Bender666 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Będę wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego łańcucha do mojego roweru (tytuł tematu jasno opisuje moje "obeznanie" w temacie ;P). Zacznijmy od tego, że rower dostałem od kogoś, więc nowy nie jest (co najmniej 4 lata). Mam go od roku i używam raczej rekreacyjnie, na krótkie przejażdżki wiosną/latem. Na ostatniej z nich, podczas zmiany przerzutek (na "1" - Shimano) łańcuch się zerwał i potrzebuję nowego. Pewien nie jestem, ale zdaje mi się, że za każdym razem jak zmieniałem na "1" z tym łańcuchem coś się działo (spadał itd.) więc może od początku był nieodpowiednio dobrany? W każdym razie potrzebuję kupić nowy, bo chciałbym z tego roweru coś jeszcze wycisnąć (na lepszy sprzęt jeszcze zbieram...). Załączyłem zdjęcia roweru oraz zerwanego łańcucha. Myślę, że opiszą one Wam sprzęt lepiej, niż bym próbował słowami. Poszukałem google i zastanawiam się, czy łańcuch CN-HG40 Shimano będzie odpowiedni. Poza tym bardzo prosiłbym poradę o ew. alternatywę (jeśli takowa jest) i przybliżoną cenę łańcucha. Z góry ślicznie dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Tak jak napisałeś łańcuch HG40 będzie odpowiedni kosztuje ok 30 zł - link, dodatkowo jeżeli zmienisz łańcuch na nowy może być taka przypadłość że nowy łańcuch będzie przeskakiwał na starej kasecie(czyli kaseta nie przyjmie nowego łańcucha).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestia256 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Co do wcześniejszego spadania.. To niewydaje mi się żeby to była wina łańcucha.. Albo łańcuch był rozciągnięty juz (złużyty) Albo to wina Prowadnika(przerzutki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam. Jeśli chodzi o spadanie łańcucha to jest kwestia regulacji. Jeśli znów chodzi o łańcuch to możesz kupić nowy tak jak wspomniał kolega ale nie wiadomo czy kaseta go przyjmie. Jeśli obawiasz się że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha to możesz założyć stary łańcuch stosując spinkę do łańcuchów. Dodam jeszcze, że warto sprawdzić czy stary łańcuch nie jest rozciągnięty i czy nadaje się do użytku. Jak zmierzyć łańcuch? Należy zmierzyć łańcuch dokładnym przymiarem, lub, lepiej, suwmiarką. W nowym łańcuchu odległość między dwoma sworzniami kolejnych par ogniw (para to jakby dwa ogniwa - to węższe i szersze) wynosi dokładnie 1 cal czyli 2,54 cm. Wyciągnięcie łańcucha najlepiej zmierzyć na wielokrotności: np na 10 ogniwach. Taki odcinek powinien mierzyć 254 mm. Dopuszczalna graniczna wartość wyciągnięcia łańcucha to 1%. Czyli jeśli długość 10 ogniw naszego łańcucha dochodzi do 256 mm powinniśmy zmienić łańcuch na nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.