wolałbym wychycić jakąś obręcz ciekawą z oferty "Stokowej" jak sa w dobrej cenie, lub z allegro np. coś takiego: -F519-http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77889838 -X618 CD - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77430619 bo dla 9.0 się lepsiejsza obręcz należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 25 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Zastanawia mnie tylko co bedzie jak pójdzie w 9.0 gniazdo łożyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Da rady dostać, nie martw się. Ich akurat jest dużo u nas w sklepie na stanie(tak sądzę, bo jak w B-stoku są, to i w reszcie kraju tez być musza ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 25 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Wytłumaczcie mi drodzy forumowicze. Przykładowo w takim woodmanie lub DM'ie padł mi bębenek. Skąd go można wytrzasnąć? Będzie pasować taki od sh*tmano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 chicialem zapytac o dostepnosc i ceny czesci lozysk (szczegolnie konusow) do piast shimano. bo z tego co wiem to sprzedaja bebenki, ale sa bardzo drogie, oski i kulki powinny pasowac standardowe, a bieznie sa niewymienne. chicalem tez zwrocic uwage na piasty formula e-hub. lekko ulepszony (wiecej zapadek w bebenku, wymienne bieznie) xt w nieco nizszej cenie. dodatkowo dystrybutor sprzedaje do nich niedrogie czesci. problemem sa jedynie dosc nietrwale bebenki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 No pewenie ze nowe XT sprzęt nie do zajechania ale Sram 9.0 terz spox ja bym wybrał XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jakby co, to mam właśnie na zbyciu zupełnie nowego Srama 9.0 na tył :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajing Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Przejechałem na 9.0 SRAM 8.000km – jeżdżę cały rok w zimie też.(błoto, śnieg, lud , sól... ) Mama luz – chciałem wymienić łożyska maszynowe. Jak to wymienić samemu? Jaki typ łożyska można zastosować. Mam pod ręką sklep specjalistyczny z łożyskami – tylko musze mieć tym (numer łożyska)_ W serwisach rowerowych w mojej okolicy nie mają łożysk Srama – odesłali mnie do tego sklepu. Byłbym tez wdzięczny za wskazówkę jak wyjąc stare łożysko?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja mam STX RC i generalnie słyszałem pozytywne opinie na temat tej piasty. Myśle że za swoją cenę to tez niezła propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.