Skocz do zawartości

[Dobór łańcucha]

Bender666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Będę wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego łańcucha do mojego roweru (tytuł tematu jasno opisuje moje "obeznanie" w temacie ;P).

Zacznijmy od tego, że rower dostałem od kogoś, więc nowy nie jest (co najmniej 4 lata). Mam go od roku i używam raczej rekreacyjnie, na krótkie przejażdżki wiosną/latem. Na ostatniej z nich, podczas zmiany przerzutek (na "1" - Shimano) łańcuch się zerwał i potrzebuję nowego. Pewien nie jestem, ale zdaje mi się, że za każdym razem jak zmieniałem na "1" z tym łańcuchem coś się działo (spadał itd.) więc może od początku był nieodpowiednio dobrany? W każdym razie potrzebuję kupić nowy, bo chciałbym z tego roweru coś jeszcze wycisnąć (na lepszy sprzęt jeszcze zbieram...).

Załączyłem zdjęcia roweru oraz zerwanego łańcucha. Myślę, że opiszą one Wam sprzęt lepiej, niż bym próbował słowami. Poszukałem google i zastanawiam się, czy łańcuch CN-HG40 Shimano będzie odpowiedni. Poza tym bardzo prosiłbym poradę o ew. alternatywę (jeśli takowa jest) i przybliżoną cenę łańcucha. Z góry ślicznie dziękuję.

et9_rower1.jpg ln953_rower2.jpg qu479_rower3.jpg

Witam.

Jeśli chodzi o spadanie łańcucha to jest kwestia regulacji. Jeśli znów chodzi o łańcuch to możesz kupić nowy tak jak wspomniał kolega ale nie wiadomo czy kaseta go przyjmie. Jeśli obawiasz się że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha to możesz założyć stary łańcuch stosując spinkę do łańcuchów. Dodam jeszcze, że warto sprawdzić czy stary łańcuch nie jest rozciągnięty i czy nadaje się do użytku.

Jak zmierzyć łańcuch?

Należy zmierzyć łańcuch dokładnym przymiarem, lub, lepiej, suwmiarką. W nowym łańcuchu odległość między dwoma sworzniami kolejnych par ogniw (para to jakby dwa ogniwa - to węższe i szersze) wynosi dokładnie 1 cal czyli 2,54 cm. Wyciągnięcie łańcucha najlepiej zmierzyć na wielokrotności: np na 10 ogniwach. Taki odcinek powinien mierzyć 254 mm. Dopuszczalna graniczna wartość wyciągnięcia łańcucha to 1%. Czyli jeśli długość 10 ogniw naszego łańcucha dochodzi do 256 mm powinniśmy zmienić łańcuch na nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...