strykul Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam, mam hamulce Promax DSK-320 na widelcu RST Launch (Mongoose Fireball 2008). Jak napisałem wyżej, hamulce mają niską siłę hamowania, pomimo skrócenia linki. Bardzo proszę o wyjaśnienie, jak je porządnie wyregulować (w serwisie zawołali mi 40 zł...) Przy okazji mam drugie pytanie: Co zrobić, kiedy przy większym nacisku na pedały korba (suport?) trzeszczy niemiłosiernie? Dokręcanie nie przynosi rezultatu... Pozdrawiam, Patryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestia256 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Może to nie korba trzeszczy a łańcuch. Tak było w moim przypadku. A co do hamulców spróbuj przeczyścić tarcze bo może klocki poprostu się ślizgają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 A czy klocki hamulcowe są porządnie dotarte? Jeśli tak, być może jest to wina zatłuszczonej tarczy, wystarczy dotknąć palcem ubabranym w czymś tłustym i gotowe. 40zł za regulację hamulca to jakiś kiepski dowcip... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strykul Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 To się nazywa ponoć "przegląd" ... pytanie numer 3... w momencie, gdy mam zaciśnięty przedni hamulec, popychając rower, ten "buja" się na hamulcu. Zdjąłem koło i okazało się, że tarcza rusza się na swoim mocowaniu. Przykręcona jest kilkoma imbusami 2-3mm, dokręcenie ich nie pomogło, obluzowało się znów po kilku hamowaniach... uprzednio, z hamowaniem było związanie takie "szarpanie" coś jak ABS (tak było od nowości) ale zostałem uspokojony że to normalne "na dotarciu"... A jeśli to łańcuch, to ja to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestia256 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Może poprostu się wyciągnął i nie wchodzi na zębatki tak dokładnie(wtedy trzeba kupić drugi).. A jak nie to spróbuj zrobić małe smarowanie.. Zobacz w jakim jest stanie i oceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strykul Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Raczej nie, nie ma nawet 500 km zrobione na nim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 A jesteś pewny że śruby w zacisku są mocno dokręcone? Na luzujące śruby tarczy to albo wersja eco: lakier do paznokci, kropelka, podkładki lub wersja expensive: loctite. Co do trzeszczenia to czytnij sobie ten artykuł. Niska siła hamowania może być związana z zatłuszczoną tarczą lub klockami, a na to najlepsza: benzyna ekstrakcyjna, 2-propanol lub aceton. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 nie obraź sie, ale ten hamulec to straszna lipa ma słabą spreżyne i nawet po dokładnej regulacji i odtłuszczeniu tarczy hamuje bardzo słabo lub są z nim problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strykul Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Rower kupiłem w całości, nie za bardzo mam kasę na wymianę wszystkich komponentów po kolei. Hamulce umyte 2-propanolem. Mój tata zasugerował, że problemem mogą być naciągające się linki hamulcowa...czy to jest prawdopodobne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Wiesz, teoretycznie w hydraulikach płyn też ma pewną ściśliwość, więc linka jest moim zdaniem mało prawdopodobna. Możesz jeszcze pomyśleć nad zmianą klocków. Jeśli szkoda Ci kasy to kup tylko jeden komplet i sprawdź czy będzie zmiana w sile hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.